Skjelte ut NRK-reporter

– Synes du selv at du er en intelligent person? Bare svar ja eller nei! Se hva som fikk rapperen Ninja, fra det sør-afrikanske bandet Die Antwoord, til å tenne på alle pluggene.

Video DIEANTWOORD-ALS-111010-WW

Det sør-afrikanske bandet Die Antwoord – som består av rapper Watkin Tudor Jones (også kjent som Ninja), sanger Yo-Landi Vi$$er og DJ Hi-Tek – er det man kan kalle et musikalsk internettfenomen.

Debutalbumet $O$, som slippes i vanlige platebutikker denne uken, ble først gjort tilgjengelig for gratis nedlasting på bandets nettside.

Låtene spredte seg på nettet som ild i tørt gress, med god drahjelp fra musikkvideoer som viser zef-estetikken som raverap-trioen har blitt kjent for.

Die Antwoord

Bandets popularitet har eksplodert siden musikkvideoene til «Zef Side» og «Enter the Ninja» ble sluppet på nettet.

Insisterer på at de er ekte

Etter at de tok «the interweb» (som de selv kaller det) med storm, la Die Antwoord ut på turné, og spilte blant annet på Roskilde og på Øyafestivalen. De har også signert med det amerikanske storselskapet Interscope Records.

Selv om bandet insisterer på at de lager musikk for mannen i gata og ikke for såkalte hipstere, beskyldes de ofte for ikke å være så ekte som de vil få alle til å tro.

Mange har spekulert i om det hele ikke dreier seg om et slags kunstprosjekt.

– Dette intervjuet er over nå

I kveldens episode av Nasjonalgalleriet, kan seerne få med seg et intervju med bandet, hvor de blant annet snakker om sin plass i Sør-Afrikas kulturbilde.

Ninja og Yo-landi

Et spørsmål fra Nasjonalgalleriets reporter fikk Ninja og Yo-Landi til å fly i flint.

Foto: Øyvind Øvergård / NRK

– Jeg vet ikke hvem som er «de gode» og hvem som er «de onde». Det er opp til deg å bestemme og opp til meg å finne ut, sier Ninja om bandets forhold til konservative sør-afrikanere.

Men da reporter Christian Scharning spurte Ninja og Yo-Landi om ikke bandet rett og slett er konseptuell performancekunst, tente rapperen på alle pluggene:

– Dette intervjuet er over nå, det var hyggelig å prate med deg, men vi er en rapgruppe fra Sør-Afrika, sier Ninja mens Yo-Landi ser forvirret ut og sier at hun ikke har skjønt spørsmålet.

Se klipp fra intervjuet øverst i saken.

Ettertraktet av stjerneregissør

NRKs musikkanmelder Marius Asp ga Die Antwoords Øya-konsert terningkast tre. Asp beskrev bandets visuell profil som «hyperaktiv» og «søplete» og sa at de er en «polariserende flørt med de ekleste delene av den moderne musikkhistorien».

Yo-Landi fra Die Antwoord

Vokalisten Yo-Landi ble spurt av selveste David Fincher om hun ville bli den nye Lisbeth Salander – og sa nei.

Foto: Nanna Kreutzmann / AFP

Likevel er det ingenting som tyder på at sør-afrikanernes søplete stil kommer til å miste sin appell i tiden fremover.

I forbindelse med norgeskonserten i august, brukte Lydverket bandet som tema i en av sine sine «elsk eller hat»-debatter. I en avstemning på programmets nettside, sa nesten seksti prosent av leserne at de elsket de sør-afrikanske rapperne.

I sommer ble det dessuten kjent at Oscar-vinner David Fincher, regissøren bak Fight Club og Se7en, ville ha Yo-Landi i rollen som Lisbeth Salander i den amerikanske nyinnspillingen av Stieg Larssons «Menn som hater kvinner».

Sangeren bekreftet senere overfor Dagbladet at Fincher hadde tilbudt henne rollen, men at hun hadde valgt å takke nei.

Die Antwoords «SOS – The Album» slippes i platebutikkene i dag.

Kulturstrøm

  • Høie kritisk til Sabeltann-show

    Helseminister Bent Høie reagerer på at Kristiansand Dyrepark vil dele inn Sabeltann-gjestar i grupper på 200, men samla 800 gjestar per framsyning, skriv VG. Regelen seier at maks 200 kan vere samla frå 15. juni.

  • Zuckerberg lover gjennomgang

    Facebook vil gå gjennom reglene for truende innhold. Det lovte toppsjef Mark Zuckerberg da han møtte ansatte denne uka. Ifølge nettstedet Vox fikk han kritikk fordi Facebook ikke reagerer på USAs president Donald Trump, slik Twitter og Snapchat gjør.