Hopp til innhold

Skriver om besteforeldrenes historie

Vinneren av Nordisk Råds litteraturpris, Merethe Lindstrøm, vokste opp i skjæringspunktet mellom to familier. I den ene ble fortiden holdt hemmelig.

Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm forteller til Bokprogrammet om sine familie-opplevelser, som har inspirert henne til å skrive vinnerromanen 'Dager i stillhetens historie'

Foto: Bokprogrammet / NRK

Lindstrøm skriver om viktige ting, som vi ikke kan tie om hvis det skal gå oss vel i livet. I alle bøkene sine undersøker Lindstrøm det som ikke blir sagt, og hvordan det kan skade mennesker.

– Jeg vokste opp i skjæringspunktet mellom to familier som var veldig forskjellige. I min fars familie opplevde jeg en veldig taushet, og at det lå noe under. Men i min mors familie ble alt snakket om. Jeg tenker i dag at jeg skriver veldig i dette skjæringspunktet.

Dette er også tema for «Dager i stillhetens historie». Her møter vi et eldre ektepar, som har levd et langt liv sammen og fortiet fortiden.

Merete Lindstrøm fikk i går kveld Nordisk Råds litteraturpris for romanen, som er hennes sjuende. Boken har også fått Kritikerprisen.

Familiedrama

«Dager i stillhetens historie» er et familiedrama, og handler om kjærligheten mellom to mennesker.

Dager i stillhetens historie - Merethe Lindstrøm

Dager i stillhetens historie

– I forhold til familiehemmeligheter, tror jeg at det er mye som kan ligge der, som man blir overasket over, sier Merethe Lindstrøm til Bokprogrammet.

Boken handler om et eldre ektepar som har inngått en pakt om å ikke snakke om fortiden. Mens mannen lukker seg mer og mer inne i seg selv, prøver konen å bryte ut av denne tausheten.

Det vokser seg litt stort, det at man ikke har lov til å si noe, tenker LIndstrøm.

– I romanen er det den yngste datteren som tar mest skade. Fordi barna merker at det er slik mellom foreldrene, tror jeg det er veldig negativt, sier Lindstrøm.

Kulturstrøm

 • Artisten Tom Verlaine er død

  Artisten Tom Verlaine døde lørdag etter en kort tid med sykdom. Han ble 73 år gammel, skriver New York Times.

  Verlaine var trolig mest kjent som frontsanger, gitarist og låtskriver i bandet Television og albumet «Marquee Moon». Bandet brøt opp i 1978 før de samlet seg igjen i 1992. Samme år var bandet gjester i NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S.

  Verlaine hadde også en solokarriere.

  Han skrev blant annet sangen "Kingdom Come" på David Bowies ikoniske album Scary Monsters fra 1980.

  Hans egentlig navn er Thomas Miller, men tok artistnavnet Tom Verlaine inspirert av den franske poeten Paul Verlaine, skriver The Guardian.

  ifølge NTB står han på 56. plass på Rolling Stone magasins liste over de 100 beste gitarister gjennom tidene.

  Artist Tom Verlaine og bandet Television var gjester hos NRK i TV-programmet Gundersen & Grønlund A/S i 1992.
Lørdag 28. januar døde Tom Verlaine, 73 år gammel.
  Foto: Fra NRK-programmet Gundersen & Grønlund A/S
 • Vixen Awards: Julie Lorentzen ble årets influencer

  Prisutdelingen Vixen Awards 2022 gikk i kveld av stabelen. Her samlet landets største influensere seg for å hylle hverandre med glitter og glans.

  Stemningen var tidlig satt da programleder Alexandra Joner begynte showet med å vitse om alt fra bransjens mange samlivsbrudd til aktuelle hendelser fra det siste
  året:

  – Jeg ville jo skrive en vits om Atle Antonsen, men den vitsen ble for mørk til å være med her, sa hun til en blanding av latter og sjokkerte ansikter fra salen.

  I salen var også prinsesse Märtha Louise til stede, som fikk være vitne til at datteren Leah Isadora Behn vant prisen for årets beautyinfluencer for andre år på rad. Takketalen rettet hun mellom annet mot å tørre å «legge ut ting» uten å bry seg om hva andre tenker:

  – Og en ting jeg har tenkt veldig mye på i det siste, er sånn bare å – sorry, mamma! – å gi faen i hva noen har å si.

  Kveldens kanskje mest prestisjefulle pris, «Årets Influenser», gikk til Julie Lorentzen. Hun var ikke til stede under utdelingen, men den tydelig rørte kona Camilla Lorentzen mottok prisen på hennes vegner.

  Mot slutten av showet ble det også klart at Juryens Hederspris gikk til Emilie Nereng. Denne prisen deles ikke ut hvert år.

  Her er vinnerne i alle kategoriene:

  * Mote: Jenny Skavlan

  * Beauty: Leah Isadora Behn

  * Helse: Wasim Zahid

  * Sport og trening: Magnus Midtbø

  * Reiseliv: Julie Valsø

  * Underholdning: Johanne Massey

  * Livsstil: Julie Lorentzen

  * Interiør, bolig og uterom: Mads Clemmetsen

  * Mat: August og Martin

  * Bærekraft: Hanne Lene Dahlgren

  * Gullpenn: Frida Marie Grande

  * Sterke mening: Kaveh Rashidi

  * Forbilde: Morten Marius Skau

  * Stjerneskudd: David Mokel

  * Business: Fæbrik

  * Folkets favoritt: Jørgine Massa Vasstrand

  * Årets influencer: Julie Lorentzen

  * Juryens hederspris: Emilie Nereng

  Emilie Nereng vant Juryens Hederspris under Vixen Awards 2022.
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Dataangriperne bak Amedia-hackingen stanset av FBI

  FBI, US Secret Service, Europol, politiet i Tyskland og Nederland har vært i spissen for en skjult operasjon hvor de har infiltrert infrastrukturen til Hive ransomware. Også Oslo politidistrikt og Kripos har deltatt i dette samarbeidet, opplyser politiet i en pressemelding.

  – Oslo politidistrikt har det siste året, i samarbeid med Kripos, etterforsket løsepengeangrep rettet mot ulike virksomheter i Norge. Infrastruktur tilknyttet HIVE er antatt å ha vært benyttet ved flere av disse angrepene, sier Erik T. Hansen, politiadvokat ved avsnitt for finansiell cyberkriminalitet i Oslo politidistrikt.