Hopp til innhold

Skavlan ferdig i NRK – prisen ble for høy

Fredrik Skavlan har ledet talkshow på NRK i 20 år, men nå er det slutt, etter at NRK ikke var villig til å betale prisen som ble forlangt. Anne Lindmo skal fylle hullet i «Gullrekka».

Jay Z hos Skavlan.

GLANSDAGENE: Fredrik Skavlan har hatt en rekke profilerte gjester på besøk. Her er komiker Henrik Schyffert (t.v.) og rapperen Jay-Z gjester i 2009, en sending som ble sett av 1,6 millioner svensker og over én million nordmenn.

Foto: Suslin, Maja / Scanpix

«Skavlan» regnes som Skandinavias største talkshow. Det har gått på NRK siden 2009. Det var en videreføring av programmet «Først & Sist» som gikk på NRK fra 1998 til 2007.

Programmet produseres av selskapet Monkberry, der Fredrik Skavlan er deleier.

Fredrik Skavlan

Fredrik Skavlan har ledet talkshow på NRK nesten sammenhengende de siste 20 årene.

Foto: Marten Levin

Nå er det klart at NRK ikke forlenger kontrakten med produksjonsselskapet Monkberry for talkshowet «Skavlan». I praksis betyr det at talkshowet ikke blir å finne på NRKs sendeskjema til høsten.

– Vi synes naturlig nok at det er synd, for Skavlan har vært viktig innhold for NRK. Fredrik Skavlan har vært en av NRKs viktigste profiler i 20 år, sier eksternredaktør i NRK, Petter Wallace.

Klipp fra Skavlan.

Gunhild Stordalen fortalte om sykdommen sin hos Fredrik Skavlan.

– Utkonkurrert av kommersielle

NRK har i sin kontrakt med Monkberry førsterett til å inngå en avtale om videre produksjon, men tilbudet er av en størrelse som NRK ikke kan og vil møte, forklarer Wallace.

Wallace forklarer at NRK var villige til å utvide både antall programmer og betale mer enn for forrige sesong, men mener spranget opp til beløpet man ble bedt om å matche ble for stort.

– NRK, som en lisensfinansiert allmennkringkaster, må vise et måtehold i prissetting av innholdet vi investerer i. Det forventer våre lisensbetalere av oss. I noen tilfeller vil det bety at vi blir utkonkurrert av kommersielle aktører, sier Wallace.

Skavlan blir derfor å se på TV 2 fra høsten.

Iman Meskini, som for tiden er i militæret, bærer sin hijab med stolthet

Iman Meskini, kjent som Sana fra Skam, stilte i uniform i Skavlan.

– På tide å flytte hjemmefra

I en uttalelse til sin egen kanal sier Trygve Rønningen i TV 2 følgende:

«Norges største talkshow-vert de siste 20 årene velger TV 2. Vi er selvsagt kjempeglade over at han vil være med å gjøre vår super-fredag til en enda mer super fredag, sammen med Idol og Senkveld.»

– Etter over tjue år kan man ikke vedta fornyelse på seminar. Vi må endre forutsetningene og risikere noe av det vi har bygget opp. Kanskje må vi også våge å bli mindre for å bli bedre, sier Fredrik Skavlan selv i en pressemelding.

Samtidig takker han NRK:

– Redaksjonen og jeg er takknemlige for vår felles talkshow-historie og for over 20 fine år i NRK. Det har vært et eventyr. Men når man har rundet 50, er det på tide å flytte hjemmefra.

Petter Wallace

Petter Wallace, eksternredaktør i NRK.

Foto: Julia Marie Nagelstad / NRK

– Skavlan har vært et svært viktig og populært element i Gullrekka på fredag, og vi har vært svært glade for å samarbeide om et talkshow med en gjesteliste som få andre europeiske talkshows kan skilte med, sier Wallace i NRK.

Forretningsmannen forteller om oppveksten i kveldens Skavlan.

Stein Erik Hagen er en av mange som har fortalt personlige historier hos Skavlan.

– Har holdt seg godt

Til tross for at Skavlan har vært en viktig seermagnet for NRK i mange år, legger ikke Wallace skjul på at seertallene har gått noe ned de siste årene.

– Som annen lineær seing har Skavlan også mistet seere de siste årene. Likevel har serien holdt seg godt, sier Wallace.

Skavlan har flere ganger trukket over én million norske seere, i tillegg til at programmet ble sendt på SVT i Sverige. I 2015 hadde sesongavslutningen hele 3,4 millioner seere. Den gang var Adele, Jamie Oliver, hennes Kongelige Høyhet Madeleine – prinsessen av Sverige, samt hennes ektemann Chris O'Neill gjester.

Eksternredaktør Wallace sier Anne Lindmo skal fylle Skavlans sendeflate høsten 2018.

Fredrik Skavlans intervju med lederen for Sveriges tredje største parti, Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, utløste en tirade av klager til Kringkastingsrådet. (Sendt 270315)

OPPSIKT: I 2015 intervjuet Fredrik Skavlan Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson. Intervjuet ble mye diskutert, både i Sverige og Norge.

Kulturstrøm

 • Kontroversiell Oscar-nominasjon blir stående etter gransking

  En overraskende Oscar-nominasjon til skuespilleren Andrea Riseborough utløste en gransking av om Oscar-akademiets regler mot lobbyvirksomhet ble brutt.

  Mens Riseboroughs rolle i filmen «To Leslie» har blitt hyllet av kritikere, har filmen bare tjent inn rundt 27.000 dollar på amerikanske kinoer. Filmen har heller ikke fått den dyre og synlige markedsføringen som blir sett på som nødvendig for å oppnå en Oscar-nominasjon.

  Filmen ble i stedet hausset opp i sosiale medier – blant annet av kjendiser som Edward Norton, Gwyneth Paltrow og Sarah Paulson.

  Etter Riseboroughs nominasjon har debatten rast i Hollywood om hvorvidt Oscar-akademiets regler mot lobbyvirksomhet eller nedsettende omtale av konkurrenter har blitt brutt. Akademiet lovte å granske saken, og konkluderte tirsdag med at reglene var overholdt.

  – Akademiet har konkludert med at handlingene ikke har nådd det nivået at filmens nominasjon bør trekkes tilbake. Men vi har sett taktikker i sosiale medier og i markedsføringen som har skapt bekymring. Disse taktikkene skal tas opp med de ansvarlige, skriver Oscar-akademiet i en uttalelse.

  Riseborough får med det beholde nominasjonen sin. (NTB)

  Andrea Riseborough
  Foto: Jordan Strauss / AP