Hopp til innhold

Skavlan utvider horisonten

De to neste sesongene av talkshowet skal også sendes i vårt naboland Danmark, men programleder Fredrik Skavlan lover at han ikke skal putte kartofler i halsen av den grunn.

Fredrik Skavlan og Kristin Halvorsen

Fredrik Skavlan har hatt stor suksess på NRK og SVT med talkshowet 'Skavlan'. Nå skal programmet også sendes på Danmarks Radio på lørdager.

Foto: Bresciani, Claudio / NTB scanpix

Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan har ingen planer om å prøve å gjøre seg forståelig på dansk.

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Den populære programlederen har fått mange kommentarer på sin norsk-svenske talemåte i «Skavlan», i tillegg til en overraskende språkpris.

Han lover imidlertid at han skal holde seg langt unna et dansk tonefall når «Skavlan» denne høsten også skal sendes på Danmarks Radio i tillegg til SVT og NRK.

– Dere vil ikke høre meg si et eneste dansk ord! Men dansker i seg selv er jo generelt takknemlige gjester å ha i studio, de er veldig frittalende, sier Fredrik Skavlan til NRK.no.

Les også: Skavlan roses i Danmark

Mange danske fans

I motsetning til da den norske talkshowkongen inntok det svenske markedet i 2009, kommer ikke programmet til å tilpasses danskene i denne omgang.

– De danske gjestene vi eventuelt måtte ha, skal være av interesse for norske og svenske seere. Men det skal sies at det er ganske mange internasjonalt kjente dansker nå, påpeker Skavlan.

Allerede for tre år siden fattet danskene interesse for programmet da en aviskommentator anbefalte leserne å se på «Skavlan» i stedet for danske talkshow.

Fredrik Skavlan er veldig fornøyd med at Danmarks Radio ønsket å kjøpe to sesonger av det norsk-svenske talkshowet. «Skavlan» skal sendes på DR2 på lørdagskveldene, én dag etter at programmet blir sendt i Norge og Sverige.

– Vi har alltid merket mye interesse fra Danmark, og både vi og Danmarks Radio har fått mange publikumshenvendelser derfra, forteller programlederen.

Starter forsiktig

Jeg har lyst til å si at det er fint å kunne hvile litt på laurbærene også.

Fredrik Skavlan om videre ekspansjonsplaner

Danmarks Radio skal ikke bidra økonomisk til produksjonen, og har ifølge Skavlan fått kjøpe de to kommende sesongene billig. Programlederen er fornøyd med at de får starte i det små med sen sendetid på en av de mindre kanalene. Med visning i beste sendetid på DR1 ville de vært nødt til å tilpasse seg det danske markedet også.

– Jeg liker at vi kan være «up and coming», og ikke går ut med et brak. Jeg er ikke en kjent mann i Danmark, påpeker Fredrik Skavlan.

Lover unike historier

Når det gjelder den kommende sesongen av «Skavlan» som starter på fredag, er programlederen fortsatt stum som en østers på spørsmål om høstens gjester.

– Jeg får ikke lov til å avsløre noe. Men jeg vet at vi har flere helt unike historier og mennesker du ikke nødvendigvis har møtt før. Jeg tror det blir en sesong med mye vi kommer til å huske lenge, frister Skavlan.

– Nå har du jo erobret Norge, Sverige og snart Danmark. Hva blir det neste?

– Det spørsmålet får jeg hver gang vi får til noe nytt. Da vi startet opp i Sverige lurte de på når Danmark sto for tur – jeg har lyst til å si at det er fint å kunne hvile litt på laurbærene også.

Hvilke gjester ønsker du å se i høstens sesong av «Skavlan»? Kom med dine forslag og ønsker i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)