NRK Meny
Normal

Skram, Amalie

1842 - 1905. Amalie Skram var en av de sterkeste norske kvinnelige stemmene fra 1800-tallet. Med sine bøker om Hellemyrsfolket er hun en representant for naturalismen. Hun har også skrevet revolusjonerende om ekteskapet, sett fra kvinnens side, og sterke romaner fra innsiden av sinnsykehus. Amalie Skram var også en respektert litteraturkritiker.

Amalie Skram

Bøker

1885 Constance Ring (roman)

1987 Sjur Gabriel (roman)

1887 To Venner (roman)

1888 Lucie (roman)

1889 S.G. Myre (roman)

1890 Børnefortellinger (noveller)

1891 Kjærlighed i nord og syd (roman)

1891 Fru Inés (roman)

1892 Forraadt (roman)

1893 Agnete (drama)

1895 Professor Hieronymus (roman)

1895 Paa St. Jørgen (roman)

1898 Afkom (roman)

1899 Sommer (roman)

1900 Julehelg (roman)

1905 Mennesker (roman, ikke fullført)

1955 Mellom slagene (brev i utvalg)

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3