Skriv en grøsser

Radioteatret gjentar suksessen og inviterer nok en gang lytterne til å skrive grøssere.

Skrekk - Illustrasjonsbilde
Foto: Lars Wittrock, Coulorbox.com, Foto: Coulorbox.com / Scanpix Denmark

- Skriv et manus som kan bli spennende hørespill og send inn, oppfordrer krimsjef i NRK Radioteatret, Else Barratt-Due som ser frem til å lese historiene og lage nye, skumle grøssere.

Seks manus velges ut
Alle som vil, kan prøve seg i konkurransen. De seks beste manusene blir valgt ut av en kyndig jury, deretter profesjonelt produsert av NRK med noen av våre beste skuespillere bak mikrofonen, og NRKs egne lyddesignere bak spakene.

Hørespillene blir lagt ut eksklusivt for nett og som podkast, og de kan finnes i iTunes. Vinneren premieres med 6000 kroner.

- Det er alltid spennende å se hva slags grøss lytterne kommer til å skrive. Det viktigste er å få lytterne til å bli interesserte, skrive selv, og få hørespillene tilgjengelige på nettet. Vi produserer de som er mest spennende og gir de beste grøss, sier Barrat-Due.

Else Barratt-Due

Krimsjef i Radioteatret, Else Barrat-Due, oppfordrer lytterne som har en skummel idé til å sende inn manus.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Populære grøssere
Det er femte gang Radioteatret inviterer lytterne til å skrive grøssere. Og både konkurransen og de ferdige hørespillene er populære.

- Vi har hatt over 100 000 nedlastinger, noe vi er veldig fornøyd med. Det har også vært flere henvendelser fra folk som ønsker å vite når neste konkurranse skal være, noe som igjen forteller oss at dette er noe publikum liker. Vi håper på mange deltakere også i år, sier krimsjefen i Radioteatret.

Fjorårets utvalgte og produserte grøssere hadde en helt spesiell premiere på Litteraturhuset. Der ble det delt ut sovemasker og lagt puter på golvet slik at publikum kunne få en optimal lytteropplevelse. Noen av forfatterne var også til stede og fortalte om hvordan de jobbet med manus.

Slik gjør du
Hørespillene skal være korte, fra 4-10 minutter ferdig innspilt. Vanligvis regner man ett minutt per side, som hver har ca. 8-10 replikker. Du må ha med 3-5 roller.

- Det er viktig å skrive dramatikk, det vil si at manuset består av replikker. En vanlig skrevet tekst kommer ikke med. Vi leter etter gode manus hvor handlingen går framover gjennom den dramatiske dialogen.

I tillegg har krimsjefen noen flere råd for de som vil skrive en grøsser.

- Vi ser etter en spennende historie hvor vi ikke fra starten av forstår hvordan dette vil ende. Overraskelser og uforutsette hendelser kan ofte fungere bra. Dessuten må de karakterene som er med ha klare tydelige egenskaper og viljer, sier Barrat-Due og håper på mange bidrag som hun kan lese gjennom.

Send ferdig manus til else.barratt-due@nrk.no.

Fristen for å sende inn bidrag er 1. september.

Kulturstrøm

  • Roses for nytt album

    Artisten og låtskriveren Jenny Hval sier til NRK Kulturstripa at hun gruer seg for å framføre musikken live, fordi det var så krevende å spille inn stemmen. Lørdag spiller hun fra albumet «The Practice of Love» under Ultimafestivalen i Oslo. Albumet hylles både i Norge og internasjonalt. Berusende, mener Independent. Terapeutisk, ifølge The Guardian, og en unik stemme i norsk musikkliv, skriver Aftenposten.

    Jenny Hval
  • Forbyr diett-snakk i sosiale medier

    Instagram og Facebook har innført aldersrestriksjoner på innlegg som omtaler diettprodukter og plastisk kirurgi, melder Sky News. De under 18 år vil ikke få opp enkelte innlegg og andre blir fjernet helt. Årsaken er mental helse.