Skal representere Norge på EU-konferanse om kvinners rettigheter

Statsminister Erna Solberg vil at «de skamløse jentene» skal representere Norge på EU-konferanse om kvinners rettigheter. – Vi er takknemlige for å bli hørt, sier jentene.

Sofia Srour (fra venstre), Nancy Herz og Amina Bile

Statsminister Erna Solberg har invitert Sofia Srour, Nancy Herz og Amina Bile til å representere Norge på EU-konferanse om kvinners rettigheter.

Foto: Privat

Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour ga i år ut boka «Skamløs», som er en samling av kvinners fortellinger om sosial kontroll.

Nå vil statsminister Erna Solberg sende dem til Brussel for å representere Norge på en EU-konferanse om kvinners rettigheter.

– Jeg tror de er fantastiske rollemodeller for unge i dag, som tør å sette navn på en del av de tingene vi møter, sier Solberg.

Sofia Srour, Amina Bile, Nancy Herz og Erna Solberg i samtale

Solberg er imponert over jobben jentene gjør. – Det er flott at de setter ord på noen av de utfordringene som ungdom har i dag, sier hun.

Foto: Andrea Bae Nesset

Jobber mot æreskultur

Bile, Herz og Srour kalles ofte «De skamløse jentene» i mediene. Det hele begynte da de skrev en kronikk i Aftenposten, hvor de tok et oppgjør med kjønnsroller og æreskultur. I februar fikk jentene Fritt Ords honnørpris.

– Det er veldig stats å få lov til å snakke med statsministeren om vårt prosjekt. Vi prøver å appellere til politikere, slik at vi kan få til en endring i æreskulturen, sier Herz.

Det er på grunn av arbeidet mot æreskultur og sosial kontroll at Solberg har plukket ut de tre til å representere Norge konferansen i Brussel, som holdes 20. og 21. november.

Der skal jentene være Norges stemmer på den årlige menneskerettighetskonferansen i regi av EU-kommisjonen.

– Dette er en konferanse som skal ha fokus på kvinners rettigheter, og tilbakeskrittene på dette området. Noe av det skyldes jo det sosiale presset de situasjonene som man opplever. Da er det fint at det ikke bare kommer voksne synsere, men også unge mennesker som har opplevd ting, sier Solberg.

Amina Bile og Erna Solberg på statsministerens kontor

– Kampen mot æreskultur har mange nyanser, mener Amina Bile.

Foto: Andrea Bae Nesset

Debatten må inkludere alle

Jentene tror selv at mye av oppmerksomheten rundt dem, skyldes at det finnes mange historier som er verdt å fortelle.

– Jeg tror at det vi skriver påvirker så mange fordi vi forsøker i inkludere alle i kampen mot æreskultur. Vi ønsker å sende mikrofonen videre, slik at så mange som mulig kan fortelle sine historier, forteller Srour.

Bile er enig med henne.

– Det er etterlengta at unge mennesker kommer inn i denne debatten. Spesielt når det er ulike mennesker, med ulike opplevelser og utgangspunkt. Det er med på å berike den offentlige samtalen, avslutter Bile.

Kulturstrøm

 • Fikk prestisjefylt litteraturpris

  Nordirske Anna Burns er vinner av årets Man Booker International Prize i London. Burns fikk prisen for sin fiksjonsroman «Milkman», som ble tildelt tirsdag kveld. Prisen er en av de mest prestisjefylte internasjonale bokprisene i verden.

  Anna Burns
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Skandale ryster vinmiljøet

  Court of Master Sommeliers måtte diskvalifisere 23 av årets 24 kandidater pga lekket informasjon under årets eksamen. Siden det ikke var mulig å finne ut hvor mange som hadde jukset, ble alle diskvalifiserte. Den eneste kandidaten som fikk beholde sin ferske tittel var sommelier Morgan Harris, fordi han tok smaksdelen av eksamenen i fjor, melder Godt. The Master Sommelier er ansett som en av verdens vanskeligste sommelier-tester. Kun 274 personer har bestått siden 1969 da testen oppsto.

  vin
  Foto: Kym Ellis / Unsplash