Hopp til innhold

«Askepott» er død 68 år gammel

Libuše Šafránková, kjent fra «Tre nøtter til Askepott» er død. Hun døde i hjemlandet sitt Tsjekkia, 68 år gammel.

Tre nøtter til Askepott

Libuse Safránková som spiller Askepott.

Foto: DEFA-studio für Spielfilme

Libuse Safránková som spiller Askepott er død, melder CNN.

Skuespilleren er mest kjent for sin rolle i «Tre nøtter til Askepott» – et av julens mest populære tv-programmer.

Eventyrfilmen «Tre nøtter til Askepott» kom i 1973 og er snart 50 år gammel. Dette var også gjennombruddet hennes i en alder av 20 år.

Eventyrfilmen har originaltittelen Tři oříšky pro Popelku og er regissert av tsjekkiske Václav Vorlíček.

Tre Nøtter - Askepott

Libuse Safránková og Pavel Travnicek i en scene fra filmen fra 1973.

Den tsjekkiske skuespillerinnen har i løpet av karrieren spilt i flere filmer, teaterforestillinger og serier.

Libuse Safránková spilte også Klára i filmen Kolya fra 1996. Denne vant Oscar for beste fremmedspråklige film.

Fast innslag i Norge

På 90-tallet ble filmen et fast innslag i Norge på julaften. Omtrent 700 tusen nordmenn ser filmen på julaften.

P3-morgen lagde en norsk vri på den populære filmen for noen år tilbake.

Prinsen leter febrilsk etter sin utkårede, og prøver skoen på mang en fot. Askepott bruker den siste nøtta og en nydelig brudekjole dukker opp. Det er duket for bryllup.

Prinsen leter febrilsk etter sin utkårede, og prøver skoen på mang en fot. Askepott bruker den siste nøtta og en nydelig brudekjole dukker opp. Det er duket for bryllup.

Artisten Astrid S debuterer som skuespiller i nok en norsk versjon som kommer på kino i år.

Pop-prinsessen Astrid S skal spille den samme rollen, filmprinsessen i «Tre nøtter til Askepott». Både regissøren og en skuespillerlegende mener popstjernen er i sitt ess også som skuespiller.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober