NRK Meny
Normal

Skal representere Norge på EU-konferanse om kvinners rettigheter

Statsminister Erna Solberg vil at «de skamløse jentene» skal representere Norge på EU-konferanse om kvinners rettigheter. – Vi er takknemlige for å bli hørt, sier jentene.

Sofia Srour (fra venstre), Nancy Herz og Amina Bile

Statsminister Erna Solberg har invitert Sofia Srour, Nancy Herz og Amina Bile til å representere Norge på EU-konferanse om kvinners rettigheter.

Foto: Privat

Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour ga i år ut boka «Skamløs», som er en samling av kvinners fortellinger om sosial kontroll.

Nå vil statsminister Erna Solberg sende dem til Brussel for å representere Norge på en EU-konferanse om kvinners rettigheter.

– Jeg tror de er fantastiske rollemodeller for unge i dag, som tør å sette navn på en del av de tingene vi møter, sier Solberg.

Sofia Srour, Amina Bile, Nancy Herz og Erna Solberg i samtale

Solberg er imponert over jobben jentene gjør. – Det er flott at de setter ord på noen av de utfordringene som ungdom har i dag, sier hun.

Foto: Andrea Bae Nesset

Jobber mot æreskultur

Bile, Herz og Srour kalles ofte «De skamløse jentene» i mediene. Det hele begynte da de skrev en kronikk i Aftenposten, hvor de tok et oppgjør med kjønnsroller og æreskultur. I februar fikk jentene Fritt Ords honnørpris.

– Det er veldig stats å få lov til å snakke med statsministeren om vårt prosjekt. Vi prøver å appellere til politikere, slik at vi kan få til en endring i æreskulturen, sier Herz.

Det er på grunn av arbeidet mot æreskultur og sosial kontroll at Solberg har plukket ut de tre til å representere Norge konferansen i Brussel, som holdes 20. og 21. november.

Der skal jentene være Norges stemmer på den årlige menneskerettighetskonferansen i regi av EU-kommisjonen.

– Dette er en konferanse som skal ha fokus på kvinners rettigheter, og tilbakeskrittene på dette området. Noe av det skyldes jo det sosiale presset de situasjonene som man opplever. Da er det fint at det ikke bare kommer voksne synsere, men også unge mennesker som har opplevd ting, sier Solberg.

Amina Bile og Erna Solberg på statsministerens kontor

– Kampen mot æreskultur har mange nyanser, mener Amina Bile.

Foto: Andrea Bae Nesset

Debatten må inkludere alle

Jentene tror selv at mye av oppmerksomheten rundt dem, skyldes at det finnes mange historier som er verdt å fortelle.

– Jeg tror at det vi skriver påvirker så mange fordi vi forsøker i inkludere alle i kampen mot æreskultur. Vi ønsker å sende mikrofonen videre, slik at så mange som mulig kan fortelle sine historier, forteller Srour.

Bile er enig med henne.

– Det er etterlengta at unge mennesker kommer inn i denne debatten. Spesielt når det er ulike mennesker, med ulike opplevelser og utgangspunkt. Det er med på å berike den offentlige samtalen, avslutter Bile.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz