Skavlan frikjent i svensk kringkastingsnemnd

Den svenske kringkastingsnemnda konkluderer med at intervjuet med Jimmie Åkesson ikke strider mot kravene om upartiskhet og saklighet.

Jimmie Åkesson hos Skavlan 27. mars 2015.

Fredrik Skavlans intervju med Jimmie Åkesson hos Skavlan 27. mars har skapt reaksjoner, men er frikjent i svensk kringkastingsnemnd.

Foto: Monkberry

Fredrik Skavlans intervju med lederen for Sverigedemokraterna fikk både ros og kritikk for å være tøft og pågående. I Sverige fikk SVT inn 800 klager, mens norske Kringkastingsrådet fikk inn over 2800 klager.

Ikke i strid

Nå har svenske Granskningsnämnden för radio och TV konkludert med at intervjuet ikke strider mot kravene om upartiskhet og saklighet.

Den statlige nemnden har godtatt at programledere kan ha et kritisk utgangspunkt og stille provoserende spørsmål for å tydeliggjøre intervjuobjektets standpunkt.

Konkluderte ikke

I Norge konkluderte ikke kringkastingsrådet etter å ha behandlet saken. Det var tilløp til dårlig stemning under møtet, og Fredrik Skavlan sa at saken begynte å ligne på en landssviksak.

Tonen ble mildere etter hvert, og Fredrik Skavlan tok noe selvkritikk:

– Det som ikke funker er hvordan vi introduserer Jimmie Åkesson og hva intervjuet skal handle om, sa Skavlan, som alt i alt mente det var et godt intervju og at det kom fram ny informasjon om den svenske partilederen.

Tidligere har Skavlan forklart hvorfor de kjørte en slik linje under intervjuet:

– Jimmie Åkesson er en veldig kontroversiell politiker. Vi har ikke den type politiker på vårt storting. Han representerer et veldig kontroversielt parti som ifølge mange har ekstreme holdninger. Det skulle være helt, helt feil å invitere ham i studio uten å stille kritiske, politiske spørsmål. Da tror jeg at jeg hadde fått enda mer kjeft.

Se intervjuet her:

Partilederen for Sverigedemokraterna hos Skavlan 27. mars.

Kulturstrøm

  • Britney Spears i retten

    Den amerikanske artisten Britney Spears uttaler seg om vergemålet, som hennes far har hatt for henne siden 2008, i et rettsmøte i Los Angeles onsdag kveld. Britney Spears ba retten om at hennes uttalelser må bli offentlig kjent. Hun skal ha gitt uttrykk sinne, frustrasjon og tristhet over at hun er under et vergemål, skriver CNN.

    Britney Spears ( i 2016)
    Foto: Eduardo Munoz / Reuters