Skjørtejegeren

Arthur Schopenhauer prøvde seg som filosofisk veiviser for sine lesere.
Han anbefalte askese, men ikke for seg selv.
Han anbefalte vann – men foretrakk vin.
Kan denne karen gi råd om kunsten å omgås kvinner?

Som ung mann var Schopenhauer populær blant kvinner
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Kunsten å omgås kvinner, del 2 22.01.2011

Die Kunst, mit Frauen umzugehen

Schopenhauertolkeren Franco Volpi samlet en rekke tekster og epistler fra Schopenhauers publiserte bøker og fra «Nachlass», filosofens upubliserte tekster. Volpi satte seg fore å finne ut hva den formentlige kvinnehateren Schopenhauer egentlig skrev om kvinner.

Resultatet kan vi lese i en liten samling aforismer som gjør det litt vanskeligere å argumentere for at Schopenhauer hatet kvinner. Det er snarere slik at han observerte spillet mellom kjønnene og noterte med ironi, vidd og presisjon det som kunne passe med hans eget grunnsyn: At 17.maitalene om menneskets frihet, selvstendighet, autonomi, selvdefinisjon er en alvorlig misforståelse. En misforståelse som hindrer oss i å erkjenne at tilværelsen dypest sett styres av en blind vilje.

Fôr og forplantning
er de grunnleggende drivkreftene i all natur. Mennesket er ikke hevet over naturen. Det er natur. Nå kjente ikke Schopenhauer til Darwin – men frankfurterfilosofen hadde interesser som lignet på Darwins. Han undret seg over mangfoldet i naturen, og spekulerte på hvordan enkelte dyreartet kunne holde ut – i hensynsløse og fiendtlige omgivelser.

Jeg tror Schopenhauer må ha tenkt den tanken at «det må være et eller annet styrende prinsipp som gjør at arten ikke bukker under men snarere styrker sin eksistens.» Her er han i nærmeste nærhet av tankene om naturlig seleksjon som Darwin ble berømt for.

Brudens blikk på brudgommen
Ett sted vi kan oppleve Schopenhauer tenke på denne måten er et avsnitt han skrev om betraktninger to «nyforlovede» gjør seg om hverandre. Han har åpenbart sett nyforelskede betrakte hverandre, observert spillet mellom kjønnene og trukket sine egne konklusjoner:


«Det dype alvor, med hvilket vi betrakter en kvinnes enkelte kroppsdeler, slik hun også studerer oss menn, - og den skruppelløse mistenksomheten en kvinne vi liker, mønstrer oss med, - ja, og egensinnet og den spente oppmerksomheten som en brudgom betrakter bruden med: hans vaktsomme blikk på henne for ikke å bli lurt i noe som helst slags anliggende; hvordan han skatter høyt det hun har mer - eller mindre av, - alt dette er helt presist avstemt etter et Mål: For den som nettopp skal starte et helt liv som forsørger, risikerer å få et avkom som ligner på sin egen ektefelle, og har ektefellen en skavank kan barna få en større skavank – og så videre og så videre…» (Volpi/Schopenhauer p 44, min oversettelse)

Hvor bringer dette oss?
Ingensteds, som vanlig.
Tenk selv!
Men vi har sjelden og god musikk i denne utgaven av Studio Sokrates:

Musikken:
Knut Borge har vært en tur i kjelleren og henta fram noen av saxofonlegenden Johnny Hodges innspillinger far slutten av trettitallet. Du kan høre musikken i Spotify hvis du klikker på denne lenken: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: A Sailboat in the Moonlight

2: Silvery Moon and Golden Sands

Kulturstrøm

  • Etterforsker forsvunnet kjempepenis

    Politiet i Sør-Tyskland har åpnet etterforskning etter et en gigantisk treskulptur av en penis har forsvunnet fra Grünten-fjellet i Bayern. Den to meter høye treskulpturen sto oppreist på toppen av det 1.738 meter høye fjellet og forestilte en erigert penis. Mandag melder lokalavisa Allgaüer Zeitung at penisen er blitt kuttet ned i løpet av helgen (NTB).

  • Fransk prestisjepris til norsk kor

    Det Norske Solistkor fekk i dag den prestisjetunge prisen Diapason d’Or de l’Année i korklassen, for albumet «Luciano Berio: Coro; Cries of London». Det vart annonsert på en prisseremoni i Paris. Kringkastingsorkesteret medverkar på innspelinga. Albumet vart gitt ut på plateselskapet BIS Records i mars og har hausta gode meldingar i inn- og utland.