Hopp til innhold

Skriver om manuset til Oscar-utdelingen

Det er ventet at Oscar-konferansier Chris Rock vil komme med kontroversielle uttalelser rundt rasediskriminering.

Chris Rock

Komiker og skuespiller Chris Rock (50) er vert for Oscar-utdelingen, og han har til hensikt å adressere «elefanten i rommet».

Foto: Mark J. Terrill / Ap

Det har vakt oppstyr etter at ingen svarte skuespillere er nominert til Oscar-priser for andre år på rad.

Oscar-konferansier Chris Rock ble bedt om å trekke seg fra jobben , og emneknaggen #OscarSoWhite har blitt svært mye brukt på Twitter for å diskutere det mange mener er Hollywoods forskjellsbehandling basert på rase.

Store navn som Jada Pinkett Smith og Will Smith har varslet at de vil utebli fra seremonien i protest.

Endrer monolog

Før helgen ble det klart at Rock ikke har til hensikt å trekke seg fra jobben som konferansier. Mye peker i stedet mot at han kommer til å ta et oppgjør med bransjen og de helhvite nominasjonene.

Ifølge bransjebladet Variety har Rock nå gått tilbake til tegnebrettet for å forberede helt nye meldinger til den stjernespekkede prisutdelingen 28. februar.

Produsenten bak Oscar-showet, Reginald Hudlin, sier at Rocks åpningsmonolog vil adressere den brennhete debatten på grundig vis.

– Chris er grundig og dyktig, og jeg er 1000 prosent sikker på at han vil melde noe som folk kommer til å snakke om i ukevis, sier Hudlin.

Han sier at filmakademiet, som står bak Oscar-utdelingen, har gitt Rock grønt lys til dette, og at de skjønner at dette er noe folk forventer å få.

Gjør endringer

For å komme kritikerne i møte, bestemte filmakademiet fredag at en større andel kvinnelige og svarte medlemmer skal få plass i akademiet. I dag består medlemsmassen i stor grad av middelaldrende, hvite menn, men innen 2020 skal andelen kvinner og personer med minoritetsbakgrunn dobles.

Enkelte i bransjen har kommentert endringene og kommet med tommel opp. Oscar-nominerte Matt Damon lovpriser endringene, men slår samtidig fast at industrien har en lang, lang vei igjen å gå, skriver BBC.

Regissør Spike Lee gir også støtte til endringene, men fastholder sin beslutning om å ikke delta under Oscar-gallaen 28. februar.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.