Hopp til innhold

«Allo, Allo!»-stjernen Gorden Kaye er død

Skuespiller Gorden Kaye, stjerne i BBC-serien «Allo, Allo!», er død. Han ble 75 år gammel.

René i "`Allo `Allo"

Gorden Kaye, spilte kaféverten René i «Allo, Allo!», er død.

Foto: NRK

Kaye spilte i alle 84 episodene av komiserien, som hentet handlingen fra andre verdenskrig i det tyskokkuperte Frankrike, skriver BBC News. «Allo, Allo!» ble først sendt på BBC fra 1982-1992.

Kaféverten René Artois holdt til i kafeen som ble hovedkvarteret, både for okkupanter og motstandsfolk på den franske landsbygda under andre verdenskrig.

Siste gang Gorden Kaye spilte rollen, var i en ny episode av «Allo, Allo!», i 2007. Det kom ingen flere episoder.

Signatur-rolle

– Gorden Kaye var en fantastisk komedieskuespiller, og René Artois var hans signatur. Han har fortjent sin plass i komediens «Hall of fame», sier Shane Allen, ansvarlig for komediefeltet i BBC.

– Han var selve grunnen til at «Allo, Allo!» gikk så lenge, og ble elsket av TV-seere i mange land. Hans arbeid lever etter ham, og våre tanker går til hans familie og mange venner, sier Allen.

Kaye døde på et pleiehjem mandag morgen, opplyser stjernens tidligere agent til BBC. Han ble 75 år.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober