NRK Meny
Normal

Skvises ut av operaen?

Stjernedirigenten Alessandrini er usikker på om han får fortsette på Den norske opera. Rotet skyldes at operaen er overlatt til politikere med markeringsbehov, mener kritiker.

Fra "Julius Cæsar" på Den Norske Opera

Fra 'Julius Cæsar' på Den Norske Opera

Foto: Erik Berg

- Operaens største problem er at de er utlevert til en kunstnerisk ledelse som har et markeringsbehov som er viktigere enn kultiveringen av institusjonene de skal forvalte, sier Ståle Wikshåland, som er Dagbladets anmelder for klassisk musikk og opera.

- Kvaliteten vil synke

Rinaldo Alessandrini

Rinaldo Alessandrini

Foto: www.bach-cantatas.com

Barokkmusikkspesialisten Rinaldo Alessandrini ble ansatt ved Den norske operas som første gjestedirigent for to år siden, og han har hatt stor suksess med sine produksjoner ved operaen. Dette samtidig som det rapporteres om et ypperlig samarbeid mellom dirigent, orkester og sangere.

Ståle Wikshåland synes det nesten ikke er til å tro at Den norske opera vil la ham gå.

- Operaen vil miste et veldig viktig musikalsk tyngdepunkt for en del av repertoaret. Kvaliteten vil falle med en eneste gang, og det vil ta tid å bygge opp igjen.

Ståle Wikshåland

Ståle Wikshåland

Foto: UiO

- Uhøflighet og manglende interesse

Alessandrini beskylder operaledelsen for uhøflighet og manglende interesse for hans arbeid, mens operaledelsen sier at det hele beror på misforståelser. Til NRK forklarer Alessandrini at det nå er avtalt et møte mellom ham og operadirektøren, og han vil ikke utdype saken nærmere.

- Det eneste jeg kan si er at det i løpet av de neste dagene vil være en dialog som sannsynligvis ikke blir enkel, men som vil være helt nødvendig.

Videre forteller han at han har snakket med operadirektør Tom Remlov i dag, og at han er skuffet over at dette skjer først nå.

- Jeg fortalte at jeg synes det er leit at det har vært en fullstendig mangel på kommunikasjon. Det er kanskje et problem som har å gjøre med hvilken innstilling man har, og kanskje min redaksjon også kunne vært annerledes.

- Trenger forutsigbarhet

Kulturminister Trond Giske sier til NRK at han har stor forståelse for at operaens publikum er oppgitt.

Kirke- og kulturminister Trond Giske

Kirke- og kulturminister Trond Giske

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

- Jeg forstår at det er frustrerende når forestillinger blir avlyst. Folk har jo planlagt i lang tid, og kanskje også bestilt hotell og reiser. Vi må ha en forutsigbar og god drift, og det ønsker vi å være med ¨å bidra til.

Siden 2005 har operaen fått 150 millioner kroner i økt statsstøtte. Kulturdepartementet vil nå be om en forklaring på hvorfor programmet likevel må reduseres.

- Vi ønsker en orientering om den økonomiske situasjonen, og om hvordan den slår ut for det kunstneriske programmet, sier Giske.

Tom Remlov var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix