Skrev bok om bin Ladens død – ble avslørt

En av SEAL team 6s soldater har skrevet en bok om drapet på Osama bin Laden under et pseudonym. Nå har Fox News avslørt identiteten hans.

Bok om bin ladens død

No easy day tar for seg dagen da Osama bin Laden ble drept av SEAL team 6 i 2011.

Foto: NTB Scanpix

11. september, 11 år siden terrorangrepet i New York, kommer boka No easy day. Den er skrevet av en av soldatene fra det sterkt hemmeligholdte SEAL team 6, som var med på angrepet på bin Laden.

Boken er skrevet under pseudonymet Mark Owens, men nå har Fox News angivelig avslørt identiteten på soldaten, som var den først inne i rommet der bin Laden var da han ble drept. Forfatteren skal være 36 år gamle Matt Bissonette fra Alaska.

Detaljer rundt drapet


Da SEAL team 6 fant Osama bin Laden og skjøt og drepte han 2. mai i fjor, var det etter en lang og omfattende planlegging. Detaljene rundt drapet har fram til nå vært en godt bevart hemmelighet, og det er noen av disse som nå blir avslørt i boken.

Utgiveren av boken setter liten pris på at identiteten til soldaten nå er kjent, på grunn av de intrikate dtaljene.

– Å dele denne usminkede historien om sin opplevelse av hendelsen er et svært modig valg, med tanke på at forfatteren setter seg selv i fare. Det er derfor boken ble skrevet under et pseudonym, sier Christine Batt, talskvinne i forlaget, i en uttalelse.

Boken, som kommer ut på 11-årsdagen til terrorangrepet til 9/11, er ventet å selge godt. Den ligger allerede på fjerdeplass på Amazon, og er bestilt i et opplag på 400.000.

– Fullt og helt hans ansvar


Både boken og identitetsavsløringen har satt sinnene i kok også hos andre soldater og det amerikanske forsvaret. Flere er nå redde for at detaljene i boka kan ødelegge for fremtidige oppdrag.

– Hvordan skal vi få soldatene til å holde tett om detaljene når denne mannen ikke ville det, spør en soldat Fox News.

Oberst Tim Nye, talsmann for spesialenhetene, sier at soldaten satte seg selv i fare da han valgte å skrive boken.

– Det var soldaten som selv valgte å gjøre dette. Han startet prosessen, og må ha visst hva dette ville føre til. Det er derfor fullt og helt hans eget ansvar, sier han.

Boken har ikke blitt undersøkt av det amerikanske militæret, som ennå ikke vet om det blir lekket sensitivt materiale rundt arbeidsmetoder og planer. Leder av gruppen Bissonnette var en del av, admiral Bill McRaven, sier at de ikke kommer til nøle hvis det viser seg at informasjon er lekket.

– Vi vil gjøre alt vi kan hvis det viser seg at enkeltpersoner kan holdes skyldige, til og med rettsforfølgelse, skriver han i et åpent brev.

Lager videospill

Hva som skjer videre med den avslørte soldaten er uvisst, men det er ikke uvanlig at pensjonerte soldater i USA bruker sin kunnskap og erfaring fra krigføring i helt andre bransjer.

Samtidig som Bissonnette skrev boken, startet han et konsulentfirma kalt Silent R. Med det har han bistått spillutviklere i Los Angeles under utviklingen av det nye Medal of honor-spillet, Warfighter.

Med sin kunnskap om krigføring har spillet blitt så realistisk som mulig i forhold til steder, våpen og andre aspekter ved krigføring. Flere andre tidligere soldater har også bidratt med sin kunnskap under utviklingen av spillet.

Spillet er en del av en populær serie, og skal etter planen slippes 23. oktober i Norge.

GERMANY/ Visitors are pictured in front of an exihibtion stand of "Medal of Honor" during the Gamescom 2012 fair in Cologne

Matt Bissonnette har bistått i arbeidet med å lage det siste Medal of honor-spillet, som slippes i oktober.

Foto: INA FASSBENDER / NTB Scanpix

Kulturstrøm

 • Robyn til Øyafestivalen

  Øyafestivalen slipper sitt tredje stornavn til 2019-utgaven. Fra før av har headlinerartistene The Cure og Karpe blitt sluppet. Den svenske artisten Robyn ga nylig ut albumet «Honey», hennes første på åtte år, og skal i den forbindelse turnere i USA og Europa i 2019, ifølge Variety. Turneen starter i Stavanger og Bergen i februar, og billettene ble revet bort på sekunder, skrev Bergensavisen da billettene ble lagt ut der. NRK P3s musikkanmelder ga albumet «Honey» terningkast 4.

  Robyn
  Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB Tema
 • Disse kan vinne Bokslukerprisen

  80.000 elever på 5. og 6. trinn har lest og vurdert norske skjønnlitterære barnebøker fra det siste året, skriver Foreningen !les i en pressemelding. Nå har 20 skoleklasser nominert disse fem finalistene: «Kokotopia. Riddere, hekser og prikkedøden» av Simon Stranger og Helena Lindholm,«Zombieutbruddet. Byrået for ikke-hendelser» av Robert Næss, «Anton og andre flokkdyr» av Gudrun Skretting, «Bobla» av Siri Pettersen og «Ingen sover trygt i natt» (bildet) av Mari Moen Holsve. Nå skal ti juryklasser fra hele landet lese bøkene og kåre vinnerboken. Prisen deles ut på Verdens bokdag 24. april 2019. Foreningen !les står bak flere tiltak for å øke leselysten blant unge, som litteraturprisene Ungdommens kritikerpris og Uprisen.

  Ingen sover trygt i natt
  Foto: Cappelen Damm
 • Gikk langt inn i personlige minner

  – Et uskarpt fotografi fungerte bedre akkurat der, sier Steffen Kverneland om hvordan han illustrerte tegneserieromanen «En frivillig død». Den handler om farens selvmord og tiden før. – Det kom som lyn fra klar himmel, for meg. Han hadde psykiske problemer, gikk på medisiner, men det hjalp ikke, sier Kverneland til litteraturprogrammet Brenner live. Mesterlig utført, mente NRKs litteraturkritiker om boken da den kom ut i høst.

  Utdrag fra tegneserieromanen En frivillig død