NRK Meny
Normal

Skei Grande: – Dumt av Hagen

At partene snakker sammen er det beste både for kunsten og museumsgjestene, mener statssekretær Bård Folke Fredriksen (H).

Trine Skei Grande
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Fredag ble det kjent at investor og kunstsamler Stein Erik Hagen legger forhandlingene med Nasjonalgalleriet på is.

– Da jeg føler meg misbrukt av ulike krefter, ønsker jeg å utsette de videre diskusjoner inntil saken om Nasjonalgalleriet er avklart, skriver Hagen til NRK.

Hagen har tidligere vært i dialog med Nasjonalmuseet om å låne ut kunst fra sin private samling, men avbryter nå forhandlingene med museet.

Ønsker nye samtaler

I Kulturdepartementet ønsker man nå at forhandlignene om Hagens private samling fortsetter.

Bård Folke Fredriksen

VIL HA DIALOG: Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H).

Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

– Det er synd om samtalene mellom Hagen og Nasjonalmuseet stopper opp, skriver statssekretær Bård Folke Fredriksen til NRK.

Fredriksen håper at det er mulig å få igang nye samtaler mellom partene.

– Et samarbeid kan skape mye. Jeg håper det er mulig med nye samtaler mellom partene igjen, til beste for kunsten og Nasjonalmuseets besøkende, skriver Fredriksen.

– Unødvendig å bruke press

Venstre-leder Trine Skei Grande har lenge vært engasjert i debatten om hva som skal skje med lokalene til Nasjonalgalleriet når det nye Nasjonalmuseet åpner.

– Jeg synes det er litt dumt at Hagen gjør dette. Vi kan vinne kampen om nytt nasjonalmuseum uten å bruke en kunstsamling som pressmiddel, sier Skei Grande.

Hun mener at Nasjonalgalleriet bør bestå som utstillingslokale i fremtiden.

Håper samlingen blir tilgjengelig

Skei Grande håper at Hagens samling er noe publikum får tilgang til.

– I Norge vært vi generelt vært kjempedårlige til å samebeide med private samlere. Det er leit å stå på The Met i New York og se på et bilde som jeg vet er i norsk eie, og som kunne blitt vist frem i Norge, sier Skei Grande.

Nå ønsker hun seg en folkelig mobilisering for å bevare Nasjonalgalleriet som utstillingslokale.

– Jeg mener at det er en sak vi kommer til å vinne uansett, uten at noen presser med samlingen sin.

Vil ha kulturministeren på banen

Kulturbudsjett

ETTERLYSER MINISTEREN: Hege Liadal i Arbeiderpartiet mener at kulturministeren bør involveres i saken.

Foto: Arbeidarpartiet

Hege Liadal, kulturpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, håper at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) går i dialog med partene for å komme frem til mulige løsninger.

– Med tanke på at hun sitter i en mindretallsregjering kan det også være lurt å åpne for dialog med opposisjonen, sier Liadal.

Ifølge Liadal er det viktig å sikre en avtale som står seg for fremtiden.

– I Stortinget må vi ta med i vurderingen det initiativet som Hagen har tatt, og hva det kan medføre av kulturell og kunsterisk verdi, sier Liadal

Kulturdepartementet var fredag kveld ikke tilgjengelige for videre kommentarer om saken.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP