Skumringsland

J. M. Coetzees "Skumringsland" kom originalt ut i 1974, men det er er ikke noe foreldet over teksten - vår egen tid gir den ny relevans.

John M.Coetzee fikk Nobelprisen i litteratur 2003.
Foto: TIZIANA FABI / AFP

Nobelprisvinneren fra 2003, J. M. Coetzee har gitt ut en lang rekke av bøkene sine på norsk. Nå går Cappelen tilbake til begynnelsen av forfatterskapet og gir ut «Skumringsland», et lite bind fra 1974, med to fortellinger: "Vietnamprosjektet" og "Jacobus Coetzees beretning". Jeg har valgt å konsentrere meg om den første; "Vietnamprosjektet".

Noe har gått galt

«Det er ingen tvil om at jeg en syk mann», sier Eugene Dawn, forteller og hovedperson et stykke ut i "Vietnamprosjektet" og legger til; «Vietnam har kostet meg for mye». Han har allikevel aldri besøkt denne krigsskueplassen han skriver sitt kontroversielle essay, sin rapport om. Et dokument sjefen hans, artig nok ved navn Coetzee, ikke vil ha i den form Dawn mener den bør skrives.

Skumringsland av J.M. Coetzee
Foto: Cappelen

 Han skriver om psykologisk krigføring, propaganda, kunsten å bryte ned, knekke en motstand med ord, myter, symbolikk og overtakelse av kultur. Den amerikanske hæren er hans arbeidsgiver. Året er 1973 og det er åpenbart at noe har gått galt.

Ubehagelig erkjennelse

Selv er Dawn en intellektuell med et vaklende ekteskap og et besynderlig sjelsliv. Han takket altså nei til å se virkelighetens slagmark, ville beholde sin akademisk innfallsvinkel uforstyrret, men noen bilder har han, riktige grymme bilder som inspirerer ham, og setter ytterligere fart i hans egne forestillinger om hva som foregår i hans eget indre.

"Vietnamprosjektet" er en kort fortelling, med sine knappe 60 sider, forbausende kortfattet; når det går opp for leseren hvordan det dras og slites i en for å bli med inn i krigsspsykologiens og manipulasjonens kvalmt logiske verden. I en passasje der vi får innblikk i Dawns sirlig oppsatte rapport, er det direkte ubehagelig å skjønne at mannens resonnementer er rasjonelle og holdbare der de tar utgangspunkt i urantropologen Boas´ tanker om overtakelse eller ødeleggelse av kulturelle strukturer som forutsetninger for å gripe makten i et land.

Tidløs og aktuell

Det er ikke alltid det virker like litterært gjennomtenkt når forleggere velger å gi ut gammelt materiale, selv om økonomien kunne friste.

«Skumringsland» kom originalt ut i 1974. Vietnam-krigen har vært over nesten like lenge. Det er allikevel ikke noe foreldet over denne teksten - det er heller slik vår egen tid gir den ny relevans. Jeg skal ikke påstå at dette er perfekt, for det er skrevet av en meget ung forfatter, men i det det tipper over for Dawn, vet vi at det igjen er sagt noe viktig om grenser for hva menneskesinnet bør utsette seg for.

 

Kulturstrøm

 • Ville bli diplomat som ung

  Men Stellan Skarsgård sluttet på skolen da han fikk gjennombrudd som skuespiller allerede som 16-åring. På spørsmål i programmet Drivkraft om hva han tror er hans drivkraft, forteller skuespilleren at han tror det er både noe seksuelt, nysgjerrighet, og lysten til å prøve det uutforskede.

  Stellan Skarsgård og Vegard Larsen
 • Spelefilm om Martin Linge

  Forfattar og skodespelar Øystein Wiik har skrive manus til ein spelefilm om Martin Linge. Linge var både skodespelar, idrettsmann og krigshelt som var født i Valldal, men som fall under Måløyraidet i 1941. Kommunane Norddal og Rauma har saman med andre investorar bidratt til eit forprosjekt til filmen, som blir tilrettelagt for ein utanlandsk marknad, og som skal sette området ytterlegare på kartet som turistdestinasjon.

  KRIGSARKIVET - 2. verdenskrig
  Foto: Scanpix / NTB scanpix