Hopp til innhold

Slavekontrakter i «Paradise Hotel»

Deltakerne i «Paradise Hotel» risikerer bot hvis de lar være å gå på fest eller snakker om kontrakten sin.

Deltakere i Paradise Hotel

Deltakerne i Paradise Hotel risikerer bot hvis de forteller om kontrakten med TV-selskapet.

Foto: TV3

Deltakerne i realityserien «Paradise Hotel» på TV3 må skrive under på en omfattende kontrakt der de forplikter seg til langt mer enn å være med i serien.

NRK har fått tilgang til kontrakten, som inneholder blant annet:

  • 25.000 kroner i bot for å fortelle om kontrakten.
  • Skriver under på at de er single.
  • Må delta på et visst antall fester o.l. for å promotere «Paradise Hotel» etter at serien er spilt inn.
  • Deltakerne kan ikke medvirke i andre tv-produksjoner i ett år etter at programmene er sendt. Ellers risikerer de bot på opptil 100.000 kroner.

– Jeg begynner å bli litt smålei

Karoline Berget

Karoline Berget, Paradise-deltaker.

Foto: NRK

Deltaker Karoline Berget vil ikke klage, men hun syns det har blitt litt mange fester.
– I en periode nå har det vært greit, men nå begynner det å toppe seg. Jeg begynner å bli litt smålei.

Hun forteller at hun har forpliktet seg til å være med på en rekke arrangementer i regi av «Paradise Hotel».

– Det har vært veldig hektisk. Én ting er å bli kjent igjen på gaten, men det har vært mange arrangementer man må være med på, fester, intervjuer, obligatoriske ting.

Særlig festene begynner å bli litt mange, mener Karoline Berget. – Det har vært veldig mye festing. Utesteder har leid oss inn for at vi skal komme og trekke folk, lage god stemning. Man blir jo sliten av det også.

Karoline Berget vet ikke helt hvor lenge hun må være med på «Paradise»-opplegget.

– Jeg er litt usikker på hvor lenge jeg er forpliktet til å være med på sånt, men det er vel omtrent et halvt år. Man kan ikke trekke seg fra slike arrangementer. Hvis man ikke stiller opp på ting, kan man få bøter.

Hun har ikke prøvd å takke nei til noe av det hun har forpliktet seg til, og har ingen planer om å bryte kontrakten.

– Jeg skjønner at det må være omfattende, vi har jo vært med på et veldig populært program. Men det kan jo bli litt mye i lengden. Jeg har aldri vært med på noe sånt før. Man må jo bare gjøre det som står der. Det er ikke noe vits i å sette seg på bakbeina.

Olav Torvund

Olav Torvund, professor i rettsinformatikk, Universitetet i Oslo.

Foto: Universitetet i Oslo

– Total ubalanse

Olav Torvund, professor i rettsinformatikk ved Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo, har sett på kontrakten som NRK har fått tilgang til. Han mener den trolig ikke er bindende.

–Avtalelovens paragraf 36 sier at man kan sette til side en avtale hvis det vil virke urimelig å gjøre den gjeldende. Her er det en total ubalanse i forhold til hvilke rettigheter produksjonsselskapet har, og hva deltakerne har. Dessuten er det unge mennesker som står overfor et profesjonelt selskap. Det er altså en veldig ubalanse i deres styrkeforhold.

Torvund tviler på om TV-selskapet vil ta sjansen på å straffe deltakere som bryter enkelte punkter i kontrakten.

– De som står bak dette vil nok kvie seg veldig for å prøve å håndheve bestemmelsene. Jeg er slett ikke overbevist om at de vil vinne frem hvis de vil prøve det. Men hvis man er en nittenåring og trues med 25-100.000 kroner i bot for å fortelle om dette, velger man vel stort sett å la være.

Olav Torvund peker på punktet om bot for ikke å delta på fest. – Hvis man sier nei til fem «Paradise Hotel»-fester, risikerer man i følge kontrakten en bot på 125.000 kroner. Jeg tror ikke de kommer til å gjøre det i praksis, men det er det avtalen sier.

Han reagerer også på punktet om kommersiell utnyttelse av deltakerne.

– Produksjonsselskapet Mastiff forbeholder seg førsteretten til all kommersiell utnyttelse som kan knyttes tildeltakelsen i programmet. Jeg syns det er ganske drøyt når man vet at deltakerne ikke får lønn for å være med. De jobber gratis.

Professoren er likevel ikke overrasket over at «Paradise»-deltakerne har måttet skrive under på en slik kontrakt. – Jeg har ikke sett sånne kontrakter før, men det jeg har hørt, er at de ofte er som dette. Folk går langt for å komme på TV, og produksjonsselskapene vil gjerne tjene ekstra på sånne serier.

Arne Thoresen

Arne Thoresen, produsent i Mastiff.

Foto: NRK

– Innholdet i serien som er taushetsbelagt

Arne Thoresen, produsent i Mastiff som lager serien for TV3, vil ikke bekrefte at innholdet i kontrakten er taushetsbelagt.

– Boten er knyttet til taushetsplikten omkring innholdet i serien, ikke kontrakten. Hvis deltakerne ønsker å snakke om kontrakten, kan de gjerne gjøre det, men jeg kommenterer ikke innholdet i en avtale mellom oss og en annen person.

Når NRK siterer fra kontrakten som sier at den også er taushetsbelagt, sier han:
– Det håndheves ikke. Det eneste som er aktuelt i forhold til boten, er hvis man snakker om innholdet i serien.

Han har dette å si om kontraktens punkter om obligatoriske fester etter innspillingen: – Deltakerne bindes til å være med på en del prosjekter. Hvis de ikke ønsker å stille, så har vi aldri tvunget dem til det.

Når Thoresen blir konfrontert med sitater fra kontrakten om bot for ikke å stille opp på arrangement, sier han: – Vi har dette med... La meg si det sånn: Dette er en kontrakt mellom deltakerne og oss, og jeg ønsker ikke å kommentere det.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.