NRK Meny
Normal

Skriver om manuset til Oscar-utdelingen

Det er ventet at Oscar-konferansier Chris Rock vil komme med kontroversielle uttalelser rundt rasediskriminering.

Chris Rock

Komiker og skuespiller Chris Rock (50) er vert for Oscar-utdelingen, og han har til hensikt å adressere «elefanten i rommet».

Foto: Mark J. Terrill / Ap

Det har vakt oppstyr etter at ingen svarte skuespillere er nominert til Oscar-priser for andre år på rad.

Oscar-konferansier Chris Rock ble bedt om å trekke seg fra jobben , og emneknaggen #OscarSoWhite har blitt svært mye brukt på Twitter for å diskutere det mange mener er Hollywoods forskjellsbehandling basert på rase.

Store navn som Jada Pinkett Smith og Will Smith har varslet at de vil utebli fra seremonien i protest.

Endrer monolog

Før helgen ble det klart at Rock ikke har til hensikt å trekke seg fra jobben som konferansier. Mye peker i stedet mot at han kommer til å ta et oppgjør med bransjen og de helhvite nominasjonene.

Ifølge bransjebladet Variety har Rock nå gått tilbake til tegnebrettet for å forberede helt nye meldinger til den stjernespekkede prisutdelingen 28. februar.

Produsenten bak Oscar-showet, Reginald Hudlin, sier at Rocks åpningsmonolog vil adressere den brennhete debatten på grundig vis.

– Chris er grundig og dyktig, og jeg er 1000 prosent sikker på at han vil melde noe som folk kommer til å snakke om i ukevis, sier Hudlin.

Han sier at filmakademiet, som står bak Oscar-utdelingen, har gitt Rock grønt lys til dette, og at de skjønner at dette er noe folk forventer å få.

Gjør endringer

For å komme kritikerne i møte, bestemte filmakademiet fredag at en større andel kvinnelige og svarte medlemmer skal få plass i akademiet. I dag består medlemsmassen i stor grad av middelaldrende, hvite menn, men innen 2020 skal andelen kvinner og personer med minoritetsbakgrunn dobles.

Enkelte i bransjen har kommentert endringene og kommet med tommel opp. Oscar-nominerte Matt Damon lovpriser endringene, men slår samtidig fast at industrien har en lang, lang vei igjen å gå, skriver BBC.

Regissør Spike Lee gir også støtte til endringene, men fastholder sin beslutning om å ikke delta under Oscar-gallaen 28. februar.

Kulturstrøm

  • – En svært talentfull artist

    Musikksjef i NRK P3, Mats Borch Bugge, sier Avicii har betydd mye for EDM og moderne dansemusikk: – Han var en svært talentfull produsent, artist og merkevarebygger, som har gått bort altfor tidlig.

    Musikksjefen i P3 sier det er en svært talentfull produsent og artist som har gått bort.