En skittkastende, spillegal gjeng

Møt gjengen som er besatt av tanken på å bli verdensmester i åttitallsspillet Donkey Kong.

Billy Mitchell

I dokumentaren 'Kongen av Donkey Kong' møter vi Donkey Kong-spillmester Billy Mitchell (til venstre), som ikke har tenkt til å gi fra seg verdensmestertittelen uten kamp.

Foto: David Greedy / AFP

Billy Mitchell

Billy Mitchell har sin egen restaurantkjede hvor han selger sine egne grillsauser. Han er alltid kledd i USA-slips.

Foto: DAVID GREEDY / AFP
Rune Håkonsen

Rune Håkonsen, spillanmelder i NRK, mener at spillmiljøet i dag er blitt mer mainstream.

Foto: Kari Tønseth

«I don’t drink, I don’t smoke, I don't do drugs. I do videogames».

Sitatet er hentet fra den HBO-produserte dokumentaren «Kongen av Donkey Kong» («The King of Kong»), som ligger ute på NRKs nettsider nå.

Spillstjerne med egne sauser og restaurantkjede

I denne kritikerroste dokumentaren blir vi nærmere kjent med en liten gruppe mennesker som er besatt av tanken på å bli verdens beste i arkadespillet Donkey Kong.

Arkadespill er myntopererte spill som nådde toppen av popularitetskurven på midten av åttitallet. Som regel finner man dem i kjøpesentre, spillehaller og restauranter.

– Spillmiljøet lurte lenge på når miljøet skulle få sine egne stjerner. I «Kongen av Donkey Kong» ser vi at noen har tatt denne tankegangen og skapt en kult rundt seg selv, sier spillanmelder i NRK, Rune Håkonsen.

Billy Mitchell (45) er et eksempel på en slik selvskapt spillestjerne.

Les også: P3-programmet "Banden" hyller Billy Mitchell

Mitchell, som er en av de sentrale personene vi møter i dokumentaren, ble verdensmester i Donkey Kong etter å ha satt ny poengrekord i 1982.

Han har siden den gang stablet på beina en egen restaurantkjede og har lansert en egen serie med grillsauser, «Rickey's World Famous Sauces».

Skitne triks og absurd konkurranse om verdensmestertittelen

I «Kongen av Donkey Kong» ser vi hvordan Mitchell skruppelløst benytter seg av skitne triks når utfordreren Steve Wiebs forsøker å knuse Donkey Kong-rekorden hans fra 1982.

– Konkurransen mellom arkadespillerne i denne dokumentaren er helt absurd. Det hele oppleves som et politisk maktspill på høyt nivå, komplett med skittkasting og mediestrategier, sier Rune Håkonsen til NRK.no.

Spill har blitt mainstream

Det smale arkadespillmiljøet skiller seg fra andre, mer moderne spillmiljøer, mener NRKs spillekspert.

– Spill har blitt mer mainstream. Hva man spiller er viktigere enn hvem som spiller, og man spiller mye på nett. Dette er noe helt annet enn å møtes ansikt til ansikt, slik spillerne gjør i arkadehaller, påpeker Rune Håkonsen.

Han mener at datatreffet The Gathering, som finner sted hvert år i Hamar, er det nærmeste vi kommer arkadespillmiljøet her til lands.

Se "Kongen av Donkey Kong" i nett-TV

Kulturstrøm

 • Jim Carrey forfatterdebuterer

  Skuespiller Jim Carrey har sammen med forfatteren Dana Vachon sluppet boken «Memoirs and Misinformation» – som handler om en deprimert antihelt som heter det samme som ham. Ifølge Hollywood Reporter startet bokprosjektet med at Carrey så etter noen som kunne skrive essayer inspirert av maleriene han hadde begynt å lage for åtte år siden (NTB).

  Jim Carrey med boken han debuterte med i 2020
  Foto: Knopf, venstre, Austin Hargrave/Paramount via AP høyre / Scanpix
 • Blir seks sesonger av «The Crown»

  Egentlig skulle «The Crown» rundes av etter fem sesonger – men da de begynte å diskutere handlingen, innså serieskaperne og Netflix at det trengtes en sjette runde. Sesongene fem og seks tar ifølge bransjebladet historien inn i 2000-tallet, med Imelda Staunton som dronning Elizabeth og Lesley Manville som prinsesse Margaret (NTB.

  Imelda Staunton og Dronning Elizabeth II
  Foto: Scanpix/Ap