- Norske elever har alltid lest skjønnlitterære bøker med guarden hevet og veldig høye skuldre, sier han.
Pensum er døden
Jan Kjærstad og en rekke andre forfattere som i sin tid gikk på Oslo Katedralskole, møttes i går på Katta i anledning 850-årsjubileet, for å diskutere skole og litteratur. Der kom Kjærstad med følgende utfall mot skolen: Den fratar barn og ungdom den genuine leselysten.
- Når man legger en skjønnlitterær bok på pulten og sier at dette er pensum, så er boken død.
Det er terpingen på tolkning og analyse som dreper lesegleden, mener Kjærstad.
- Det er veldig lett å forstå en bok ihjel.
Må få inn nytelsen
Jan Kjærstad erkjenner at dette ikke er noe nytt problem, men utfordringen til skolen blir ikke noe mindre av den grunn. Og det er Aslak Sira Myhre, leder for foreningen !les, enig i.
- Jeg tror at skolen frivillg eller ufrivillig legger en demper på leselysten til elevene.
Men er det ikke likevel slik at skolen må fritas litt ansvar, den skal jo tross alt lære barn og ungdom ting noe, og ikke være en institusjonalisert drømmefabrikk?

- Få inn nytelsen i skolen! sier Aslak Sira Myhre
- Hovedproblemet for skolen er jo at den faktisk er skole. Den er en plikt og ikke nytelse, kan ikke bli en rent lystbetont affære. Hvis du tar en god bok som kunne vært spennende for en 15-åring, som "Beatles" av Lars Saabye Christensen eller "Hvite niggere" av Ingvar Ambjørnsen, så vender oppfatningen av bøkene fort fra nytelse til nytte.
Jeg tror skolen gjør to ting feil. Det ene er at alt skal tolkes: lesing knyttes opp til riktig svar, men det er jo ikke noe som er rett og galt i vår oppfatning av litterære tekster. Det andre er at lærerne velger feil litteratur. Elevene må lese Ibsen, Lie, Hamsun, Bjørnson, Collett - de presenteres i realiteten for kulturhistorien. Kanskje man bør skille mellom kulturhistorie som fag og nytelseslesningen som noe annet. Det å lese Ibsen for nytelsens skyld, det er for de viderekomne, understreker Sira Myhre.
Til elever som spør om råd, har Jan Kjærstads tips:
- Stol på deg selv, les for fornøyelsens skyld. Les med hele kroppen, ikke bare med intellektet!
Kulturnytt, NRK P2, 13. mars 2003