Skam på pensum

Universitetet i Oslo setter opp kurs i medievitenskap om NRK-serien Skam.

skam

Skam: Nå kan du lære om TV-serien på Universitetet i Oslo.

Foto: NRK

NRK-serien Skam blir fag på Universitetet i Oslo, skriver nettstedet Uniforum.

Til høsten tilbyr medievitenskap et emne om digital-TV, med NRK-hitten Skam som case.

Der kan fans og studenter lære om webserier, tenårings-TV og populærkultur. For som alle andre UiO-fag er forelesningene åpne for alle, og med Skams enorme fanskare kan det bli trangt i trappene, sier emneansvarlig Gry Cecilie Rustad til Uniforum.

– Det vi antagelig kommer til å gjøre er å forbeholde de første radene til studentene selvsagt, og så vil de bakerste radene i auditoriet være åpne for folk som har lyst til å komme og høre på forelesningene, sier Rustad til NRK.

– Det er et medievitenskaplig perspektiv på Skam tilhørerne får. Det er ikke bare sånn at nå skal vi være på universitetet og diskutere favorittkarakteren vår i Skam selv om det vil være rom for det også.

Kurset skal ha et feministisk perspektiv på Skam, og sammenligninger med andre tenåringsserier er også aktuelt, i tillegg til at andre Skam-interesserte forskere skal slippe til.

– Mer mangfoldig en andre serier

Rustad sier at populærkultur av og om kvinner ikke har vært mye forsket på i akademia.

– Nå har det jo tatt helt av, så alle vil gjøre noe på Skam. Det er veldig rart, for jeg begynte å forske på Skam før det ble populært, sier Rustad til Uniforum.

Rustad mener hvite, heterofile, middelaldrende menn fra middelklassen er for dominerende i tradisjonelt fjernsyn. Ifølge Rustad er webserier ofte mye mer mangfoldige. I nettseriene er det flere kvinner, karakterer med andre hudfarger eller seksuelle orienteringer og kjønnsidentiteter.

Hun mener det er fordi de er billigere i produksjon, og dermed kan stemmer som ellers ikke blir hørt, slippe til.

Skam sesong fire kommer våren 2017. Serien er skrevet og regissert av Julie Andem
og er det mest sette programmet på nett-TV hos NRK, svenske SVT og danske DR TV.
Serien har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP