Skal forske på «digital detox»

Å løsrive seg fra mobilen og sosiale medier kan utløse en indre konflikt i oss. Universitetet i Oslo skal finne ut hvorfor det er så vanskelig å være digitalt frakoblet.

Mobiltelefon og emojier

Ny forskning skal finne ut av hva det gjør med deg å legge bort mobilen i løpet av dagen. Mange av oss bruker flere timer på mobilen hver dag.

Foto: NRK

–Jeg bruker mobilen hele dagen. Jeg ser på Snap, Facebook og status til vennene mine.

Det sier en av de vi møter på gata da vi spør om folks mobilbruk.

Og hun er ikke alene.

Norge ligger høyest av de nordiske landene på mobilbruk, og hver tredje som beskriver overforbruk prøver å bruke mobilen mindre ifølge en undersøkelse fra Deloitte i 2018.

Derfor har Institutt for medier og kommunikasjon ved UIO har satt i gang et forskningsprosjekt om «digitox». Digital frakobling har blitt en trend for de som ønsker å bruke mobilen mindre.

Når vi prøver å koble av mediene, opplever vi ofte indre konflikter. Dette er noe a det Universitetet i Oslo skal forske på.

Trine Syvertsen

Trine Syvertsen er professor ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Prosjektleder og professor Trine Syvertsen, sier prosjektet først og fremst skal ta for seg den ambivalensen folk føler når de vil logge av sosiale medier.

– Et eksempel er at man er på fjellet eller hyttetur. Du vil både ta bilder og bruke sosiale medier, men har også en forestilling om at du skal oppleve naturen og være sosial med de rundt deg.

Folk har glede av sosiale medier men kan også oppfatte de som forstyrrende forklarer prosjektlederen.

Les også: Ti tips for å bli kvitt mobilavhengighet.

«Digitox»: En sosial bevegelse, eller trend?

Under forskningsprosjektet skal UIO snakke med folk som har vært digitalt frakoblet. Ifølge Syvertsen har det blitt ganske vanlig at folk tar en mediepause.

– Vi har nettopp sett en skoleklasse som tok en mediepause i to uker. Da er vi interessert i å snakke med dem som arrangerer et slikt opplegg.

Mobilbruk på skoler har lenge vært snakket om som et problem, da det tar oppmerksomheten bort fra læringen. Flere skoler har innført mobilforbud i klasserommet.

Ellers er det andre måter å «digitoxe» på. Noen sletter apper, andre går sammen i grupper og har lengre perioder der de er totalt frakoblet sosiale medier.

Mobiltelefoner

Om lag 3 av 10 ungdommer bruker mer enn 4 timer foran en skjerm hver dag, utenom skoletiden ifølge tall fra Bufdir.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Forskningsprosjektet er finansiert av blant annet Norsk forskningsråd med ti millioner kroner. Målet med prosjektet er å finne ut mer om hva «digitox» er, ifølge Syvertsen.

–Er «digitox» en sosial bevegelse, trend eller politisk reaksjon? Det skal vi finne ut mer om.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland