Hopp til innhold

Sabeltann tar imot 40.000 publikummere i sommer

Mens spel- og teaterforestillinger over hele Norge er utsatt og avlyst, skal Sabeltann-forestillingen gjennomføres nærmere 50 ganger for publikummet sitt i sommer.

sabeltann-kommer

Kristiansand Dyrepark venter 40.000 publikummere under årets forestilling. Parken har investert 1 million kroner i smitteverntiltak. Til vanlig selges det 60.000 billetter.

Foto: Terje Formoe

– Vi har normalt sett 2600 i publikum under en vanlig forestilling, men kan av naturlige årsaker ikke ha så mange på hver forestilling i år, forteller Per Arnstein Aamot, administrerende direktør i Kristiansand Dyrepark.

Forestillingen om Kaptein Sabeltann er spilt for fulle tribuner i over 30 år, og er sommerens største familieopplevelse i Norge.

Med hensyn til smittevernreglene som er innført i Norge, har det vært usikkert om de kan gjennomføre kveldsforestillingene i år.

Men nå har Dyreparken funnet en løsning som gjør at de kan ta imot en stor mengde publikummere også i sommer.

– Planen er å dele amfiet i fire like store områder, med 200 seteplasser i hvert område, forteller Aamot.

Det vil utgjøre en makskapasitet på 800 per forestilling. I tillegg lages det familiebåser med pleksiglass for å kunne holde god avstand mellom familier.

Inndeling Kristiansand Dyrepark
Inndeling Kristiansand Dyrepark

Slik skal amifet deles opp i områder.

Kristiansand Dyrepark

Det blir kveldsforestillinger med Kaptein Sabeltann to ganger om dagen.

– Vi har plass til de som har kjøpt til nå, forteller Aamot.

Han er lettet over at de ikke har vært nødt til å avlyse hele forestillingen, blant annet fordi hele 24.000 personer allerede har kjøpt billetter.

Per Arnstein Aamot og Roy Bjerke i Dyreparken viser hvordan pleksiglassene skal skille publikum på årets Sabeltann-forestilling.

I år blir det to Sabeltann-forestillinger hver kveld. Parken skal dele området i fire, og lager familiebåser for at folk enkelt skal kunne holde avstand til hverandre.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Alternativt teaterstykke

Men den opprinnelige forestillingen er utsatt til neste år

– Forestillingen som spilles er ikke den vi hadde opprinnelig satt opp, sier Aamodt.

De må vente med premieren på den nye forestillingen «Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet» til neste år. Den er utsatt da det ble for krevende å gjennomføre forestillingen med dagens smittevernregler.

– En ting er hvordan vi løser det for publikum, men en annen ting er for skuespillerne. Vi må ha gode smittevernsregler – også bak scenen, sier han.

Per Arnstein Aamot

Per Arnstein Aamot forteller at alle som har kjøpt billett til årets forestilling vil få plass. Hele 40.000 billetter selges i år. Normalt selges 60.000.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

I tillegg baserer den opprinnelige forestillingen seg på stunts fra utlandet, noe som ble vanskelig å gjennomføre.

Han forteller at Terje Formoe har laget en ny forestilling «Kaptein Sabeltanns sjørøvernatt», som er en samling av de største hitene hans gjennom 30 år. Det er denne som vises i år. En samling av alt det beste er aldri blitt laget før.

– Folk må i alle fall komme i år, for dette gjør vi bare en gang, sier han.

Kaptein Sabeltann og den forheksede øya

Mange har planlagt ferien ned til Kristiansand for å se Sabeltann-showet. Det har vært usikkert frem til nå, om det kan gjennomføres eller ei.

Foto: Ole Martin Buene / Dyreparken

Flere tenker alternativt

«Det er med tungt hjerte at vi må meddele at årets oppsetning må avlyses», skrives det på nettsider over hele landet. Spel og sommerteatre over hele landet er avlyst.

For første gang siden 1989 skal ikke den tradisjonelle Peer Gynt forestillingen spilles ved Gålåvatnet i Oppland. De jobber med å finne alternative måter å formidle Peer Gynt på i sommer, og forteller at det i stedet blir mindre arrangement som er tilpasset maksgrensen på 200.

Også sagaen om Olav den hellige må avlyses. Den kjente fortellingen om Norges evige konge spilles årlig som spel på Stiklestad. I 2019 var den sett av 10.000, men i år ser arrangørene av spelet ingen vei utenom å avlyse arrangementet.

– For oss er det ikke mulig å gjennomføre et så stort arrangementet, sier kommunikasjonssjef, Jo Kristian Kvernland.

For dem blir et alternativt og smittevennlig program for dyrt.

– Det er for økonomisk krevende, sier han.

Spelet om Heilag Olav

Siden 1954 har over 800 000 personer sett forestillingen om Olav Haraldssons fall på Stiklestad «Spelet om Heilag Olav».

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.