Hopp til innhold

Knask eller knep?

Den amerikanske Halloween-feiringen brer seg i Norge. Norge Rundt besøker Bergen Museum som forbereder seg til feiring.

Knut Knudsen Eigeland og Eli Kristine Økland Hausken.

Knut Knudsen Eigeland lader opp til Halloween sammen med folklorist Eli Kristine Økland Hausken ved de kulturhistoriske samlinger på Bergen Museum.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

- Det må være helt greit å ta i bruk en amerikansk tradisjon når man får lov å kle seg ut og ha det gøy, sier folklorist Eli Kristine Økland Hausken ved de kulturhistoriske samlinger på Bergen Museum.

Hun forbereder seg på Halloween-feiring på museet 31.oktober.

Gro Grimsø

Gro Grimsø er Bergen Museums egen Halloween-heks.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

- I utvidet forstand har Halloween blitt en samlebetegnelse for alle de ulike høsttakkefester, tradisjoner og markeringer når høsten svinner hen og vinteren setter inn, sier hun.

Må være skummelt

Denne uka pynter hun og de andre ansatte museet til Halloween. Og Norge Rundts programleder Knut Knudsen Eigeland må selvfølgelig teste Halloween-stemningen.

Eli sørger for at han får en riktig så skummel ansiktsmaling og med kostyme attpåtil, er Knut klar for å skremme.

- En forklaring bak det å kle seg ut på Halloween, kan være at man på den måten skulle gjemme seg for de døde, forklarer Eli.

Gresskar må til

Gresskar er populært å pynte med til Halloween. Og på museet skjærer Knut og Eli ut skumle ansikter i gresskarene etter at de har fjernet innmaten.

- Halloween blir mer og mer populært. Omlag ett tusen mennesker feiret Halloween hos oss i fjor, forteller Eli.

Hva hun vet om Halloween kan du lese her og er du i Bergen-området kan du finne ut hva som foregår på Bergen Museums kulturhistoriske samlingers Halloween-feiring her .

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.