Hopp til innhold

Skaffer seg internasjonale agenter

Stadig flere norske skuespillere skaffer seg agenter for å slå gjennom i utlandet. Samtidig øker etterspørselen fra utlandet. – Jeg har fått sjanser jeg ellers ikke ville ha fått, sier Ingrid Bolsø Berdal, som snart er å se i amerikansk storproduksjon.

Harr, Berdal, Lund og Santelmann

I UTLANDET: Thorbjørn Harr, Ingrid Bolsø Berdal, Synnøve Macody Lund og Tobias Santelmann er alle aktuelle i utenlandske filmer.

Foto: Scanpix

Hauk Heyerdahl

ANBEFALER AGENT: Hauk Heyerdahl anbefaler skuespillere som vil jobbe også i utlandet å skaffe seg en agent.

Foto: Grønneberg,Anders / Dagbladet
Ingrid Bolsø Berdal

HAR AGENT: Ingrid Bolsø Berdal har hatt agent i flere år.

Foto: Guro Kvalnes / NRK

Vi ser det stadig oftere: Norske skuespillere i utenlandske filmproduksjoner og tv-serier. I juli er det premiere på eventyrfilmen Hercules, Thracian Wars der norske Ingrid Bolsø Berdal har en av hovedrollene. Tobias Santelmann og Aksel Hennie spiller i samme film.

Både Synnøve Macody Lund og Ingrid Bolsø Berdal har prøvespilt for den kvinnelige hovedrollen i den 24. James Bond-filmen, og nå ryktes det at Thorbjørn Harr er aktuell for House of Cards.

«Norge er det nye Danmark», sier man der ute, og utenlandske agenter har fått øynene opp for norske skuespillere.

– For dem som har gjort filmer og har ambisjoner om å jobbe utenfor Norge er det helt essensielt å skaffe seg en agent, sier Hauk Heyerdahl i Norsk Skuespillerforbund.

– Norge er blitt et nytt filmland

Sverige og Danmark har en lengre filmtradisjon enn Norge og lenge har skuespillere som Lena Olin, Peter Stormare, Stellan Skarsgård, Dolph Lundgren, Mads Mikkelsen og Birgitte Nielsen vært internasjonalt kjente.

Men nå er norsk film inne i en veldig god periode. Mange spillefilmer og tv-serier blir vist frem på festivaler og internasjonale tv-kanaler og produksjoner som Lilyhammer og Mammon er blitt lagt merke til i utlandet.

– Dette gjør at interessen for norske skuespillere øker og at Norge sees på som et nytt marked å hente skuespillere i, sier Heyerdahl til NRK.

Plutselig er det kommet en mengde film og tv-serier fra Norge og da ser også utlandet at det er et nytt land å ta skuespillere fra i Skandinavia.

– Dette kommer i en tid hvor det produseres mye film og tv-serier, så det er et enormt behov for skuespillere. Norge er blitt et nytt filmland i verden.

– Gode agenter åpner dører

Ingrid Bolsø Berdal har vært med på flere amerikanske filmproduksjoner.

Hun var heks i Tommy Wirkolas Hansel & Gretel: Witch Hunters, og snart blir hun å se i sin første store rolle i en Hollywood-film, hvor hun har den kvinnelige hovedrollen i eventyrfilmen Hercules: The Thracian Wars.

Berdal har hatt agent siden 2008.

– På grunn av mine utenlandske agenter har jeg fått sjanser jeg ellers ikke ville fått og møtt folk jeg ellers ikke ville møtt. De gode agentene åpner dører for oss, etter det må man gjøre jobben selv, sier Ingrid Bolsø Berdal.

Se Bolsø Berdal i ny «Hercules»-trailer « NRK Filmpolitiet - alt om film, spill og tv-serier

– Spennende for norske skuespillere

Hun bekrefter at gode norske produksjoner er blitt en slags trampoline for norske skuespillere.

– Så blir vi jo bedre vi også. Jo flere erfaringer vi gjør oss, dess bedre blir vi på filmhåndverket, sier hun, og fortsetter:

– Vi fylles med selvtillit: Det går jo an og gjøre noe også utenfor Norge. Tidligere hadde vi ikke de samme forbildene som i Sverige og Danmark. Nå begynner vi å få litt flere norske skuespillere med erfaringer fra utenlandet, og det hjelper på. Det er en veldig spennende tid for norske skuespillere, og jeg tror flere og flere vil få jobb utenfor Norge.

– Ordner alt det praktiske

Dennis Storhøi

HAR AGENT: Dennis Storhøi er veldig fornøyd med sin agent.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

I 1999 spilte Dennis Storhøi i filmen «Den 13. krigeren», blant andre mot Antonio Banderas. Allerede den gangen fikk han bistand av en internasjonal agent for å forhandle kontrakten.

– Det er mye med liten skrift og mange forhandlinger som man ikke kan lese seg til. Med agent har du et apparat som sørger for alt som trengs når du skal bo hjemmefra over lang tid. De ordner alt med billetter, og tar seg av det praktiske rundt bo- og arbeidsforhold, og det er veldig viktig når man skal jobbe lange dager i land med andre regelverk.

Storhøi presiserer at man ikke skaffer seg agent kun for å slå gjennom i utlandet.

– Det handler også om kontakter for å få muligheten til å jobbe andre steder enn i Norge. De sonderer terrenget for deg og har masse kontakter. Jeg bruker Panorama Agency og min agent forteller meg til og med når jeg burde ta ferie, sier Storhøi.

Han ser på bruken av agenter som en utvikling i bransjen, og noe som vil bli langt mer vanlig fremover, også i Norge.

– Denne utviklingen inenfor kulturfeltet er positiv for Norge. Det er helt vanlig i idretten, så hvorfor ikke innen film og tv?, spør Storhøi.

– Økende etterspørsel internasjonalt

Lene Seested er stifter og daglig leder for det skandinaviske agentfirmaet Panorama Agency, som blant annet har Game of Thrones-stjernen Kristofer Hivju, Tobias Santelmann og Hedda-prisvinneren Marianne Hole i stallen.

Lene Seested

ER AGENT: Lene Seested har mange norske skuespillere i stallen.

Foto: Robin Skjoldborg

Panorama Agency har de siste 15 årene jobbet aktivt mot det internasjonale markedet, og Seested mener at en internasjonal agent kan være nyttig på veien mot en internasjonal karriere.

– Vi ser at skuespillere noen ganger kan bevege seg raskt på karriereveien ved også å ha en internasjonal agent, sier Seested.

Hun ser mange muligheter på det internasjonale markedet, også for norske skuespillere.

– Danske og svenske skuespillere har i flere år arbeidet internasjonalt, og de siste årene har også de norske begynt, fordi deres skandinaviske agenter åpner dørene for dem til internasjonale nettverk. I dag er det økende etterspørsel etter dyktige skandinaviske skuespillere, og for internasjonale castere spiller det ingen rolle om de er norske, svenske eller danske, sier agenten.

Hun mener likevel at norske skuespillere tilfører internasjonale produksjoner noe annet enn svenske og danske skuespillere.

– Norske skuespillere kommer med noe nytt og friskt, som svenske og danske skuespillere ikke har. Det fins flere utrolige dyktige skuespillere i Norge, og mange typer som interesserer utenlandske regissører og produsenter, sier Seested.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)