Hopp til innhold

Ble kjent som Skam-Noora – nå skal hun møte Hollywood

Josefine Frida Pettersen kan stå foran et internasjonalt gjennombrudd. En av verdens viktigste filmfestivaler i Toronto har valgt henne ut til et program hvor hun får møte agenter fra Hollywood.

Josefine Frida

Nå drømmer Josefine Frida Pettersen om å fortelle viktige historier. Hun utelukker ikke at disse historiene også kan utspille seg på en større arena enn i Norge.

Foto: Sofie Amalie Klougart

– Jeg hadde aldri forventet det. Det kom som en stor overraskelse.

Josefine Frida Pettersen, som er mest kjent som Noora fra Skam, spiller hovedrollen i den nye norske filmen Disco som kommer til høsten.

Filmen, som er 23-åringens filmdebut, har allerede før sin norske premiere mottatt internasjonal anerkjennelse.

Disco har blitt valgt ut til to av verdens viktigste filmfestivaler i Toronto og San Sebastian, og i dag ble det kjent at Pettersen er valgt ut som en av årets «Rising Stars» ved filmfestivalen i Toronto.

Det er første gang en norsk skuespiller er valgt som «Rising Star» i Toronto.

– Det er veldig gøy, fordi det føles som at det basert på den jobben jeg gjorde i Disco, sier Pettersen og legger til:

– Jeg tror alle skuespillere og alle generelt har en uro for at det man gjør ikke er godt nok, eller tenker på hva andre mener, men samtidig prøver jeg å holde på at det ikke er det som skal bety noe. Men det er klart det er motiverende når folk syns det man gjør er bra.

Josefine Frida Pettersen

Filmen Disco er regissert av Jorunn Myklebust Syversen, og handler om 19 år gamle Mirjam som dras mellom sin tro og diskodans.

Foto: Jørgen Nordby / Mer Film / Handout / NTB Tema

Tett program

«Rising Stars» er et talentprogram som hvert år velger ut noen unge skuespillertalenter som de mener er klare for et stort internasjonalt gjennombrudd. I løpet av noen dager skal Pettersen, sammen med de andre utvalgte, profileres, møte casting agenter, produsenter og regissører fra internasjonal filmbransje.

Den norske skuespilleren sier målet må være å ta til seg så mye læring som overhodet mulig fra folk som har vært i bransjen lenge, og som har mye erfaring.

– Man kan jo aldri vite hva man går til når man ikke har gjort det før, men jeg tenker at man må være åpen for det som kommer og være interessert. Dersom det kommer flere tilbud om roller ut av det i ettertid, er det bare en bonus, sier hun.

Får skryt av regissøren

Filmen Disco er regissert av Jorunn Myklebust Syversen, og handler om 19 år gamle Mirjam som er verdensmester i disko- og freestyle dans.

Mirjam synger og danser, og er ungdomsleder og lovsanger i menigheten Friheten. Alt ved hennes liv er tilsynelatende veldig bra, helt til hun kollapser på dansegulvet under en konkurranse.

Dette utløser fortrengte minner om familien og barndommen, og Mirjam begynner å tvile på troen sin.

Siden Skam har Pettersen først og fremst holdt på med teater. Hun har blant annet spilt i musikalen «Robin Hood – Rai Rai» og «Slaget ved testikkelstad».

Etter å ha hatt flere roller på teaterscenen, ønsket hun seg tilbake foran kamera.

Hun sier at det var viktig for henne å finne en rolle, en regissør og et manus som føltes rett.

– Jeg føler at jeg forsto hva ideen hennes (Syversen red. anm.) var. Jeg skjønte at det var viktig for henne å fortelle denne historien, og veldig viktig for meg å gi Mirjam en stemme, sier Pettersen.

Syversen skryter av samarbeidet med Pettersen.

– Ved første møte og prøvefilming med Josefine, så falt ting på plass, forteller manusforfatter og regissør av Disco, og fortsetter:

– Hun skaper trygghet på sett, samtidig som hun lytter og leser medspillerne umiddelbart. Hun evner å ta med sin egen sårbarhet og tilstedeværelse inn i rollen, som for meg gjør henne til en av de aller beste i faget sitt.

Drømmer om flere jobber

Nå drømmer Pettersen om å fortelle viktige historier. Hun utelukker ikke at disse historiene også kan utspille seg på en større arena enn i Norge.

– Så lenge jeg går inn med riktig intensjon, og at det føles viktig, er det det samme hvor eller hvor stort, eller hvor mange som ser. Det som kan være bra med Hollywood er at man får flere muligheter til å fortelle viktige fortellinger igjen, sier hun og legger til:

– Jeg vil bare være skuespiller og ikke nødvendigvis bli en stjerne, men det er jo klart at dersom man får muligheten i utlandet så får man også en sjanse til å fortelle gode historier til flere.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober