Skummel, eller bare søt?

Lørdag morgen skulle Hanne Hoftun få besøk av en flaggermus i Nitimen. Hun grudde seg som bare det, men var det egentlig så skummelt?

Flaggermusa Torild
Foto: Ida Kvamme Hartmann / NRK

Nitimen har hatt besøk av en levende flaggermus. Programleder Hanne Hoftun var litt skeptisk i begynnelsen, men lot seg fort sjarmere av lille Torild.

Og flaggermusa Torild er liten – enda mindre enn en mobiltelefon. Hun har brukket den ene vingen sin, og er derfor i pleie hos biolog Jeroen van der Kooij.

Produsent Ida Kvamme Hartmann møter flaggermusa Torild
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Produsent møter flaggermus

Som produsent for sendingen i dag, må jeg si at det var stor stas å møte Torild. Jeg har aldri før sett en flaggermus på så nært hold.

Jeg har sett flaggermus fly forbi i skumringen, og jeg har en gang funnet en død, innskrumpet flaggermus. Men aldri møtt en flaggermus, sånn ansikt til ansikt, før akkurat nå.

Myk dott

Biolog Jereon Van Der Kooij
Foto: Ida Kvamme Hartmann / NRK

Torild var liten og søt, og så nesten ut som en myk liten dott inne i hånden til "pappa" Jeroen. Men plutselig kunne hun hvese litt, og mange sylskarpe små tenner kom til syne i munnen hennes. Hadde hun vært mye større kunne det vært ganske skremmende, men nå var det bare morsomt.

Elatstiske vinger

Visste du at vingene til en flaggermus nesten ikke er synlige når du holder den? Torilds vinger lå helt inntil kroppen hennes. Men da hun begynte å kravle rundt kunne du se at vingene strakk seg som et laken mellom bena hennes.

Jeroen tok tak i den ene vingen og dro den ut. Den så tynn og skjør ut, men da jeg tok på den fikk jeg oppleve at flaggermusvinger er ganske elastiske, og føles nesten ut som gummi.

Flaggermusvinge
Foto: Ida Kvamme Hartmann / NRK

Hør innslaget fra Nitimen her

Hvis du er interessert i å lære mer om flaggermus, kan du lese her .

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.