NRK Meny
Normal

Skrei

Dette er en gammel Bagatelle-oppskrift og en av Kokke-Lises absolutte favoritter. En enkel og nydelig festrett som også egner seg til hverdags.

 

Skrei
Foto: NRK

Skrei med potet-hvitløkpurè og soyasmør

Til fire personer trenger du:

700-800 g skrei/torskefilet med skrapet skinn

grovt havsalt

kvernet pepper

2 ss olje

2 ss smør

Potet-hvitløkpurè:

300 g skrelte mandelpoteter

2-3 hvitløkfedd

1 dl melk

100 g smør

Soyasmør:

100 g smør, helst usaltet

2 1/2 ss soyasaus

1 sjalottløk, finhakket

friske urter som gressløk, basilikum, kjørvel eller persille

Fremgangsmåte:

Dryss skreifileten rikelig med grovt salt og la den ligge i 15-20 minutter. Skyll fileten godt under kaldt vann og klapp den tørr med kjøkkenpapir. Napp ut bena og skjær fileten i 4 jevne stykker. Kok potetene og hvitløkfeddene helt møre i usaltet vann. Sil av vannet og damp potetene tørre.. Mos potetene og hvitløkfeddene eller press det igjennom en sil. Rør inn melk og smør. Bruk en visp så pureen blir glatt og fin. Brun smøret til soyasmøret nøttebrunt. Trekk til side og tilsett soya og sjalottløk. akkede frisk urter har du i rett før servering. Krydre fisken med kvernet pepper og stek stykkene i olje med skinnsiden ned i en middels varm panne.Stek til fisken er nesten gjennomstekt. Ha i smør, snu fiskestykkene og stek med kjøttsiden ned de siste par minuttene. Server fisken på "en seng av" potetpurè med en god stripe soyasmør rundt.Kokte blandede grønnsaker kan gjerne serveres til.

Tips:

Som du ser inneholder denne retten en god del smør. Alt eller deler av smøret i soyasmøret kan erstattes med olivenolje. Gå ned på mengden smør i potepureen.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters