Hopp til innhold

Skam mest sette programmet i svensk nettspiller

Serien er blitt strømmet over 20 millioner ganger i SVT Play.

Skam

Skam setter rekord i Sverige.

Foto: NRK

– Tidligere har julekalenderen vært det programmet som har blitt desidert mest sett på i SVT Play, men de siste dagene har Skam gått forbi, som det mest sette noensinne, fortalte administrerende direktør i SVT til Sveriges Radio.

Rettighetene til den norske serien ble i fjor solgt til både Danmark, Sverige og Island. Nå er serien, som til å begynne med var vanskelig å selge til utlandet fordi den ble ansett som for vågal, blitt strømmet over 20 millioner ganger.

Stengt i utlandet

Tidligere denne uken ble det klart at NRK blokkerer serien for utenlandske seere etter krav fra plateselskapsorganisasjonen IFPI. Musikkbransjen mener avtalene NRK har inngått for bruk av musikk i egne produksjoner, ikke tar høyde for den internasjonale suksessen «Skam» har blitt.

– NRK har mottatt et krav fra IFPI Norge om umiddelbar geoblokkering av serien slik at den bare kan ses i Norge, forteller NRKs advokat Kari Anne Lang-Ree om bakgrunnen for blokkeringa.

Hun forteller at NRK tar innspillene fra musikkbransjen på alvor og at de er i dialog med IFPI for å finne en løsning.

Kina-omtale

Og det er ikke bare i nabolandene at Skam-serien har fått oppmerksomhet.

Skam-Kina

«Xiuchi», eller «Skam» som det kalles på norsk, har vakt oppsikt i Kina. I dag hylles den norske serien av partiavisen Global Times.

Foto: NRK / Peter Svaar

– Norge har de siste årene produsert få populære TV-serier, men «Skam» har klart å skape oppstyr over hele verden, skrev den kinesiske partiavisen Global Times tidligere denne uken.

NRK har vært blokkert i Kina siden Nobel-tildelingen til Liu Xiaobo i 2010, så det er umulig å komme inn på NRKs nettsider uten å bruke VPN, men kinesiske fans har kopiert hele sesong 3 og lagt den ut på egne streaming-nettsteder med kinesiske undertekster slik at fansen her kan følge dramaet mellom Isak og Even på kinesisk.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.