Skrev ut hele Wikipedia

Den amerikanske kunstneren Michael Mandiberg ønsket å vise frem mengden kunnskap som finnes på nett. Derfor gjorde han Wikipedia om til bokform.

Wikipedia

KUNSTPROSJEKT: Kunstneren Michael Mandiberg ønsket å vise hvor mye data som finnes på nett, og skrev ut over elleve millioner Wikipedia-artikler.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Vet du hva en petabyte er?

Det var spørsmålet kunstneren Michael Mandiberg stilte seg, og som ledet han til å ville skrive ut hele den engelske delen av Wikipedia. Det skriver CBS.

Wikipedia

UTSTILT: Samlingen på over 7.400 bøker står utstilt i New York.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

Wikipedia

STORT: De 11.594.743 artiklene som Mandiberg lastet ned tilsvarte rundt 50 gigabytes (GB).

Foto: JEWEL SAMAD / Afp
Resultatet ble et samlet sideantall på over 5,2 millioner og en boksamling på 7.473 volumer. 106 av disse står utstilt i et galleri i New York, ifølge Daily Mail.

Poenget med dette var ifølge Mandiberg å gi folk en forståelse av den fysiske størrelsen av informasjon som ligger lagret på nettet. Hvordan en gigabyte ser ut.

Derfor rettet han blikket mot kunnskapen som er lagret på nettsiden til Wikipedia. Løsningen han kom opp med var enkel, nemlig å skrive ut alt sammen.

– Bøker er gode måleenheter for kunnskap. Vi aner ikke hvor lang tid det ville tatt for en person å lese gjennom én eller 50 gigabyte med data, men vi har en forståelse av hvor lang tid det tar å lese en bok, sier Mandiberg.

Over 7000 bøker

Kunstneren bestemte seg derfor for å konvertere alle de engelske artiklene til Wikipedia om til bøker. Noe som ikke er en enkel sak når det er snakk om over elleve millioner av dem.

Han fant selv opp et dataprogram som lastet ned alle de 11.594.743 artiklene og lagret dem i en database. Deretter fant han opp et nytt program som organiserte alle artiklene i ulike pdf-filer komplett med bokomslag.

Til slutt lastet han opp alle pdf-filene til nettsiden Lulu, som lar deg skrive ut bøker mot betaling. Opplastingen tok i seg selv 25 dager å fullføre.

Bokserien, som nå står utstilt i et galleri i New York, består av 106 ordentlige bøker, og en representasjon av resten. Av de 7.473 bøkene består 91 bøker av innholdsfortegnelse og forfatterlisten på 36 bøker inneholder alle de sju og en halv million frivillige forfatterne.

Wikipedia drives av frivillighet, hvor hver og enkelt kan skrive og oppdatere artiklene med ny kunnskap og informasjon. Redigere går deretter gjennom dette i etterkant.

Kan kjøpes

Boksamlingen er også mulig å kjøpe og koster 500.000 dollar, altså rundt fire millioner norske kroner.

Mandiberg forventer ikke selv at hele samlingen selges, men håper folk ønsker å kjøpe individuelle bøker for 650 kroner.

Han håper arbeidet hans vil få folk til å begynne å forstå det uendelige universet med data som befinner seg rundt oss til enhver tid.

– Vi aner ikke hvor mye data som befinner seg på NSAa servere eller hvor stor database Facebook har. Vi vet det er mye, men vi har ingen forståelse av størrelsen. Denne utstillingen er en måte å virkelig forstå hvor stor disse tingene er, sier Mandiberg.

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.