Hopp til innhold

Slår alarm om vikingskip: - Har oppdaget nye sprekker i skipene

Alle skipene i Vikingskipshuset på Bygdøy må sjekkes millimeter for millimeter.

Osebergskipet

Det velkjente Osebergskipet er full av sprekker. Nå skal skipes gjennomgås av eksperter.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Det er oppdaget både gamle og nye sprekker i nasjonalskattene.

Arbeidet gjøres for å finne ut om skipene tåler bygging av et nytt museum vegg i vegg med det gamle museet. Og om skipene og gjenstandene tåler flytting.

– Tuneskipet har sprekker overalt, sier overingeniør Bjarte Aarseth som holder på å skanne dette skipet. Også i Gokstad- og Osebergskipet er det oppdaget nye sprekker. Det som er viktig nå er at vi greier å sikre skipene så godt at de kan flyttes til et nytt museum, forteller han.

Skipene testes også av internasjonale eksperter for å se hvilke vibrasjoner de tåler.

– Det vi ser er at de vibrerer mye mens folk går rundt og ser på dem. Det er helt tydelig at de må sikres før arbeidet med nytt museum starter, sier prosjektkoordinator David Hauer i Saving Oseberg-prosjektet. Han jobber med å sikre skattene før de skal flyttes inn i et flunkende nytt museum.

Kan flyttes

Vikingskipshuset

FLYTTES: Alle skipene skal etter planen flyttes til nytt vikingmuseum.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Selv om vi stadig finner mer ut av hvor deformerte skipene er, er arbeidshypotesen vår at de skal kunne tåle byggearbeider og flytting, sier David Hauer.

Skipene tømmes også for gjenstander. Da kjører man lift over skipene, går ned og henter ut ting som ble funnet sammen med skipene den gangen de ble gravd frem. Det er tunge ting og gravitasjon er nå en av de mest alvorlige truslene for skipene.

For flere år siden ble det konkludert med at skipene ikke kunne flyttes til et eventuelt nytt museum i Bjørvika. De var i altfor dårlig tilstand. Også gjenstandene som tilhører skipene er skrøpelige fordi de er konservert med en gammel metode. De alunkonserverte gjenstandene smuldrer opp innenfra. Nå tester man hvor mye disse gjenstandene tåler.

Nytt museum

Vikingskip scannes

Vikingskipene undersøkes i detalj for å sjekke om de kan flyttes.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Vikingskipene er en av Norges nasjonalskatter og i 2016 vil rundt 500.000 mennesker ha besøkt museet på Bygdøy i Oslo. Når det nye museet er klart vil trolig besøkstallene dobles og utstillingen blir enda mer omfattende. Gjenstander og skip skal settes i en større historisk sammenheng.

Arkitektkontoret Aart, et dansk firma med hovedbase i Aarhus, vant konkurransen om å tegne et nytt museum og har nå signert kontrakten med Statsbygg. Deres bidrag heter «Naust».

Det arbeidet som pågår i museet nå skal sikre at gjenstander og skip kan flyttes inn i et helt nytt bygg.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.