NRK Meny
Normal

Får bedre roller i Norge

Stellan Skarsgård fronter den norske filmen «Kongen av Bastøy» i Sverige og gir samtidig svensk filmbransje et stikk i siden. – Jeg får morsommere roller i Norge, sier stjerneskuespilleren.

Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård liker rollene han får i Norge bedre enn de han tilbys i hjemlandet. I helgen ble «Kongen av Bastøy» vist på Gøteborgs filmfestival.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen, NRK.no

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Benjamin Helstad

23 år gamle Benjamin Helstad spiller hovedrollen i «Kongen av Bastøy». Han roses opp i skyene av Stellan Skarsgård.

Foto: Antonia Pambou / NRK

Regissør Marius Holsts drama «Kongen av Bastøy», som hadde premiere i desemeber, er en av de største norske filmsatsningene de siste årene.

I helgen debuterte den internasjonalt med å åpne Skandinavias største filmfestival, Gøteborg internasjonale filmfestival (GIFF).

Filmen skildrer de tragiske forholdene ved Bastøy skolehjem, en tidligere internatskole og «oppdragelsesanstalt for forsømte gutter» på øya Bastøy utenfor Horten; når 17 år gamle Erling (Benjamin Helstad) ankommer stedet, snus det på hodet i noe som ender i et opprør.

Les også: – De er Norges neste filmstjerner

Les også: - Ble skremt av Stellan

- Reiser ikke fra Hollywood til «Hollywood»

Svenske Stellan Skarsgård spiller rollen som forstanderen, en tilsynelatende iskald mann, som etter hvert viser seg å ha et bredere spekter av følelser å by på. Dette er den type roller Skarsgård har sans for, og han har også spyttet inn penger i filmens budsjett på 54 millioner kroner, et beløp som er på én million mindre enn storfilmen «Max Manus» – altså stort i norsk sammenheng.

– I Sverige får jeg mest politifilmer, som gjøres for å tjene penger, og det er nøyaktig det samme som jeg gjør i USA. Jeg reiser ikke fra Hollywood for å havne i «Hollywood», men få mindre betalt! sier Skarsgård til SVD.

– Fire av mine beste roller har jeg gjort i Norge: «Zero Kelvin» (1988), «Aberdeen» (2000), «Insomnia» (1997), «En ganske snill mann» (2010). Den sistnevnte gikk opp i hundre kopier i Tyskland og tjuefem i Frankrike, mens i Sverige merket man ikke en gang at den kom og gikk.

Les også: «Kongen av Bastøy» på kinotoppen

Norske filmer går dårlig i Sverige

I løpet av fire uker var «Kongen av Bastøy» sett av over 200 000 på norske kinoer, men havner ikke nødvendigvis i svenske kinosaler av den grunn. Norske filmer går tradisjonelt dårlig i Sverige.

Regissør Marius Holst forklarer det slik overfor Sydsvenskan:

– Det er nok delvis en språklig greie. Dessuten ser svenskene på nordmannen som en litt søt lillebror som man ikke tar med på fest. Grunnen til at «Elling» og «Fleksnes» fungerte bra i Sverige var at lusekoften var på; det stemmer med Norgesbildet.

– Men jeg håper «Skavlan» gjør at svenskene begynner å forstå norsk bedre.

- Noen burde skrive noe for Benjamin

Filmens hovedrolle spilles av Benjamin Helstad, som roses opp i skyene av Skarsgård.

– Han er Skandinavias nye Paul Newman. Noen burde skrive direkte for ham, som man gjør i USA, sier han.

STELLAN SKARSGÅRD OM «KONGEN AV BASTØY» I NETT-TV:

Video Stellan Skarsgård om ny Bastøy-film

Kulturstrøm

 • Drake er nummer éin på Billboard

  Det nye albumet til Drake, «Scorpion», held seg på førsteplass av den amerikanske albumlista for andre veke på rad, melder Billboard. Dette er det fjerde albumet totalt i 2018 som har meir enn éi veke på toppen av lista. P3 gav plata terningkast fem, og meinte at rapparen tilfredsstiller både hiphop- og r & b-fans.

  DRAKE
  Foto: AARON M. SPRECHER / AFP
 • Video viser arrestert TV2-reporter

  TV 2 har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av reporter Kadafi Zaman i Pakistan, melder NTB. Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist. Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter.

  Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer. Han skal være anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse. Saken skal opp for retten mandag (NTB).

  Kadafi Zaman
  Foto: Olav Døvik / NRK