På jakt etter smykkestein

De norske fjellene skjuler store mengder stein og mineraler, som kan være glimrende utgangspunkt for en litt annerledes familietur. Ikke trenger man å grave dypt heller. På Osterøy lå smykkesteiner som ametyst og bergkrystall like opp i dagen. Solvårs mål er å finne en ekte smykkestein.

Bergkrystall
Foto: Dagmar Blåsvær / NRK

I denne ukes Norge Rundt er Solvår på tur med hobbygeologene Sigmund Kaarbø og Asbjørn Johansen i Bergen geologiforening . Med på turen er også barnebarna Håvard, Erlend og Andrine, samt Sigmunds datter Marit. Alle har de vokst opp med steinturer, som Marit kaller det.

Bergkrystall og ametyst

- Å lete etter stein er en samlende opplevelse for hele familien. Barna synes også at det er så spennende, sier Marit. Det går ikke mange minuttene før den yngre garde gjør funn av funklende steiner.

-Dere må se etter det som glitrer, sier Sigmund. Vi er på et hemmelig sted på Osterøy, der det er store forekomster av kvartsitt, bergkrystall og ametyst. Hobbygeologene vil at funnstedet ikke skal bli allment kjent.

-Da blir det for stor ferdsel her, sier Sigmund og Asbjørn. I hobbygeolog- miljøet er forekomsten imidlertid godt kjent. Like kjent som de mange andre stedene i landet som steinsamlerne valfarter til. Miljøet er ikke stort, men de som først begynner å samle på vakre steiner blir fort oppslukt, forteller våre to guider.

Asbjørn Johansen, Solvår Flatås, Sigmund Kaarbø.

Solvår ønsker seg smykkestein

I tillegg til turopplevelsen, så ønsker Solvår seg en smykkestein. Aller helst en litt hard stein som kan slipes ned til en funklende ring. På Osterøy er det nok av emner å velge mellom. Utfordringa er å finne en stein som er så hard at den tåler sliping. Solvår og de andre steinsamlerne finner mange potensielle emner til ring, men velger til slutt en bergkrystall i beige-lignende farge. Steinen er ruglete i overflata, og Solvår ser for seg at overflata kan beholde sin opprinnelige form. Det er kantene som må slipes til en oval smykkestein som passer for en ring.

Bergkrystall fra Osterøy
Foto: Dagmar Blåsvær / NRK

Bergen steinsenter

På Bryggen i Bergen sentrum finner Solvår profesjonell slipehjelp. Sigmund Ellefsen har drevet Bergen steinsenter i 25 år. Slipemaskina står i butikken, i verneverdige omgivelser, der turistene valfarter ut og inn for å bivåne prosessen. Samtidig som mange nysgjerrige turister er til stede, sliper han til akkurat den steinen som Solvår ønsker seg.

En oval bergkrystall fra Osterøy blir plassert på en enkel sølvring. Det har gått nøyaktig to timer fra steinen ble funnet til ringen er ferdig. Det kan man kalle effektiv utnyttelse av norsk natur. Og turopplevelsen, den var gratis.

Kulturstrøm

 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters