Hopp til innhold

Skapte baluba i Sikkerhetsrådet

Da Jan Egeland etter flere døgn på farten med NRK i hælene tok med seg Anne Grosvold på møter i FNs sikkerhetsråd, klarte ikke den erfarne journalisten å holde seg våken lenger.

Video JAN-EGELAND I SIKKERHETSRÅDET

Jan Egeland tok med seg Ronny Kristoffersen og Anne Grosvold på møte i Sikkerhetsrådet, der sistnevnte sovnet midt under opptakene.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Anne Grosvold og Ronny Kristoffersen

Anne Grosvold og Ronny Kristoffersen har møtt åtte viljesterke mennesker i sin nye programserie.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

For Grosvold og makker Ronny Kristoffersen var det en stor utfordring å lage et portrett av den travle NUPI-direktøren. I løpet av 72 korte, men intense timer fulgte de ham fra Oslo til Geneve, og via Paris til New York.

– Han holdt et tempo som var helt fantastisk. Det ble litt baluba da han tok oss med inn på et møte i Sikkerhetsrådet, for der er det egentlig ikke lov å filme uten spesiell godkjenning, forteller Anne Grosvold til NRK.no.

Spesielt Russland reagerte på NRKs nærvær, se hva Egeland mener om det i videoen i toppen av artikkelen.

Sovnet da Egeland talte

Hun innrømmer at de lange dagene gjorde at hun duppet av under en pressekonferanse i FN-bygningen.

– Men det gjør jeg i nesten alle de andre programmene også, unnskylder hun seg smilende.

Se blunderen her:

Video JAN-EGELAND-ANNE&RONNY

Les også: – Deilig å være ferdig med «Grosvold»

Portrettet av Egeland er å finne i den nye TV-serien «Anne og Ronny møter 8 med vilje», som starter på NRK1 30. desember. I over ett år har de reist verden rundt for å treffe mennesker som er over gjennomsnittet engasjert og dedikert til det de driver med.

Overraskende sammensetning

At den seriøse journalisten og programlederen Grosvold skulle finne det naturlig å samarbeide med fotografen og produsenten Ronny Kristoffersen, kjent fra duoen «Nils & Ronny», kommer muligens overraskende på de fleste. Det er imidlertid ikke første gang TV-personlighetene jobber sammen.

– Jeg var Annes fotograf og produsent i tre år da hun var korrespondent i Asia på 90-tallet, og vi ble veldig godt kjent da vi reiste rundt under til dels ekstreme forhold, forteller Kristoffersen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

anne grosvold og ronny kristoffersen

Anne Grosvold og Ronny Kristoffersen møtte blant annet en lege som kjemper for kvinners rettigheter i krigsherjede Kongo.

Foto: Anne & Ronny/NRK

Mennesker med vilje

Allerede da fikk de ideen om å lage et TV-program som var annerledes enn alle andre magasin- og nyhetsprogrammer. Da de fikk følge Jan Egeland en arbeidsdag i New York midt under nødhjelpskoordineringen etter tsunamien i 2004, ble ønsket om å lage en skikkelig portrettserie enda sterkere.

– Vi er ikke ute etter den dype, arrangerte samtalen. Vi ønsker å snakke med folk mens de driver med det de er opptatt av. Og det skal være mennesker med vilje til å få til noe, forklarer Grosvold.

De åtte personene med vilje som vi får møte utover i programserien, er Jan Egeland, regissør Hans Petter Moland, kokk Andreas Viestad, den kongolesiske kvinneforkjemperen Dr. Mukwege, Hanne Kristin Rohde, sjef for volds- og sedelighetsavsnittet i Oslo, regissør og skuespiller Liv Ullmann, kinesiske Jin King, tidligere oberst, nå prima ballerina, og Liberias president Ellen Johnsen Sirleaf.

Flere overraskelser

Liv Ullmann, Anne og Ronny møter 8 med vilje

Liv Ullmann er førstemann ut i «Anne og Ronny møter 8 med vilje» som har premiere på NRK1 30. desember.

Foto: Anne & Ronny/NRK

– Alle overrasket oss på forskjellige måter, også de vi kjente nokså godt til fra før av. De gjorde andre ting enn vi forventet, sa andre ting og viste oss deler av livet sitt som ikke tidligere har vært kjent for offentligheten, forteller programlederduoen.

Den kvinnelige presidenten i Liberia ble valgt ut etter at Anne så et intervju med henne på TV, og tenkte at «hun må jeg treffe!».

– Fra vi sendte forespørselen, tok det ett år før vi fikk til en avtale. Men da vi endelig landet i Liberia, var ikke presidenten i landet en gang. Vi ventet en stund uten at noen kunne fortelle oss hvor hun var eller når hun skulle komme, minnes Grosvold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ronny Kristoffersen og Anne Grosvold

Det er ingenting å si på tonen mellom Ronny og Anne, som i 1,5 år har reist verden rundt sammen for å intervjue engasjerte mennesker.

Foto: Inger-Marit Knap Sæby/NRK.no

Vennskapelig mobbing

Mange av hindringene og utfordringene de møtte på underveis vises også i serien, noe som også gir seeren et innblikk i hvordan Anne og Ronny hadde det «bak kamera». I første program ser vi blant annet hvordan duoen sliter med å få tak i Kate Blanchett, som har hovedrollen i Broadway-oppsetningen av «En sporvogn til begjær», som Liv Ullmann regisserer.

Vi får også se hvordan tidligere utenrikskorrespondent Grosvold blir kledelig «starstruck» når teaterstjernen plutselig dukker opp.

Alle programmene er filmet med kameraet Ronny hadde med seg i bagasjen.

– Ja, hvis det skulle vært flere enn oss to på teamet, hadde de ikke overlevd, ler TV-paret i kor.

– Vi har mye intern humor oss i mellom, og en del vennskapelig mobbing, forteller Grosvold.

– Å, er det vennskapelig mobbing du kaller det, parerer Kristoffersen.

De er likevel begge enige om reisene rundt i verden har gjort dem flere opplevelser rikere, og håper at seerne er like nysgjerrige på intervjuobjektene som de var.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.