NRK Meny
Normal

- Skulle gjerne møtt David Toska

Tov sletta måtte både lese og spise seg opp for å tolke rollen som David Toska. Selv skulle han gjerne møtt Nokas-raneren.

Tov Sletta

Tov Sletta spiller David Tosca i filmen om Nokasranet.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

David Toska - under åstedsbefaringen i bakgården til NOKAS-bygningen

David Toska

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

– Det viktigste jeg gjorde var å få full oversikt over hendelsesforløpet, og å sette meg inn i den planen han hadde. Jeg måtte få full kontroll. Helt konkret måtte jeg også legge på meg.

– Det står i brosjyren om filmen at livserfaring gjør skuespillerne særlig skikket til rollene. Gjør det det også i ditt tilfelle?

– Nei, he he. Jeg har gjort mye annet enn å være skuespiller, men den kriminelle karrieren min tok aldri helt av, sier han.

Aldri møtt Toska

Tov Sletta har studert hendelsesforløpet i detalj for at filmen skulle bli så realistisk som mulig, men noe møte med den fengslede hjernen bak ranet har det ikke blitt.

– Hvis jeg skrur tiden tilbake skulle jeg gjerne møtt ham. Det hadde vært fint det, men jeg kasta fort den tanken. Det var umulig å få til et møte.

Erik Skjoldberg

Erik Skjoldbjærg

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Regissør Erik Skjoldbjærg har hatt stor suksess med filmer som Insomnia og Prozac Nation, men denne filmen er noe helt annet enn det han har gjort før, selv om dette også er en spillefilm.

– I alle mine tidligere filmprosjekt har jeg diktet; laget en historie som skal si noe om virkeligheten. I denne historien har vi basert alt på dokumentasjon. Arbeidsformen var å oppsøke de som opplevde dette på nært hold. I den grad vi kunne har vi ikke diktet noe, dersom vi har blitt fortalt at det var annerledes.

Kolliderende virkelighetsbilder

For Skjoldbjærg har det vært viktig å få frem kontrasten mellom det rolige dagliglivet i Stavanger og det dramatiske ranet.

– Det som kjennetegner Nokas-ranet er at to virkelighetsbilder kolliderer. Alt er snudd på hodet i forhold til hvordan vi er vant til å oppfatte en norsk bysituasjon. Ingen i Stavanger - som ikke var varslet på forhånd - tror på det de ser.

– Dette var viktig for meg å få frem i filmen. Vi måtte vise det hverdagslige for å få frem kontrasten.

Valgte seg amatører

Opptak til Nokas-filmen

Tov Sletta under opptak til Nokas-filmen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Hvorfor har du valgt nesten bare amatører til å spille i filmen?

– I denne filmen skal du ikke sitte å se ansikter du kjenner fra andre filmer. Jeg vil ikke at du skal bli påminnet om at du ser en film, sier Skjoldbjærg.

En av amatørene han har valgt er Morten Håland, som spiller rollen som politibetjent Erik Håland, sin egen tvillingbror.

– Vi er like i måten vi snakker på og beveger oss på. Jeg har fått lite hjelp av broren min til å forme rollen. Jeg har forholdt meg til lydloggen til politiet, og beskjeder om hvor jeg skulle bevege meg i forhold til skuddvekslingen.

– Vi trente på våpenføring, for å være sikker på at det var riktig, men i det jeg tok på meg uniformen blokka jeg helt ut og bare var i rollen og reagerte utfra hva jeg følte var riktig der og da.

Stolt av broren sin

Håland tror det blir en flott opplevelse å se filmen sammen med broren sin.

– Jeg er utrolig stolt av hva han gjorde den dagen. Det er ikke mange som hadde gjort det samme som han gjorde, de hadde ikke turt. For meg er det en ære å få spille denne filmen, jeg ærer ham ikke meg.

For Tov Sletta som spiller David Toska har det vært gøy å lage film sammen med såpass mange amatørskuepillere.

– Fin gjeng. De er veldig mye mer direkte enn skuespillere er mot hverandre. Jeg er ikke vant til så mye ståk, men jeg stengte det ute når det ble for mye. Det var en berikelse.