Hopp til innhold

Skjerper etikkregler etter modellskandale

Dansk motepresse må nå forholde seg til strengere etiske regler. Det skjer etter at motemagasinet Cover trykket omstridt bilde av ultratynn modell.

Bilde av modellen Lululeika
Foto: Rikke Tindal

Tidligere i februar trykket motebladet Cover bildet over, som viser en svært tynn seksten år gammel modell.

Bildet førte til en flom av reaksjoner – og krav om tiltak.

Arbeidsgiverorganisasjonen Dansk Mode og Tekstil skjerper derfor sitt etiske reglement, skriver dansk TV 2.

Det nye etiske charteret inneholder fire overordnede regler:

  • Helsesjekk. Obligatorisk «sunnhetssjekk» av alle modeller under 25 år.
  • Minstealder. Modeller må være 16 år. 15-åringer må ha ledsager.
  • Mat. Alle modeller må bli servert sunn mat ved oppdrag over to timer.
  • Lønn. Modeller må få betalt for utført arbeid.

– Dette gjør ikke bare at vi kommer bransjemessige utfordringer til livs, men at vi også kan sørge for at moteindustrien blir en kreativ bransje i vekst, sier Dansk Mode og Tekstils administrerende direktør Thomas Klausen i en pressemelding.

Kan bli sortelistet

Eva Kruse sammen med kronprinsesse Mary av Danmark

– MOTEBRANSJEN HAR FORTSATT PROBLEMER: Derfor oppdaterer dansk motebransje nå sitt etiske regelverk, sier administrerende direktør Eva Kruse i Danish Fashion Institute.

Foto: PETER DEJONG / AP

Charteret ble lansert i går i samarbeid med flere organisasjoner. Blant disse er Danmarks åtte største modellbyråer og Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Det er en oppdatering og tilstramming av forrige reglement, som ble vedtatt i 2007 og sist oppdatert i 2013.

Aktørene i motebransjen bestemmer selv om de vil skrive under på charteret.

Men lar de være, blir de sortelistet og kan blant annet ikke delta under moteuka i København, skriver Avisen.dk.

– Cover-saken viser at motebransjen fortsatt har problemer med skjønnhetsidealet. Vi har hatt lange diskusjoner om hvordan vi skal løse dette. Resultatet er et markant skjerpet reglement, sier Danish Fashion Institutes administrerende direktør Eva Kruse i pressemeldingen.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)