NRK Meny
Normal

Skal lære leger å si unnskyld

Nå skal helsepersonell lære å si unnskyld når pasienter er utsatt for uhell under behandling.

(Illustrasjonsfoto)

Si unnskyld, oppfordrer pasientforening.

Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

”Sorry seems to be the hardest word,” synger Elton John.

Og skal man tro Dansk Selskab for Patientsikkerhed så gjelder det i høyeste grad leger og annet helsepersonell.

Forklaringsbehov

En arbeidsgruppe ved Dansk Selskab for Patientsikkerhed har utarbeidet et forslag til hvordan man sier unnskyld til pasienter som har vært utsatt for uhell under for eksempel en sykehusinnleggelse.

- Pasienter har behov for en forklaring og en unnskyldning når det har skjedd en alvorlig utilsiktet hendelse, sier regionsdirektør Helle Ulrichsen i danske Region Hovedstaden.

Høflighet

- Kampanjen ville absolutt hatt sin aktualitet i Norge også, sier Terje Vigen i Den norske legeforening til NRK.

- De aller fleste klager på helsevesenet gjelder forhold som skyldes dårlig kommunikasjon eller til og med mangel på generell høflighet, forteller han.

Han støtter den danske kampanjen.

- Men man må ikke tro at man bare kan si unnskyld, også er alt glattet over og glemt. Men det kan være til god hjelp, både for pasient og behandler, mener Vigen.

LES OGSÅ: - En slitsom kamp for sannheten

Si unnskyld

Derfor har foreningen i samarbeid med Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, Fag og Arbejde, regionale sykehus, Kommunernes Landsforening og en rekke andre foreninger lansert kampanjen ”Sig Undskyld”.

- Årsakene til at helsepersonell sjelden sier unnskyld er dels at man er redd for represalier, dels at det er vanskelig å si unnskyld for noe man føler er andres skyld og dels ut fra hensynet om å skåne pasienten. Men vi skal si unnskyld, simpelthen fordi det er det rette å gjøre, mener Ulrichsen.

Om lag ti prosent av danske pasienter blir utsatt for uhell i forbindelse med behandling, ifølge danske Dagens Medisin.

LES OGSÅ: Mandager er livsfarlige

Kulturstrøm

  • Nytt nasjonalt 22. juli-minnesmerke

    Søndag avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene. Det blir plassert ved Høyblokka i Oslo, og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Forslag til minnesmerker etter terrorangrepene i 2011 har tidligere vakt mye debatt. Støttegruppa for 22. juli sier at dette minnesmerket er etterlengtet (NTB).

  • Terningkast fire til «Mamma Mia»

    Fansen vil kose seg, mener P3s filmanmelder om «Mamma Mia»-oppfølgeren, som er klar for norske kinoer. Hun fremhever Chers inntreden i filmen, og at Pierce Brosnan er spesielt god denne gangen. Heldigvis har sistnevnte fått færre sangnumre å bryne seg på. «Jeg liker at manusforfatterne siden sist har lært at Brosnans stemme ikke gjør seg så godt i full utfoldelse,» skriver anmelderen.

    Mamma Mia, Here We Go Again!
    Foto: Jonathan Prime