Knask eller knep?

Den amerikanske Halloween-feiringen brer seg i Norge. Norge Rundt besøker Bergen Museum som forbereder seg til feiring.

Knut Knudsen Eigeland og Eli Kristine Økland Hausken.

Knut Knudsen Eigeland lader opp til Halloween sammen med folklorist Eli Kristine Økland Hausken ved de kulturhistoriske samlinger på Bergen Museum.

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

- Det må være helt greit å ta i bruk en amerikansk tradisjon når man får lov å kle seg ut og ha det gøy, sier folklorist Eli Kristine Økland Hausken ved de kulturhistoriske samlinger på Bergen Museum.

Hun forbereder seg på Halloween-feiring på museet 31.oktober.

Gro Grimsø

Gro Grimsø er Bergen Museums egen Halloween-heks.

Foto: Knut Knudsen Eigeland / NRK

- I utvidet forstand har Halloween blitt en samlebetegnelse for alle de ulike høsttakkefester, tradisjoner og markeringer når høsten svinner hen og vinteren setter inn, sier hun.

Må være skummelt

Denne uka pynter hun og de andre ansatte museet til Halloween. Og Norge Rundts programleder Knut Knudsen Eigeland må selvfølgelig teste Halloween-stemningen.

Eli sørger for at han får en riktig så skummel ansiktsmaling og med kostyme attpåtil, er Knut klar for å skremme.

- En forklaring bak det å kle seg ut på Halloween, kan være at man på den måten skulle gjemme seg for de døde, forklarer Eli.

Gresskar må til

Gresskar er populært å pynte med til Halloween. Og på museet skjærer Knut og Eli ut skumle ansikter i gresskarene etter at de har fjernet innmaten.

- Halloween blir mer og mer populært. Omlag ett tusen mennesker feiret Halloween hos oss i fjor, forteller Eli.

Hva hun vet om Halloween kan du lese her og er du i Bergen-området kan du finne ut hva som foregår på Bergen Museums kulturhistoriske samlingers Halloween-feiring her .

Kulturstrøm

 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King
 • Konkurrerte med Edvard Munch

  Tidlig på 1900-tallet konkurrerte kunstneren Olaf Lange med Edvard Munch og ble kjøpt inn av de store Nasjonalmuseene, ble sparket ut av Tyskland under krigen – og siden glemt. Nå vises verkene hans i en ny utstilling på Stavanger kunstmuseum. Hør historien om kunstneren her i Studio 2.

  Olaf Lange
 • Stjernene sørger over Stan Lee

  Stjernene sørger over tegneserieskaperen Stan Lee, som døde 95 år gammel – og hyller ham i sosiale medier. – Det vil aldri bli en ny Stan Lee, twitrer Chris Evans, som har spilt Captain America, en av superheltene i Marvel-universet som Lee skapte. Robert Downey Jr. la ut et bilde av seg selv og Stan Lee på Instagram, og skriver:« – Jeg skylder deg alt.» Stan Lees stjerne på Hollywood Walk of Fame er også dekket av blomster og avskjedshilsener i dag.

  Stan Lee
  Foto: MARIO ANZUONI / NTB Tema