Skrei

Dette er en gammel Bagatelle-oppskrift og en av Kokke-Lises absolutte favoritter. En enkel og nydelig festrett som også egner seg til hverdags.

 

Skrei
Foto: NRK

Skrei med potet-hvitløkpurè og soyasmør

Til fire personer trenger du:

700-800 g skrei/torskefilet med skrapet skinn

grovt havsalt

kvernet pepper

2 ss olje

2 ss smør

Potet-hvitløkpurè:

300 g skrelte mandelpoteter

2-3 hvitløkfedd

1 dl melk

100 g smør

Soyasmør:

100 g smør, helst usaltet

2 1/2 ss soyasaus

1 sjalottløk, finhakket

friske urter som gressløk, basilikum, kjørvel eller persille

Fremgangsmåte:

Dryss skreifileten rikelig med grovt salt og la den ligge i 15-20 minutter. Skyll fileten godt under kaldt vann og klapp den tørr med kjøkkenpapir. Napp ut bena og skjær fileten i 4 jevne stykker. Kok potetene og hvitløkfeddene helt møre i usaltet vann. Sil av vannet og damp potetene tørre.. Mos potetene og hvitløkfeddene eller press det igjennom en sil. Rør inn melk og smør. Bruk en visp så pureen blir glatt og fin. Brun smøret til soyasmøret nøttebrunt. Trekk til side og tilsett soya og sjalottløk. akkede frisk urter har du i rett før servering. Krydre fisken med kvernet pepper og stek stykkene i olje med skinnsiden ned i en middels varm panne.Stek til fisken er nesten gjennomstekt. Ha i smør, snu fiskestykkene og stek med kjøttsiden ned de siste par minuttene. Server fisken på "en seng av" potetpurè med en god stripe soyasmør rundt.Kokte blandede grønnsaker kan gjerne serveres til.

Tips:

Som du ser inneholder denne retten en god del smør. Alt eller deler av smøret i soyasmøret kan erstattes med olivenolje. Gå ned på mengden smør i potepureen.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter