Hopp til innhold

Skei Grande: – Dumt av Hagen

At partene snakker sammen er det beste både for kunsten og museumsgjestene, mener statssekretær Bård Folke Fredriksen (H).

Trine Skei Grande
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Fredag ble det kjent at investor og kunstsamler Stein Erik Hagen legger forhandlingene med Nasjonalgalleriet på is.

– Da jeg føler meg misbrukt av ulike krefter, ønsker jeg å utsette de videre diskusjoner inntil saken om Nasjonalgalleriet er avklart, skriver Hagen til NRK.

Hagen har tidligere vært i dialog med Nasjonalmuseet om å låne ut kunst fra sin private samling, men avbryter nå forhandlingene med museet.

Ønsker nye samtaler

I Kulturdepartementet ønsker man nå at forhandlignene om Hagens private samling fortsetter.

Bård Folke Fredriksen

VIL HA DIALOG: Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H).

Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

– Det er synd om samtalene mellom Hagen og Nasjonalmuseet stopper opp, skriver statssekretær Bård Folke Fredriksen til NRK.

Fredriksen håper at det er mulig å få igang nye samtaler mellom partene.

– Et samarbeid kan skape mye. Jeg håper det er mulig med nye samtaler mellom partene igjen, til beste for kunsten og Nasjonalmuseets besøkende, skriver Fredriksen.

– Unødvendig å bruke press

Venstre-leder Trine Skei Grande har lenge vært engasjert i debatten om hva som skal skje med lokalene til Nasjonalgalleriet når det nye Nasjonalmuseet åpner.

– Jeg synes det er litt dumt at Hagen gjør dette. Vi kan vinne kampen om nytt nasjonalmuseum uten å bruke en kunstsamling som pressmiddel, sier Skei Grande.

Hun mener at Nasjonalgalleriet bør bestå som utstillingslokale i fremtiden.

Håper samlingen blir tilgjengelig

Skei Grande håper at Hagens samling er noe publikum får tilgang til.

– I Norge vært vi generelt vært kjempedårlige til å samebeide med private samlere. Det er leit å stå på The Met i New York og se på et bilde som jeg vet er i norsk eie, og som kunne blitt vist frem i Norge, sier Skei Grande.

Nå ønsker hun seg en folkelig mobilisering for å bevare Nasjonalgalleriet som utstillingslokale.

– Jeg mener at det er en sak vi kommer til å vinne uansett, uten at noen presser med samlingen sin.

Vil ha kulturministeren på banen

Kulturbudsjett

ETTERLYSER MINISTEREN: Hege Liadal i Arbeiderpartiet mener at kulturministeren bør involveres i saken.

Foto: Arbeidarpartiet

Hege Liadal, kulturpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet, håper at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) går i dialog med partene for å komme frem til mulige løsninger.

– Med tanke på at hun sitter i en mindretallsregjering kan det også være lurt å åpne for dialog med opposisjonen, sier Liadal.

Ifølge Liadal er det viktig å sikre en avtale som står seg for fremtiden.

– I Stortinget må vi ta med i vurderingen det initiativet som Hagen har tatt, og hva det kan medføre av kulturell og kunsterisk verdi, sier Liadal

Kulturdepartementet var fredag kveld ikke tilgjengelige for videre kommentarer om saken.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)