Hopp til innhold

Skapelsen

Hesiod er et barn av sin tid. Det vi kjenner av hans tekster gir gir uttrykk for den bekymring og usikkerhet som må ha oppstått da økonomisk press tvang fattige småbønder til å velge mellom slaveri eller emigrasjon. Men: Hesiod syslet også med langt større spørsmål: I Theogonien spør han: Hva er alle tings opprinnelse? Professor Vigdis Songe-Møller leser Hesiods tekst som en fødselsberetning, der all tilblivelse er en form for fødsel. Og tilværelsens urmødre, Jorden og Kaos spiller en helt sentral rolle, slik Songe-Møller leser Hesiod - ettersom alt som finnes er et resultat av disse to urmødrenes fødende virksomhet.

Hør: Studio Sokrates om Jelly Roll Morton og greske skapelsesberetninger

Først Kaos - deretter bredbrystet Jord

I Theogonien beskrives jorden som en evig, urokkelig grunn for alle udødelige, en trygg favn som alt kan hvile i - også kaos kan karakteriseres i feminine termer, hevder Vigdis Songe-Møller. (Tanker om opprinnelsen, Cappelen 1999) Det greske ordet chaos betyr gap eller kløft - og det kan påvises sammenhenger mellom antikkens beskrivelser av det kvinnelige kjønn - og Hesiods beskrivelse av Kaos.

Men disse to kvinnelig ur-kreftene føder barn av ulikt gemytt: Fra jorden stammer den stjernemyldrende himmel - for at han skulle omslutte henne over alt - fra Kaos kommer den splittende Filotes - og så har vi det gående: Filotes sørger for at forholdet mellom Jorden og Himlen går i oppløsning så blodet spruter.

Pandora

- Som hevn for ilden vil jeg gi dem et onde - som de alle vil glede seg over mens de kjærlig omfavner sin egen elendighet.

Slik filosoferer Zevs når han hører at Prometheus har stjålet ilden og gitt den til menneskene. Hva kan Zevs ha i tankene - når han vil gi menneskene et onde - like ondt som ilden er god? Jo: Kvinnen, Pandora, et under å skue, korporliggjort seksualitet, intet mindre.

Og så er det slutt på menneskehetens gullalder - siden dengang har lidelse, smerten, savnet og døden vært menneskets lodd. Er det dristig å antyde at jazzmusikk er en måte å oppnå lykke i ulykken på? Kan det tenkes at å være oppslukt i en musikkopplevelse "visker ut" den allstedsnærværende følelsen av at skjebnen ligger på lur og legger en bjelke på livsveien vår?

Oppfant jazzen

Skrytepaven, billjard-haien og Jelly Roll Morton (1890-1941)påsto hardnakket at det var han som oppfant jazzmusikken. Han begynte å spille piano i tiårsalderen, reiste på turne i mange av de store byene i sydstatene, men han besøkte også Kansas City i gullalderen og likeledes Chicago, Los Angeles og New York.

Lytter man på musikken hans dukker bildene fra gamle svarthvittfilmer opp i bevisstheten: Den ville dansingen til jittebug og charleston, damer med hatter som badehetter, boa, champanje og en litt frekk, utfordrene og freidig mine. Er det 20årenes Pandoraer i en gullalder som tok amerikanerne på en himmeltur som ikke sprakk vør børskrakket i 1929? - Er det en likhet mellom Hesiods Gullalder og USA i 20årene - eller er det forfatteren av denne historien som ønsketenker?

Musikken

Igjen viser Knut Borge sine evner til å plukke musikk som illustrerer de filosofiske poengene:

1:

Tittel : BLACK BOTTOM STOMP

Kompon. : MORTON, JELLY ROLL = LEMOTT, FERDINAND (USA)

Utøver : MORTON, JELLY ROLL - RED HOT PEPPERS (USA) = MORTON, JELLY ROLL

(DIR + KLAVER) + DIV (TROMPET + KLARINETT + TROMBONE & INSTR)

Genre : JAZZ TRAD

Besetn. : KLAVER + TROMPET + KLARINETT + TROMBONE + INSTR

Innspilt: 19260915 Utgitt: 1986 Spor: 0001 Tid: 0310

Merknad : FOR UTØVERE SE OMSLAG

Platetit: GREAT ORIGINAL PERFORMANCES 1926 - 1934

Merke-nr: BBC CD 604 Medium : CD ,Antall:1 Epoke: 1920

2:

Tittel : I THOUGHT I HEARD BUDDY BOLDEN SAY

Kompon. : MORTON, JELLY ROLL (USA)

Tekstf. : MORTON, JELLY ROLL (USA)

Utøver : MORTON, JELLY ROLL (USA) (VOK & KLAVER)

Genre : JAZZ TRAD

Besetn. : VOK MANN + INSTR

Innspilt: 19390914 Utgitt: 1990 Spor: 0022 Tid: 0311

Merknad : FOR UTØVERE SE OMSLAG

Platetit: JELLY ROLL MORTON THE PEARLS

Merke-nr: BMG RECORDS ND 86588

Medium : CD Antall: 1 Epoke: 1930

Studio Sokrates 10.11.01.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober