Hopp til innhold

Skate or die

På slutten av 80-tallet var skateboarding uglesett, og en stund var det også ulovlig. Nå er det tatt inn i varmen.

Skating
Foto: NRK

Lyden av skateboardhjul og albuebeskytterere som treffer skateboardrampen er blitt vanlig for skaterne som har funnet veien til den nye innendørs-skateparken på Haugenstua i Oslo. Med statlige midler har det blitt bygd en skatepark som er åpent hele døgnet for all ungdom.

Slipper å vanke i sentrum

Skateparken er en av få innendørsparker hvor ungdommer kan stå når de vil på døgnet.

- Det kommer ungdom hit både fra Oslo, Lillehammer og andre steder. Og nå i høstferien kommer de ofte tidlig om morningen og blir til langt på kveld, forteller initiativtaker og arkitekten for parken Andre` Tønsberg Bakke.

Han kommer fra området på Haugenstua og er både stolt og imponert av parken.

 

Skating
Foto: NRK

Folk hele tiden

- Etter vi åpnet har det kommet folk hver eneste dag, og nå slipper ungdommen å strekke ned mot sentrum.

Han spenner på seg in-lineskøytene sine og setter fart mot rampen i enden av hallen. Både in-lineskatere og skateboardere er velkomne. I dag har to ikoner i skateboardmiljøet tatt turen til Haugenstua. Proffene henning Braaten og Adil Dyani.

- Det er bra at det er kommet en slik park. Her kan man både trene og møte andre skatere, sier Henning Braaten. Norgesmester i streetskating og en av de få proffene Norge har.

Ingen laidback gjeng

Det er nok mange som lurer på hvordan det er å cere proff skateboarder.

- Mange har inntrykket av at skateboardmiljøet er en laidback gjeng, men det er mye arbeid. Mye reising, konkurranser og sponsorer, smiler Braaten før han og kamerat Dyani setter fart bortover asfalten.

Reporter i Frokost-TV Christian Strand var med for å teste parken sammen med guttene. Se innslaget i Nett-TV.: Innendørs skatepark på Haugenstua

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober