Kronprinsen skulle kjøre ski i skredområde

Dagen før Kronprins Haakon ble med i Oppdrag Nord-Norge, gikk det skred i den planlagte løypetraséen.

Kronprins Haakon på Oppdrag Nord-Norge

Det ble iverksatt store sikkerhetstiltak da Kronprins Haakon ble med i Oppdrag Nord-Norge.

Foto: Sindre Kinnerød / Flash Studios

Oppdrag Nord-Norge handler om ni våghalsers utfoldelser i Norges ekstreme natur. I motsetning til hva mange kanskje tror, står sikkerhet som et sentralt begrep hos alle som driver med ekstremsport.

Men da Kronprins Haakon mønstret på MS Fjord Visjon, ble ingenting overlatt til tilfeldighetene.

– Kronprinsen hadde med seg to sikkerhetsvakter med mye fjellerfaring, så de lagde opplegget sammen med våre sikkerhetsfolk. Sammen utgjorde vi et veldig godt team, og jeg mener vi tok alle forhåndsregler som kunne tas, sier seriens produsent, Sindre Kinnerød, til NRK.no.

Kronprins Haakon på Oppdrag Nord-Norge

Kronprinsen fikk en fantastisk dag i fjellet. Her er han på vei ned fjellsiden i Lofoten sammen med Jørgen Willumsen.

Foto: Sindre Kinnerød / Flash Studios

Gikk snøskred dagen før

Men Kinnerød forteller at det ikke bare var enkelt å finne en egnet trasé til Kronprinsen i det skredutsatte området i Lofoten. Den kongelige toppturen skulle nemlig foregå et mye mer utrygt sted enn hva som endte opp på film.

– Etter mange dager med undersøkelser mente vi at vi hadde funnet den tryggeste traséen i området. Men dagen før Kronprins Haakon kom, holdt Karsten, Pia og Andreas på å bli tatt av et skred nettopp på dette stedet. Det viser hvor raskt det kan endre seg i fjellet, så da var det bare å begynne letingen etter en ny løype, sier han, og bedyrer at de hadde full kontroll.

– Vi var aldri bekymret for at noe kunne gå galt. Med alle forhåndsreglene vi hadde lagt inn, var vi så sikre som vi kunne være på at alt var under kontroll. Vi stilte med folk i alle deler av løypa og hadde helikopteret i lufta, forteller Kinnerød.

– Ville ikke kjøre enkle løyper

Et snøskred var nær ved å dra med seg tre av deltagerne i Oppdrag Nord-Norge. Den dramatiske opplevelsen ble en vekker for hele turen.

Snøskred løsnet under føttene under opptak til NRK-serie

Oppdrag Nord-Norge hadde en innspillingstid på to måneder, og Kronprinsen var med på ferden i fire intensive dager. Fjellet ble nærmest saumfart før Norges tronarving meldte sin ankomst.

– Det var ekstremt høy skredfare i Lofoten hvor Kronprinsen kom om bord, så vi brukte mye tid på å finne trygge traséer. Jeg sendte folk opp i fjellet hver dag i en uke i forveien for å sjekke forholdene, så vi hadde en løpende vurdering av hvor vi kunne ferdes, forteller Kinnerød, til NRK.no.

Dag Inge Bakke var Oppdrag Nord-Norges sikkerhetssjef under innspillingen. Han lot seg imponere over Kronprinsens skiferdigheter.

– Kronprinsen er vant til å ferdes i fjellet og er en dyktig skiløper. Han var tydelig på at han ikke ville kjøre de helt enkle løypene. Da han ble med hadde vi rukket å bli godt kjent i området og fikk stukket ut en løype med omtrent 30 grader helling. Ut fra ferdighetene kunne den sikkert vært brattere, men det virket som han var veldig fornøyd med dagen, forklarer Bakke.

Sindre Kinnerød

Sindre Kinnerød jobbet mye med sikkerheten før Kronprinsen kom.

Foto: Christer Gundersen/Fjellfilmfestivalen

Slottet hadde ikke gitt noen begrensninger på hva Kronprinsen kunne være med på, men ga tydelige indikasjoner på at de ikke ville se ham ned de bratteste og farligste hengene.

Fikk nei til paragliding

Selv om sikkerhetshensynet ble strammet inn, var Kronprins Haakon ivrig på å utfordre naturelementene. Han imponerte de andre deltagerne ved å vise seg som en svært sporty kar som var med på isbading, matlaging og bidro der han kunne. Men ikke alt ble mulig å gjennomføre.

– Vi hadde ham halvveis opp i en paraglider, men været ble dessverre for vanskelig så det ble med forsøket, humrer Sindre Kinnerød.

– Han har paraglidet tidligere, så vi fikk fornyet sertifiseringen hans mens han var med på turen. Men risikoen ble litt for høy, så selv om han hadde lyst, var ikke Slottet så veldig ivrige på å ta noen sjanser. Det var i og for seg ikke vi heller, konsekvensene kunne jo blitt store for Norge, ler han.

Kulturstrøm

  • En film om Norges mest omtalte me too-sak

    «Trond Giske – Makta rår» er en dokumentar som bokstavelig talt kommer nært på en politiker, som med hele sin væremåte og kroppsspråk fremstår som en fyr som opplever seg urettferdig behandlet, skriver Filmpolitiets Marte Hedenstad, og gir filmen terningkast 5.

    Trond Giske foran en rød campingvogn i filmen Makta rår
    Foto: Håvard Bustnes / Storytelling Media, UpNorth
  • Grammy-prisen blir delt ut i april

    Den amerikanske musikkprisen Grammy blir delt ut i Las Vegas 3. april. Det melder The Recording Academy og kringkastaren CBS tysdag. Utdelinga skulle ha vore 31. januar, men blei utsett på grunn av pandemien.