Hopp til innhold

Åpnet NRK-høsten med et smask

NRK-høsten og programlederne ble presentert i dag foran et stort pressekorps. Både nye og gamle programmer skal lyse opp tv-høsten.

Erik Solbakken kysset Skavlan

Erik Solbakken ønsker Fredrik Skavlan velkommen tilbake til NRK med et smask.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

LES: Slik blir NRK-høsten .

Erik Solbakken leder lørdagsunderholdningen for de unge i det nye programmet Krem nasjonal .

Se: hele høstlanseringen her .

Ikke plass til noe seriøst

Erik Solbakken og Fredrik Skavlan på NRKs høstlansering
Foto: Hans Erik Weiby / NRK
Erik Solbakken kysset Skavlan på NRKs høstlansering
Foto: Hans Erik Weiby / NRK
Erik Solbakken og Fredrik Skavlan

En fornøyd Erik Solbakken etter at han kastet seg over Fredrik Skavlan.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

- Det som er kult er at det er et rent humorprogram. Tidligere har det gjerne vært seriøse innslag i de programmene som har gått 18:30 på lørdagskveldene. Men ikke noe seriøst får plass i programmet vår, sier Erik Solbakken.

Sobakken innrømmer at han er spent før sesongen starter.

- Det artigste blir å se om folk ler av innslagene. Det er flaut å se mye av det vi har laget, så jeg håper virkelig folk ler, sier Solbakken.

Halvparten av programmet er innspilte sketsjer og musikkvideoer, og halvparten er med publikum og gjester i studio forklarer programlederen før han kaster seg over en overrasket kollega Fredrik Skavlan med et kjempekyss.

Foranledningen var en kyssevideo der Solbakken kysser et høyt antall NRK-kjendiser.

Se Eriks kyssevideo:
Video nsps_upload_2009_8_26_16_7_3_3165.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Skavlan sa i etterkant av kysset at han nå kanskje må bekymre seg for bråk på kjemmefronten.

Fredrik Skavlan er tilbake på skjermen med det norsk-svenske prosjektet som rett og slett heter "Skavlan".

- Vi er nervøse

- Det er et eventyr å få lov til å gjøre dette. Det er en sjanse vi tar, og jeg vil berømme NRK og SVT som gjør dette sammen. Men vi er nervøse, sier Fredrik Skavlan.

Talk-showet skal gå i 24 episoder, halvparten spilles inn i Stockholm og halvparten i Oslo. Det er en svensk og en norsk redaksjon som jobber parallellt.

- Publikum vil ikke merke hvor vi er. Programmet vil se helt likt ut i begge land. Det ligner på det gamle "Først og sist" som også hadde både svenske og engelsktalende gjester. Vi har en form som tillater et internasjonalt preg, sier Skavlan.

- Det er egentlig akkurat det samme som sist. Men denne gangen kommer jeg ikke til å holde på i ni år til. Dette er først og fremst 24 programmer vi lager nå, sier programlederen.

Skavlan: Det var ikke så gøy å ha fri
Video nsps_upload_2009_8_26_16_13_29_3166.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Skavlan sier de ikke har noen spesiell gjest som de virkelig drømmer om å ha med i programmet, men at den gjesten han til en hver tid snakker med er en slags drømmegjest.

- Jeg har ikke en "der oppe" som er drømmegjesten vår.Tror ikke den gjesten finnes. De fleste stiller jo når vi inviterer dem, sier Skavlan.

Se: hele høstlanseringen her .

Norsk-svensk utfordring

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas var tilstede under høstlanseringen. Han sier til NRK.no at høsten ser veldig bra ut.

- Det er en god samling av velprøvde og nye konsepter. Vi er og skal være nyskapende og gjenkjennbar, sier en fornøyd NRK-sjef.

Det er ikke noen programmer han gruer seg til å se, men noen er han ekstra spent på.

- Det blir artig å se hvordan Fredrik Skavlan løser den norsk-svenske utfordringen. Det er første gang et program av denne typen produseres i samarbeid mellom oss og svensk tv, sier Bjerkaas mens han smiler til Skavlan.

Begge to er enige om at de får noen reale utfordringene i sesongen som ligger foran.

Gamle og nye programledere, NRKs høstlansering

En stor porsjon gamle og nye programledere på NRKs høstlansering

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

LES OGSÅ: Skal teste fordommer og menneskekunnskap.

Lærernes hverdag

Kringkastingssjefen gleder seg til å følge med på dokdramaet "Lærerne".

- Det blir spennende å se skolen på innsiden. Skolen er mye omtalt i samfunnet, og nå får vi se noen av utfordringene lærere og elever har i sin hverdag, sier Bjerkaas.

Lena Hansen er lærer på Årvoll skole. Hun håper dokumentarserien fra skolen kan være med å gi folk større tanker om hva lærerjobben handler om.

- Serien kan være med å gi lærerne høyere status i forhold til de anvarsområdene vi har, sier Lena Hansen.

- I tillegg til å undervise er vi mange barns oppdragere, vi driver med ledelse av klassen, gruppeledere, vi har utfordringer i forhold til samarbeid med hjemmet, samt en økende mengde kontorarbeid, sier læreren.

Hun er spent, men gleder seg til serien blir sendt på tv. Og sier den gjenspeiler hverdagen til henne og kollegene på en god måte.

- Jeg føler den gjenspeiler virkeligheten i forhold til utfordringene vi møter. Men folk får ikke se alt det morsomme vi gjøre. Fokuset er på utfordringene våre, sier Hansen.

Jakter på Norges morsomste

Jakter på Norges morsomste

Harald Eia, Helen Vikstvedt, Trond Viggo Torgersen og Marte Stokstad leder jakten på Norges morsomste.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I programmet «Den norske humor» skal det kåres et humortalent som vil få sitt eget tv-program på NRK.

LES: Slik blir NRK-høsten

Kulturstrøm

 • ChatGPT blir betalingstjeneste

  Den populære roboten ChatGPT skal bli betalingstjeneste, opplyser OpenAI, selskapet som står bak.

  Tekstroboten har på kort tid blitt svært populær. Både selskap og privatpersoner har brukt den til ting som å skrive noveller, sammenfatte rapporter og til å skrive filmmanus. Roboten forstår en lang rekke språk, blant dem norsk.

  Men med den økte populariteten har det blitt vanskeligere å få brukt roboten, og OpenAI lanserer nå plusstjeneste for folk som vil ha rask tilgang også når mange bruker den samtidig. (NTB)

 • Siri Storheim vant Likestillingsprisen

  Siri Storheim, hornist og masterstudent på Norges musikkhøgskole, tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Prisen får hun for sitt bidrag til debatt om kjønnsbalanse og mangfold i de norske musikkinstitusjonene.

  Høsten 2022 skrev hun kronikk og debatterte at semesterplanen for høgskolens symfoniorkester kun består av mannlige komponister og dirigenter. Og at "På Norges Musikkhøgskule er det sannsynleg å gå ein heil grad utan å sjå ein kvinne eller ein person med minoritetsbakgrunn på dirigentpodiet."

  Prisen ble delt ut under KORKs konsert i Store Studio torsdag 2. februar, som du kan høre i NRK Radio her

  Musikkhøgskolens rektor, Astrid Kvalbein, fikk selv Likestillingsprisen i 2018 mens hun jobbet ved Universitetet i Oslo.

  Siri Storheim tildeles Likestillingsprisen 2022 av Norsk Komponistforening. Hun er hornist og tidligere studentutvalgsleder ved Norges musikkhøgskole.
  Foto: Alexander Henshaw