Oversetter «Skam» til spansk og engelsk

Hele «Skam»-klipp ligger med engelske og spanske undertekster ligger ute på Youtube. Det mener NRKs advokat at kan være problematisk.

Skam 3

SPANSK: «Skam» med spanske og engelske tekster ligger ute på Youtube.

Foto: NRK

Den populære NRK-serien «Skam» har stor suksess i flere skandinaviske land, og nå ser interessen ut til å spre seg utenfor de skandinaviske landene.

Flere klipp fra den siste sesongen ligger nemlig ute på Youtube med engelsk og spansk tekst.

– Blir fjernet

Enkelte av klippene med engelsk tekst har mer enn 100 000 avspillinger, men ifølge NRK-advokat Kari Anne Lang-Ree er det ikke bare positivt.

– Når det blir lastet opp mer enn 50 prosent av de originale klippene skal de bli fjernet automatisk, sier Lang-Ree.

Kari Anne Lang–Ree

RETNINGSLINJER: NRK-advokat Kari Anne Lang-Ree er glad for engasjement rundt «Skam», men understreker at det er viktig med klare retningslinjer.

Foto: Marit Holmquist Fenne/NRK

Hun understreker samtidig at det ikke er lov til å oversette andres verk uten å be om lov.

– Vi ønsker at «Skam»-fansen skal få lov til å leke med og redigere i «Skam»​-episodene og det er derfor vi har satt grensen på 50 prosent. Ingen får imidlertid utnytte dette kommersielt med reklameinntekter, «Skam» skal ikke knyttes til kommersielle aktører, sier Lang-Ree og fortsetter:

– Det er fantastisk med engasjementet til «Skam»-fansen, det er vi veldig glade for, men vi er nødt til å ha retningslinjer for bruken. Det er viktig for NRKs omdømme at «Skam» knyttes til NRK og at vi har oversikt over hvordan andre bruker innholdet.

– Det er stas

Redaktør i NRK P3, Håkon Moslet, stiller seg bak Lang-Ree sine uttalelser, men innrømmer at han syns det er litt stas.

Håkon Moslet

STAS: Redaktør i NRK P3, Håkon Moslet, syns det er stas at «Skam» ber om seg.

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

– At noen har tatt seg bryet med å oversette, sier noe om hvor stor interesse det er for «Skam» og at fanskaren strekker seg utenfor Europa, sier Moslet.

Han legger til at det også er stor bransjeinteresse for serien også utenfor Skandinavia.

Både Sverige, Island og Danmark har kjøpt rettighetene til «Skam» og skal vise dem i løpet av høsten og ifølge Moslet er det også interesse for å gjøre nyinnspillinger av serien.

Kulturstrøm

 • Bond-tittel avslørt

  Den 25. James Bond-filmen får tittelen «No Time to Die». Filmen, som har scener innspilt i Norge, får premiere i april neste år. Filmen har lenge bare gått under kallenavnet «Bond 25» (NTB).

  Daniel Craig
  Foto: Leo Hudson / AP
 • Leo Ajkic får Jonasprisen

  Han får prisen for sitt arbeid i og med seriene «Flukt», «Uro» og «U-landslaget». Prisen er den årlige æresprisen til Institutt for spesialpedagogikk og Universitetet i Oslo, oppkalt etter hovedpersonen i Jens Bjørneboes’ roman «Jonas». Et av hovedkriteriene for prisen er at prisvinneren skal ha «medvirket til å skape et romsligere og mer tolerant samfunn, hvor menneskelig variasjon og personlige særtrekk vurderes som en berikelse og ikke et problem.» Jonasprisen består av et diplom og et stipend på 30.000 kroner.

  Leo Ajkic
  Foto: Pandora Film
 • Tross litt fjas lykkes forestilling

  Ensemblet spiller frem en kjærlighetshistorie som strammer seg hardt og vakkert til, og som står igjen som en voldsom tragedie fortalt gjennom åpen tilnærming og vakre bilder, mener NRKs anmelder.