Hopp til innhold

Åtte anbefalte bøker for skilsmissebarn

Åtte barnebøker fra dagens virkelighet som tematiserer den utfordringen en skilsmisse er; når noen bare går sin vei.

To af allting

En av de nominerte til Nordisk råds nye pris for beste barne- og ungdomsbok i 2014 illustrerer godt hvor tøft det kan være for et barn når foreldrene går fra hverandre.

Foto: Faksimile fra "To af allting" / Gyldendal.dk

Når noen bare går sin vei

Klassiker fra 70-tallet.

«Når noen bare går sin vei» av svenske Anna-Greta Winberg var en klassiker blant 70-tallets sosialrealistiske bøker. Etterhvert har det kommet en lang rekke bøker som tar for seg hvordan en skilsmisse oppleves for barn.

Her får du sju utvalgte lesetips som speiler unges virkelighet i dag.

«Kjærleik på pinne frå Ouagadougou»

Kjærleik på Pinne frå Ouagadougou

Rå og oppriktig barneroman.

Rønnaug Kleiva. Barneroman (1999)
Denne forfatteren er ikke redd for å skildre vanskelige følelser, og gjerne de følelsene vi får når vi kjenner oss truet. Det kan bli svært ubehagelig lesing, akkurat som det er ubehagelig for både små og store å forholde seg til at noe brytes opp og forandres. Etter at foreldrene ble skilt, har Katja bodd hos faren mens moren arbeider i Afrika. Faren har fått seg ny kjæreste, og Katja gjør sitt ytterste for å få henne bort. Rått og oppriktig, Kleiva legger ikke fingrene mellom.

«Ulla hit og dit»

"Ulla hit og dit"

Det er lov å være sint i denne bildeboken.

Kari Tinnen og Siri Dokken (ill.). Bildebok (2010)

Ullas mor og far skal skilles. Da blir Ulla potte sur, så klart! Fin bildebok som lar barnet få være sint og lei seg. Ulla vil gjerne at alt skal være som før, men når det ikke går, opplever vi som lesere at det med litt klokskap fra de voksne går an å gjøre hverdagen god likevel. Ulla får en stor personlighet, det skyldes ikke minst avistegneren Siri Dokkens illustrasjoner.

«Engelen i Djevelgapet»

Engelen i Djevelgapet

Astrid (10) kan ikke fordra foreldrenes nye kjærester.

Foto: Cappelen Damm

Levi Henriksen. Barneroman (2012)

Ti år gamle Astrid er en tøff og original jente. Hun kan ikke fordra foreldrenes nye kjærester og ønsker mest av alt i verden at foreldrene skal flytte sammen igjen. Gjennom dramatiske forviklinger får hun lurt kjærestene unna og lokker foreldrene ut på en øde øy. Handlingen spisser seg til, for de dumper midt opp i et kidnappings-drama, og spenningen ligger vel så mye i om hvordan de skal komme seg helskinnet ut av dette, som hvorvidt foreldrene skal finne sammen igjen. Det gjør de for så vidt også, litt oppbyggelig moral og happy ending er kanskje bra i blant?

«To af alting»

To af allting

Om en gutt som ikke vil ha halve av alt.

Hanne Kvist. Bildebok (2013)

En av de danske kandidatene til Nordisk råds pris for beste barne- og ungdomsbok i 2014. Den forskjønnende formuleringen voksne ofte tyr til om at skilsmissen gjør at barnet skal få to av alt heretter, blir kraftig torpedert i denne danske bildeboken. Guttungen i denne boken opplever tvert om at alt som var helt, blir delt. Han får et halvt hus, en halv sofa, en halv TV. Han tar derfor med seg hunden og flytter for seg selv, så kan foreldrene heller komme på besøk til ham! Tankevekkende og original fortelling for de minste – og for foreldre også.

«Frøet»

Charlotte Bråten og Rune Markhus: Frøet

Kanskje er ikke Pappas nye kjæreste bare dum likevel?

Charlotte Bråten og Rune Markhus (ill.) Bildebok (2013)

Bildebok for barnehagebarn om Sandra, som savner moren, når hun ikke er der, og faren, når han ikke er der. Foreldrene til Sandra bor nemlig i hvert sitt hus, faren sammen med "dumme-Marit". En dag skjer noe magisk: Ut av et frø vokser det en hest! Hesten er som en drøm, den åpner for et mulig vennskap mellom Sandra og Marit. Kanskje er ikke Marit så dum likevel?

«God dag, herr Jul!»

God dag herr Jul

Første jul uten Pappa, kan det går bra?

Laura Djupvik og Åshild Irgens (ill.). Illustrert barneroman (2014)

Søstrene Malin og Molla har flyttet med Mamma til et gammelt hus på en ny plass. Pappa har flyttet et annet sted. Dette blir første jul uten Pappa. Går det an å bli ordentlig jul da? En annerledes adventsfortelling i 24 kapitler som tematiserer at julen ikke er så enkel for alle. Et mysterium gir fortellingen fart, skilsmisse-temaet blir underordnet, men ikke desto mindre klokt beskrevet.

«Krigen»

Krigen

Om følelsen av å delta i en krig.

Foto: Cappelen Damm

Gro Dahle og Kaia Nyhus Dahle (ill.). Bildebok (2013)

Gjennom et kraftfullt språk fullt av krigsmetaforer beskriver Gro Dahle hvordan foreldrenes skilsmisse oppleves av Inga, eldstedatteren, som blir gående som en spion mellom moren og faren. Hun blir den som må være flink, den som må passe småbrødrene, den som må holde ut. Følelsen av å delta i en krig beskrives med ordene, smerten kommer til uttrykk gjennom Dahle Nyhus' krasse og modige illustrasjoner. Dette er en bok som kan være inngang til samtaler og diskusjoner om vanskelige emner, ikke bare skilsmisse. Mor og datter Dahle sier noe om at det er lov å være sint, det er vanlig å bli utslitt. Samtidig ligger håpet der, om at det verste en gang vil gå over.

Kulturstrøm

 • Bruce Willis nekter for å ha solgt ansiktet

  Den amerikanske filmstjernen og actionhelten Bruce Willis nekter for at han har solgt rettighetene til ansiktet sitt til et selskap som lager deepfakes, skriver BBC.

  Deepfake betyr at et bilde eller video forfalskes ved at en persons ansikt plasseres på en annens kropp. Metoden blir brukt ved produksjon av blant annet falske nyheter og i pornobransjen.

  Agenten til Bruce Wiilis avviser at noen slik avtale er inngått.

 • Justisministaren bruker Tiktok uten å spørre om råd

  Justisminister Emilie Enger Mehl har ikkje spurt norske tryggingsstyresmakter om råd før ho tok i bruk den kinesiske appen TikTok i september. Fleire ekspertar advarer om at appen er eit datainnsamlingsverktøy som vidaresender informasjon til Kina.

  Førsteamanuensis i informasjonssikkerheit ved NTNU, Gaute Bjørklund Wangen ved NTNU meiner mehls bruker problematisk.

  – Det er veldig uheldig at ho ikkje tar eit meir aktivt grep og spør om råd. Det er snakk om justisministeren vår, som har ei sentral rolle i den digitale tryggleiken vår, seier Wangen til NRK.

 • Paris presenterer vårmoten

  Under moteuken i Paris er flere kolleksjoner med vårmote presentert. Bildet viser et snasent forslag fra moteskaperen Comme des Garcons.

  Moteuken i Paris, Comme des Garcons vårkolleksjon for 2023
  Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP