Hopp til innhold

Denne skissen viser hvor mye av øret sitt Van Gogh skar av

Et notat fra den nederlandske mesterens lege kaster nytt lys over kunsthistoriens mest kjente tilfelle av selvskading.

Vincent Van Gogh / Notat om Van Goghs øre

BEVIS: Van Gogh tegnet flere selvportretter med bandasje i perioden etter at han kuttet av seg øret, men omfanget på skaden har vært omdiskutert. En skisse tegnet av landsbylegen Felix Rey viser at kunstneren fjernet nesten hele øret.

Foto: NTB Scanpix

De fleste vet at den nederlandske 1800-tallsmaleren Vincent van Gogh skar av seg sitt eget øre.

Men nøyaktig hvor mye skar han egentlig av? Det har vært gjenstand for en langvarig debatt blant historikere og biografer.

Et nylig avdekket notat ser nå ut til å ha avgjort spørsmålet én gang for alle, skriver AP.

Fant notat fra Van Goghs lege

Skisse over Van Goghs øre

SKADEMELDING: Den unge landsbylegen Felix Rey var en av dem som behandlet Van Gogh etter at han vansiret seg. Flere tiår senere tegnet han denne skissen for en Van Gogh-biograf (trykk på bildet for å forstørre det).

Foto: Ap

Van Gogh-museets nye utstilling «På randen av galskap» kartlegger de siste årene av kunstnerens liv.

Det største trekkplasteret er imidlertid ikke et av mesterens egne verker, men et notat fra den unge landsbylegen Felix Rey.

Rey var legen som behandlet Van Gogh etter at kunstneren skar av seg sitt eget øre i Arles i 1888, etter en opphetet krangel med kunstnervennen Paul Gauguin og broren Theo van Gogh.

Flere tiår senere, i 1930, tegnet Rey en skisse over Van Goghs skader på oppdrag fra forfatteren Irving Stone, som på det tidspunktet jobbet med en biografisk roman om kunstneren.

For seks år siden fant en britisk hobbyhistoriker skissen i arkivet til det amerikanske Berkeley-universitetet. Men det er først nå oppdagelsen blir gjort kjent.

Kranglet med kunstnervenn

Van Goghs revolver

VÅPENET: Revolveren man tror Van Gogh brukte til å avslutte sitt eget liv sommeren 1880, sammen med et bedre bevart eksemplar av samme modell.

Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / Afp

Skissen viser tydelig hvordan Van Gogh skar av seg nesten hele sitt venstre øre, og kun etterlot en del av øreflippen.

Den berømte selvskadingsepisoden fant sted etter en krangel med den franske maleren Paul Gauguin. Van Gogh skar av seg øret med en barberkniv, før han bandasjerte såret, pakket inn øret og leverte pakken til et bordell han og Gauguin brukte å besøke.

I et brev til sin bror beskrev Van Gogh selv episoden som «en enkel kunstners anfall av galskap». Men i månedene som fulgte slet han med hallusinasjoner og vrangforestillinger, og våren 1889 lot han seg legge inn på en psykiatrisk institusjon.

Våren 1890 flyttet Van Gogh til kunstnerlandsbyen Auvers-sur-Oise. Få måneder senere tok han sitt eget liv ved å skyte seg i brystet.

På utstillingen finnes også den rustne revolveren man tror kunstneren brukte. Våpenet ble funnet rundt 1960 i åkeren der Van Gogh tok tok sitt eget liv.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.