Skummel, eller bare søt?

Lørdag morgen skulle Hanne Hoftun få besøk av en flaggermus i Nitimen. Hun grudde seg som bare det, men var det egentlig så skummelt?

Flaggermusa Torild
Foto: Ida Kvamme Hartmann / NRK

Nitimen har hatt besøk av en levende flaggermus. Programleder Hanne Hoftun var litt skeptisk i begynnelsen, men lot seg fort sjarmere av lille Torild.

Og flaggermusa Torild er liten – enda mindre enn en mobiltelefon. Hun har brukket den ene vingen sin, og er derfor i pleie hos biolog Jeroen van der Kooij.

Produsent Ida Kvamme Hartmann møter flaggermusa Torild
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Produsent møter flaggermus

Som produsent for sendingen i dag, må jeg si at det var stor stas å møte Torild. Jeg har aldri før sett en flaggermus på så nært hold.

Jeg har sett flaggermus fly forbi i skumringen, og jeg har en gang funnet en død, innskrumpet flaggermus. Men aldri møtt en flaggermus, sånn ansikt til ansikt, før akkurat nå.

Myk dott

Biolog Jereon Van Der Kooij
Foto: Ida Kvamme Hartmann / NRK

Torild var liten og søt, og så nesten ut som en myk liten dott inne i hånden til "pappa" Jeroen. Men plutselig kunne hun hvese litt, og mange sylskarpe små tenner kom til syne i munnen hennes. Hadde hun vært mye større kunne det vært ganske skremmende, men nå var det bare morsomt.

Elatstiske vinger

Visste du at vingene til en flaggermus nesten ikke er synlige når du holder den? Torilds vinger lå helt inntil kroppen hennes. Men da hun begynte å kravle rundt kunne du se at vingene strakk seg som et laken mellom bena hennes.

Jeroen tok tak i den ene vingen og dro den ut. Den så tynn og skjør ut, men da jeg tok på den fikk jeg oppleve at flaggermusvinger er ganske elastiske, og føles nesten ut som gummi.

Flaggermusvinge
Foto: Ida Kvamme Hartmann / NRK

Hør innslaget fra Nitimen her

Hvis du er interessert i å lære mer om flaggermus, kan du lese her .

Kulturstrøm

 • Relansering av filmklassiker

  Den prisvinnende filmen «Cinema Paradiso» fra 1988 er 4K-restaurert og relanseres nå på kino. – En fabelaktig mulighet til å se en tidløs klassiker på stort lerret, skriver NRKs filmanmelder Birger Vestmo. Terningkast 6.

  Fra filmen "Cinema Paradiso"
  Foto: Another World Entertainment
 • Passe god romfartshistorie

  Serien «The Right Stuff» på Disney+ handler om USAs syv første astronauter og kappløpet om å sende første mann ut i verdensrommet på starten av 1960-tallet. – Spektakulære romhelter i litt for såpete serie, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra serien «The Right Stuff» som er tilgjengelig på Disney+.
  Foto: National Geographic/Gene Page / National Geographic/Gene Page