
Skjellpiggsoppen er undervurdert som matsopp, selv om den er en ypperlig kryddersopp og fin ingrediens i soppsoya...
Stebarn i soppverdenen
- Skjellpiggsoppen er stebarnet i soppverdenen. Grunnen til det er sikkert den kraftige smaken. Men den er ikke skarp eller bitter. Den smaker bare så voldsomt heftig av sopp. Men det gjør også skjellpiggsoppen til en utmerket kryddersopp. Tørket og malt smaker den godt i både sauser og supper, sier Else Wiborg, soppkontrollør og turgaid i Norsk Soppforening til Nitimen.
- Dessuten kan du godt steke de aller minste eksemplarene eller bruke dem som soppickles, sier Wiborg. Men hennes største spesialitet der skjellpiggsoppen inngår, er soppsoya. Oppskriften på den finner du lenger ned på siden.
Skjellpiggsoppen kan bli kjempediger, over 30 cm over hatten. Den har gråbrune pigger under hatten og er dekket med brune, skarpe skjell. Skjellpiggsopp er svært vanlig her i landet, og du finner flest av dem i sur barskog.
Soppsoya a la Wiborg

Skjellpiggsoppen er sterk på smak. Den kan tørkes og males til krydder. God i supper og sauser...
Skjellpiggsopp er som nevnt ypperlig i soppsoya. Sammen med steinsopp, fåresopp og rødskrubb, danner den et godt og sterkt smakstilskudd til denne Østens kryddersaus.
Soppsoyaen kan brukes i supper (spesielt god i tomatsuppe), over ris, i sauser og som smakstilsetting i både fiskeretter og kjøttretter.
Her følger oppskriften:
To kilo sopp (skjellpiggsopp, steinsopp, fåresopp og rødskrubb)
300 g salt
ansjos (etter smak)
rødvin
laurbærblad
sukker
Skjær soppen i store biter. Legg den lagvis i en stor bøtte/dunk med salt mellom. La soppen i saltbutten stå under lett press i fire-fem dager. Da vil soppen safte seg.
Brun sukker i en stor kjele. Spe på med saltlaken. Vær forsiktig. Det er brennvarmt og spruter lett. Tilsett rødvin, ansjos og laurbærblad og kok soyaen inn fire-fem cm.
Hell den kokende soppsoyaen over i små glassflasker (gjerne slike champagneflasker du får på flyet).
God apetitt!