Hopp til innhold

Skam 3: - Realistisk om rus

Rusforsker synes dramaserien gir et realistisk bilde av ungdom på Oslo vest.

Skam 3

RUSER SEG: Isak og guttegjengen i 3 sesong av dramaserien Skam.

Foto: NRK

– Dette er en veldig god fortolkning av dette miljøet. Det er klart at det kanskje ikke er treffende for folk som bor i Gudbrandsdalen eller i Nord-Norge. Dette er et spesielt miljø på Oslo vest, og de fortolker det miljøet på en veldig god måte synes jeg.

Willy Pedersen

FORSKER PÅ RUS: Professor i sosiologi Willy Pedersen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Det sier professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo Willy Pedersen. Han har forsket mye på rus og ungdom, og har sett det første klippet av Skam sesong 3.

Karakteren Isak er som tidligere kjent hovedpersonen i sesong 3 av NRKs suksessrike dramaserie. I det første klippet er gjengen på fest et sted på Oslo vest. Isak og de andre gutta sitter på badet i boblebadet og røyker marihuana fra en flaske. Noen tilkaller politiet og Isak havner i trøbbel.

Pedersen tror ikke rusbruken i Skam vil normalisere rusbruk blant norsk ungdom.

– Nei, jeg vil ikke si det. I tillegg kommer politiet inn og det er jo også veldig realistisk, for det de driver med er jo straffbart.

Viktig å ta opp rusproblemer

Skam sesong 3
Foto: NRK

P3-sjef Håkon Moslet sier at Skam-redaksjonen er opptatt av å lage en serie som gjenspeiler ungdomskulturen på Oslo vest, og der er det å røyke marihuana en del av den kulturen, og da er det naturlig at det også dukker opp i Skam.

Håkon Moslet

SJEF FOR SKAM: Håkon Moslet

Foto: Per Christian Gråberg / NRK

– Det er jo ulovlige rusmidler, så det er jo alltid noen som vil reagere på det, men vår rolle som serieskapere er jo ikke å ta stilling til det. Vi vet at det finnes der ute, og man må ikke gjøre så mye research for å finne ut at det er en del av festkulturen i Oslo, og da har det også sin naturlige plass i Skam, sier han.

Willy Pedersen mener det er veldig viktig at Skam skildrer rusmiljøer, og at dette ikke har vært gjort mye på norsk TV uten at ruskonsulenter har stått bak.

– De går inn og tar tempraturen på ting uten at det er en sånn veldig åpenbar pekefinger. Mye av det som lages om rus for mediene er jo laget i rusforebyggende hensikt, og det er veldig tydelig hva budskapet er. Her går de mye dypere inn i kulturen, fortolker og ser hvordan mennesker lever.

- Dagens gutter har det vanskelig

– Guttene har det ikke så greit, og det at de får en stemme de også, det synes jeg er veldig fint, sier Pedersen.

Han sier at gutter gjør det dårligere på skolen. Vold er mye mer utbredt blant gutter, og det er høyere bruk av rusmidler. Gutter har ofte tynnere relasjoner til hverandre og vanskeligere for å åpne opp om ting som kan være vanskelige, sier han.

Moslet sier at et av temaene som blir berørt denne sesongen er homofili.

– Vi har valgt Isak fordi han er en spennende og kompleks karakter, og så er det jo litt brudd med de to første sesongene der det har vært to av jentene i hovedrollen. Det er bra for Skam å kunne overraske i sesong 3, sier Moslet.

Moslet forteller at redaksjonen har snakket med unge mennesker som har følt den type tematikk som serien tar opp på kroppen. I serien får vi se Isak bruke ulike typer rusmidler.

– Serien skal føles sann, og vi er opptatt av at 16-18-åringer skal kjenne seg igjen. Det er gøy hvis foreldrene deres også ser serien, men vi lager den primært for tenåringene.

Kulturstrøm

 • Sophie Elise avslører pillemisbruk

  I sin nye podkast på NRK forteller Sophie Elise at hun har slitt med pilleavhengighet. Hun var avhengig av beroligende tabletter. I august la hun seg inn på rehabilitering, sier hun i starten av den første episoden av podkasten Sophie og Fetisha.

 • Posthornfrimerkene feirer 150 år

  De norske posthornfrimerkene feirer 150 år og er verdens lengst benyttede frimerkemotiv. I oktober kommer et nytt posthornmerke i valøren 19 kroner.

  – De norske posthornfrimerkene er verdens lengst benyttede frimerkemotiv. Dette er en rekord Posten ikke har planer om å slippe fra oss, sier Postens frimerkedirektør, Halvor Fasting.

  Siden 1872 er det solgt mer enn 5,3 milliarder norske posthornfrimerker. S

  Serien ble skapt av arkitekt Andreas Wilhelm von Hanno – som er avbildet på miniatyrarket som utgis til jubileet. De første frimerkene var røde, og valøren var på tre skilling. Siden har posthornfrimerket kommet i øreverdier, før det ble hele kroner og nå i tikroner.

  (NTB)

  phKpzuGSQRI
  Foto: Posten / NTB
 • Durek Verrett fikk ikke medhold i PFU for Se og Hør-klage

  Pressens Faglige Utvalg (PFU) felte ikke Se og Hør for brudd på Vær varsom-plakaten og god presseskikk etter en klage fra Durek Verrett.

  Durek Verrett klaget inn Se og Hør til PFU etter et oppslag på ti sider i ukebladet fra 17. desember i fjor, hvor Verretts helsetilstand og sykdom ble omtalt.

  Utvalget mener det skal være høy terskel for å opplyse om slike helseopplysninger, men i dette spesielle tilfellet er det relevant.

  – Hvis dette hadde vært en influenser eller noen andre, så hadde det vært en fellelse. Men en person som til de grader eksponerer seg selv og sin egen helse som forretningsmodell, må forvente at det settes søkelys på egen helse, sa Gunnar Kagge, som er representant fra journalistene og ansatt i Aftenposten.

  Stein Bjøntegård, som representerer redaktørforeningen og NRK, mente dette ikke åpner for noen endring i PFUs syn på hva man skal viderebringe av private helseopplysninger.

  – Det må komme tydelig frem at dette er et unntakstilfelle, sa han.

  Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett går arm i arm på vei inn til feiring av prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsdag
  Foto: Lise Åserud / NTB