Hopp til innhold

Skam-skuespillerne bryter stillheten: – Litt fanget i rollene våre

– På klassetur i Berlin kommer det noen tyrkiske gutter løpende ut av en kebabsjappe og roper: Hei, Chris! Hei, Eskild! Da forsto vi hvor stort «Skam» var blitt, sier to av «Skam»-skuespillerne.

Ina Svenningdal spiller «Chris» og Carl Martin Eggesbø spiller «Eskild». To av de mest populære karakterene i tidenes største norske tv-serie, «Skam».

Skuespillerne har gjennom hele innspillingen vært fullstendig skjermet av NRK. Ingen har fått lov til å uttale seg om tv-serien. Men i dag bryter de stillheten.

Større enn forventet

Ingen av de to skuespillerne ante noe om hvor stort «Skam»-eventyret skulle bli, da de fikk tilbud om rollene i nettserien.

Ina Svenningdal spiller Chris

Da Ina Svenningdal fortalte venner og familie at hun hadde fått en rolle i en nettserie, var det ingen som var spesielt imponert

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

– Jeg husker jeg fortalte venner og familie at jeg hadde fått en rolle i en nettserie. Også svarte de litt sånn halvhjertet: «Å, ja ... det er jo spennende», forteller Svenningdal.

– Og så delte du det på Facebook. Jeg tenkte: Sånn derre NRK Super-nettserie, det blir sikkert «kult», sier Eggesbø ironisk.

Men dette var før ballen begynte å rulle, lenge før noen ante hvor dette skulle ende.

Nå synes begge det er absurd å bli gjenkjent på Karl Johan, ikke bare av nordmenn, men av turister.

– Det er helt sjukt, blir de enige om.

– Litt fanget i rollen

Eggesbø, som spiller «Eskild», har til tider følt seg litt fanget i rollen. Blant annet fordi NRK valgte å skjerme ham som privatperson for presse og media.

Carl Martin Eggesbø spiller Eskild

Carl Martin Eggesbø føler at «Skam»-eventyret ikke er helt over ennå. Men at det blir vemodig å se siste klipp

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

– Det er veldig mange som ikke syntes det er så lett å skille fiksjon fra virkelighet. Jeg har levd hele mitt liv som Carl Martin, nå er jeg blitt «Eskild» for veldig mange, sier han.

Han er opptatt av at folk skal skille mellom karakteren han spiller og han som privatperson. Selv om han innrømmer at de har visse likheter.

– «Eskild» er kul, jeg ler selv mye av det han sier, sier han.

Svenningdal er glad for å ha blitt skjermet.

– Vi er jo bare unge mennesker alle sammen. Vi vet jo ikke helt hvor vi skal eller hvordan vi skal takle de henvendelsene som kommer, sier hun.

Favorittsesong

Isak og Even i serien SKAM

Den tredje sesongen fikk mye ros for måten den framstilte forholdet mellom Isak og Even på.

Foto: NRK

De to skuespillerne har hver sin favorittsesong av «Skam».

– Sesong 3 er veldig viktig for meg, sier Eggesbø.

Altså sesongen som handler om forholdet mellom Isak og Even er og hvor Eskild tar et oppgjør med den homofile stereotypien han selv spiller og blir oppfattet som.

– Historien vi forteller der er veldig viktig, også internasjonalt, sier han.

Inas favoritt er sesong 1.

– Det var et sånt oppstartshalvår. Ingen visste egentlig hva vi var med på og hvor dette skulle gå. Og så ble det så bra, sier hun.

De syntes det er trist at det hele nå er over. Men likevel nødvendig, inntil videre.

Nå trenger alle en pause, sier Svenningdal

– Dessuten er det alltid greit å gi seg på topp, legger Eggesbø til.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober