NRK Meny
Normal

Har alltid vært skeptisk til politikere

Hun står for alt det Anders Behring Breivik hater. Seher Aydar jobber for et flerkulturelt samfunn og hun er ung muslim. Men rettssaken i Oslo Tingrett prøver hun å holde på avstand.

Seher Aydar

Hun kaller seg marxist-feminist og elsker å lakke neglene. Yndlingsfargen er rosa og blått.

Foto: Else Karine Archer

– Det er mye lettere å være annerledes i Oslo enn i Fredrikstad, sier Seher Aydar.

Den nyvalgte lederen av Rød Ungdom er 22 år gammel og kurder, opprinnelig fra Tyrkia. Tolv år gammel kom hun til Norge sammen med familien.

– Jeg har opplevd å være en minoritet i to land. Det er en erfaring jeg tar med meg i politikken, sier Aydar.

Sin unge alder til tross, Seher Aydar har vært politisk aktiv i flere år allerede. De siste to åra som generalsekretær i Rød Ungdom.

Politikere lyver

Hun vil ha et klasseløst samfunn med lik fordeling av godene - bort med kapitalismen. Hun er enig i at de fleste har det bra i velstandsnorge, men det betyr ikke at vi skal si oss fornøyd. Så lenge ikke alle har det bra.

– Jeg valgte Rød Ungdom fordi de gjør noe konkret med sakene. Og selvsagt på grunn av feminisme, antirasisme, sosialisme og hele pakka. Jeg har alltud vært skeptisk til politikere. Min holdning var at politikere lyver. Punktum. Men det er annerledes med Rødt.

Aydar er smertelig klar over at hun, som aktiv politiker på venstresida og muslim, er en person Anders Behring Breivik misliker.

– Det er ekkelt. Men samtidig er jeg glad for at vi er nærmere det samfunnet jeg ønsker meg enn det han ønsker seg.

– Jeg leste litt i manifestet hans, men måtte slutte. Jeg mistet troen på verden. Rettssaken prøver jeg å unngå så mye som mulig. Jeg vil ha så lite av ham og hans tanker i livet mitt som mulig.

Lekre negler

Kledd i svart og bevepnet med argumenter skal Seher Aydar forbedre livet til kvinner og minoriteter. Men livet handler som kjent ikke bare om de store spørsmålene, heldigvis.

– Jeg elsker å lakke neglene. Det passer kanskje ikke helt inn i bildet av en marxist-feminist, men det er så avslappende. Nå er de ikke fine, jeg skal lakke dem etter et møte i dag, sier Aydar. Hun skal bare finne den riktige fargen først.

Kanskje det blir rødt?

Hør Radio Migrapolis på P2 søndag kl 13

Kulturstrøm