Hopp til innhold

Skriver om sorgen

Møt ungdomsbok-debutanten som våger å gjøre noe annet enn å skrive trendy fantasy. – Jeg skriver om sorg, sier Sanne Mathiassen.

Sanne Mathiassen

Sanne Mathiassens store forbilde er forfatteren Jostein Gaarder. - Det er han som har gjort at jeg begynte å skrive, sier hun.

Foto: Jan Alsaker

– Det handler om en ung jente som har alt, men hun mister alt på kort tid – både faren og kjæresten, sier forfatterdebutant Sanne Mathiassen.

Dagene før mai

Hovedpersonen i «Dagene før mai» mister mye på kort tid.

Foto: Cappelen Damm

Boken handler om en ung jente som sliter med sorg etter at faren er savnet i en båtulykke. Moren hennes blir fjern av sorg, og kjæresten sviker henne.

Sanne Mathiassen debuterer med ene roman for ungdom, som skiller seg ut fra vampyrtrenden.

– Jeg er ikke opptatt av Twilight. I stedet liker jeg å gi ting et navn, og personifiserer. For eksempel heter ensomheten «Knut» i boken min.

Følelsene viktigst

Boken er beregnet på ungdom, men blir lest av voksne også. Det som slår henne er hvor forskjellig de oppfatter boken.

– Voksne synes den er trist, mens unge lesere synes den er morsom. Jeg mener at boken er av typen svart humor, men forlaget oppfatter den som såpass trist, at de kaller den for drama. Jeg prøver egentlig å få boken til å passe for alle, for jeg er aller mest opptatt av følelser. Det er selve følelsene jeg vil formidle.

Sanne har alltid skrevet, både noveller og dagbøker. Noe i boken er også selvopplevd.

– Noe av historien er hentet fra mitt eget liv, mens resten er oppdiktet. Kjærlighetssorgen er hentet fra egne opplevelser. Resten er diktet opp, sier hun.

Skrev boken på en kveld

Handlingen i «Dagene før mai» er lagt til en liten bygd i Nord-Norge. Sanne Mathiassen ville opprinnelig legge historien til Oslo, men forlaget ville at hun heller skulle legge den til Nord-Norge, med midnattssol og mye flott natur. Da skjedde det noe.

– Den kvelden kom hele historien til meg. Selve trekant-dramaet i romanen var klart på forhånd. Det har jeg tenkt på i noen år. Men da forlaget ville legge handlingen til hjembygden på Senja, kom hele historien til meg på en kveld, sier Mathiassen.

Hovedpersonen i boken er den 16 år gamle jenta, som har mistet så mye. Likevel har forfatteren valgt å ikke beskrive henne detaljert.

– Jeg sier veldig lite om henne i boken, om hvordan hun ser ut. Jeg skriver kun om hva hun føler og hva hun har på seg. Hun har veldig mye svart i seg. Jeg føler at jeg kjenner henne godt, men vet ikke hvem hun er. De fleste jeg skriver om er navnløse jeg-personer.

Sanne Mathiassen

Sanne Mathiassen får helt ulike reaksjoner fra unge og voksne lesere. - De unge ler, mens de voksne syns det er for trist.

Foto: Jan Alsaker

Sanne går inn i sin forfatterverden fra sin egen stue, og har sin egen metode for å få inspirasjon.

– Jeg har alltid mange historier i hodet, som jeg må få ut. Jeg skriver mens jeg hører på musikk, og da helst noe rolig. Jeg liker godt å høre på musikk fra hjemstedet Senja, for eksempel Moddi. Jeg klarer ikke å bli distrahert av stemmer. Jeg sitter og skriver med headset, mens samboeren sitter i samme rom og spiller spill eller ser på tv.

– Man blir ikke inspirert av å sette seg på en benk i parken. Du må bare sette deg ned og skrive masse. Har du skrevet ti sider, så sitter du kanskje igjen med en enkelt side, sier Sanne.

Liker det sære

Selv like hun å lese det hun kaller litt sære ting.

– Kjersti Annesdatter Skomsvolds «Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg», «Jeg trenger deg mer enn jeg elsker deg og jeg elsker deg så himla høyt» av Gunnar Ardelius, er noen bøker jeg liker veldig godt.

To av Sanne Mathiassens favorittforfattere er Tore Renberg og Johan Harstad.

– De skriver godt, men for langt, synes jeg.

Det aller største forbildet er Jostein Gaarder, og det første møtet med forfatteren ble dramatisk. Det skjedde da Gaarder gjestet en forelesning på Norsk barnebokinstitutts (NBIs) forfatterutdanning, der Sanne har vært student.

– Det føltes som jeg fikk et slag i magen, og så lå jeg på gulvet i forsterstilling. Da han spurte meg hva som skjedde, svarte jeg at han er et så stort forbilde.

«Kabalmysteriet» fra 1990 er Gaarders første ungdomsroman, og er Mathiassens favoritt blant hans bøker.

– Han gjør noe med ordene når han skriver, som har betydd mye for meg. Han er grunnen til at jeg begynte å skrive. Jeg skulle bli forfatter da jeg var liten, så nå er det en stor drøm som har gått i oppfyllelse, sier Sanne Mathiassen.

Kulturstrøm

 • TV 2 og Altibox forhandler fortsatt

  TV 2 og Altibox sier at de fortsatt forhandler om en avtale, men vil ikke svare på om det er framdrift i forhandlingene.

  – Vi er fremdeles i dialog og ønsker å komme fram til en løsning med Altibox. Det tar lengre tid enn vi først antok, og jeg skjønner at folk er utålmodige, skriver kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah C.J. Willand i en epost til NTB.

  Kommunikasjonssjef Andreas Veggeland i Altibox er like ordknapp når det gjelder situasjonen i forhandlingene.

  – Det er fortsatt forhandlinger. Det er alt vi kan si, sier han til NTB.

 • Kardashian betaler 13 millioner etter Instagram-reklame

  Kim Kardashian har gått med på å betale 1,26 millioner dollar i bøter. Det tilsvarer rundt 13 millioner norske kroner. Forliket kommer etter anklager fra finanstilsynet i USA.

  Realitystjernen skal ulovlig ha markedsført kryptovaluta på sin Instagram-konto, som nå har mer enn 330 millioner følgere. Hun har også gått med på å ikke markedsføre kryptovaluta på tre år, skriver BBC.

  Kardashian Crypto
  Foto: Evan Agostini / AP
 • Må svare på TikTok-bruk

  Justisminister Emilie Enger Mehl må svare på om hun bruker tjenestetelefonen sin når hun bruker appen TikTok. Det sier Høyres Sveinung Stensland til Dagbladet.

  Mehl har fått kritikk etter at hun tok i bruk den kinesiske appen der hun deler videoer fra livet som statsråd.

  Stensland viser til at vi levere i en tid med stor uro og flere sikkerhetsutfordringer.