Skriver om besteforeldrenes historie

Vinneren av Nordisk Råds litteraturpris, Merethe Lindstrøm, vokste opp i skjæringspunktet mellom to familier. I den ene ble fortiden holdt hemmelig.

Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm forteller til Bokprogrammet om sine familie-opplevelser, som har inspirert henne til å skrive vinnerromanen 'Dager i stillhetens historie'

Foto: Bokprogrammet / NRK

Lindstrøm skriver om viktige ting, som vi ikke kan tie om hvis det skal gå oss vel i livet. I alle bøkene sine undersøker Lindstrøm det som ikke blir sagt, og hvordan det kan skade mennesker.

– Jeg vokste opp i skjæringspunktet mellom to familier som var veldig forskjellige. I min fars familie opplevde jeg en veldig taushet, og at det lå noe under. Men i min mors familie ble alt snakket om. Jeg tenker i dag at jeg skriver veldig i dette skjæringspunktet.

Dette er også tema for «Dager i stillhetens historie». Her møter vi et eldre ektepar, som har levd et langt liv sammen og fortiet fortiden.

Merete Lindstrøm fikk i går kveld Nordisk Råds litteraturpris for romanen, som er hennes sjuende. Boken har også fått Kritikerprisen.

Familiedrama

«Dager i stillhetens historie» er et familiedrama, og handler om kjærligheten mellom to mennesker.

Dager i stillhetens historie - Merethe Lindstrøm

Dager i stillhetens historie

– I forhold til familiehemmeligheter, tror jeg at det er mye som kan ligge der, som man blir overasket over, sier Merethe Lindstrøm til Bokprogrammet.

Boken handler om et eldre ektepar som har inngått en pakt om å ikke snakke om fortiden. Mens mannen lukker seg mer og mer inne i seg selv, prøver konen å bryte ut av denne tausheten.

Det vokser seg litt stort, det at man ikke har lov til å si noe, tenker LIndstrøm.

– I romanen er det den yngste datteren som tar mest skade. Fordi barna merker at det er slik mellom foreldrene, tror jeg det er veldig negativt, sier Lindstrøm.

Kulturstrøm