Skjærgårdsmusikk av mange slag

Himmelblå. Skjærgårdsmusikk med klang av Saltkråkan, en nydelig og melankolsk popballade og en lang rekke låter fra P3s Urørt-liste. Musikkvalgene har satt et stort og viktig preg på Himmelblå.

Musikkvalgene har satt et stort og viktig preg på Himmelblå
Foto: Illustrasjon: Audun Gjelsvik Magnæs

Anne Marie Almdal

- Jeg fikk en tittel, en historie og noen flotte bilder av hav og himmel fra Helgelandskysten, sier Anne Marie Almedal, når hun skal oppsummere hva som inspirerte henne til å skrive ”Blue Sky Blue”.

Foto: Julie Pike

Anne Marie Almedal og Nicholas Sillitoe har skrevet ”Blue Sky Blue”, Himmelblås kjenningslåt, og som du hører hver gang vignetten med de fire hovedrolleinnehaverne ruller over skjermen. Vakker, lys og med lange melodilinjer smyger den seg inn under huden og setter stemningen fra første tone.

med Anne Marie Almedal her

Himmelske toner fra Anne Marie

LES INTERVJU

Inspirasjon fra svenske serier

Martin Horntveth

Da Martin Horntveth komponerte musikken til Himmelblå, var inspirasjonskilden den nordiske skjærgården.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Martin Horntveth har komponert de ulike temaene og musikken som binder scenene i hver episode sammen. Musikk kan gjøre bilder mer dramatiske, muntre opp det trauste eller si noe om hvordan de ulike karakterene har det. Horntveth har latt seg inspirere av 70-tallets svenske skjærgårdsserier og filmer, der Saltkråkan og Astrid Lindgrens univers er en kjent og kjær referanse.

I tillegg har Horntveth skrevet ”Trace of You”, den muntre låta som akkompagnerer rulleteksten, og avslutter hver episode, uansett hvordan stemingen i episoden ellers er. Målet er at du skal sitte igjen med en god følelse, og få lyst til å se den neste.

LES INTERVJU med Martin Horntveth her

Musikk for bryllup og begravelser i Himmelblå

Samarbeid med Urørt

Urørt logo

Fra P3s nettside URØRT har 'Himmelblå' hentet ut et knippe låter, som brukes i de forskjellige episodene.

Både Almedal og Horntveth er etablerte størrelser innenfor norsk musikkliv. Himmelblå slipper imidlertid mange helt nye, norske artister til. På P3s nettside Urørt kan norske band legge ut sine egne låter til nedlasting. Fra denne lista har vi hentet ut et knippe låter, som brukes i de forskjellige episodene.

- Det betyr mye for disse artistene. Først og fremst er det en veldig god bekreftelse på at de gjør noe riktig og det vil kunne gi inspirasjon og ny giv til å fortsette. Bandet eller artisten vil også kunne nå et potensielt veldig stort publikum. I tillegg tror jeg også det kan være lærerikt for uetablerte band og se hvordan musikken deres kan nå ut i andre settinger enn på konsert eller stereoanlegg/ipodder, sier prosjektleder for Urørt, Henning Severud.

Han er glad for den muligheten uetablerte artister nå har fått til å finne et nytt publikum.

- Vi har jo alltid ment at det finnes massevis av band og artister som fortjener oppmerksomhet der nede i undergrunnen. Mye av dette har helt klart potensiale ute blant folk, utfordringen er å få dette ut. På den fronten er det fint å samarbeide med NRK Drama. Vi føler også at dette er en veldig god måte å dra nytte av hverandre innenfor NRK og håper dette kan bli starten på ett av mange fremtidige samarbeid, sier Severud.

LES MER om Urørt-samarbeidet her Mer om Himmelblås Urørtartister

LES: P3: Tv-serie satser på urørt musikk

P3 og URØRT presenterer bandene i Himmelblå

Hver uke presenterer NRK P3 de artistene og bandene som er med i episodene

LES: Episode 1 og 2 NRK P3: "Denne musikken hører du i “Himmelblå”"

LES: Episode 3 P3: "Må ikkje vere Morten Harket for å bli høyrt"

LES: Episode 4 NRK P3: "Dette høyrer du i 4. episode av Himmelblå"


Kulturstrøm

 • Svenska Dagbladet med klimasatsing

  Halvering av artikler om fjerne reisemål og en dobling av stoff om nordiske destinasjoner er en del av den svenske avisens klimasatsing. De vil også redusere eget karbonavtrykk ved at medarbeidere skal velge tog framfor bil og fly om tidsforbruket er sammenlignbart.

  X 2000 på vårtur
  Foto: Stefan Nilsson / SJ
 • Dinosaurer inn i kunsten

  Det har blitt trendy å eie dinosaurskjeletter, skriver Artnet. De blir sett på og handlet med som designobjekter, sier kunstforhandler Luca Cableri til nettstedet. Skjelettene dukker opp bitvis på kunstmesser og selges på auksjoner til svært øye priser. Den høye verdien gjør det utfordrende for museer å beholde dem i sitt eie og tilgjengelig for publikum og forskere.

  Protoceratops andrewsi
  Foto: Eikimedia Commons
 • Norges første «Vinterpride»

  I kveld åpnet Norges første «Vinterpride» i Lillehammer. Det er også OL-byens første Pride-arrangementet noensinne. Flere stilte opp under åpningen av opplegget som strekker seg ut over de fire neste dagene.

  Vinterpride Lillehammer
  Foto: Terje Gording Hong / NRK