Hopp til innhold

Skal forske på «digital detox»

Å løsrive seg fra mobilen og sosiale medier kan utløse en indre konflikt i oss. Universitetet i Oslo skal finne ut hvorfor det er så vanskelig å være digitalt frakoblet.

Mobiltelefon og emojier

Ny forskning skal finne ut av hva det gjør med deg å legge bort mobilen i løpet av dagen. Mange av oss bruker flere timer på mobilen hver dag.

Foto: NRK

–Jeg bruker mobilen hele dagen. Jeg ser på Snap, Facebook og status til vennene mine.

Det sier en av de vi møter på gata da vi spør om folks mobilbruk.

Og hun er ikke alene.

Norge ligger høyest av de nordiske landene på mobilbruk, og hver tredje som beskriver overforbruk prøver å bruke mobilen mindre ifølge en undersøkelse fra Deloitte i 2018.

Derfor har Institutt for medier og kommunikasjon ved UIO har satt i gang et forskningsprosjekt om «digitox». Digital frakobling har blitt en trend for de som ønsker å bruke mobilen mindre.

Når vi prøver å koble av mediene, opplever vi ofte indre konflikter. Dette er noe a det Universitetet i Oslo skal forske på.

Trine Syvertsen

Trine Syvertsen er professor ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Prosjektleder og professor Trine Syvertsen, sier prosjektet først og fremst skal ta for seg den ambivalensen folk føler når de vil logge av sosiale medier.

– Et eksempel er at man er på fjellet eller hyttetur. Du vil både ta bilder og bruke sosiale medier, men har også en forestilling om at du skal oppleve naturen og være sosial med de rundt deg.

Folk har glede av sosiale medier men kan også oppfatte de som forstyrrende forklarer prosjektlederen.

Les også: Ti tips for å bli kvitt mobilavhengighet.

«Digitox»: En sosial bevegelse, eller trend?

Under forskningsprosjektet skal UIO snakke med folk som har vært digitalt frakoblet. Ifølge Syvertsen har det blitt ganske vanlig at folk tar en mediepause.

– Vi har nettopp sett en skoleklasse som tok en mediepause i to uker. Da er vi interessert i å snakke med dem som arrangerer et slikt opplegg.

Mobilbruk på skoler har lenge vært snakket om som et problem, da det tar oppmerksomheten bort fra læringen. Flere skoler har innført mobilforbud i klasserommet.

Ellers er det andre måter å «digitoxe» på. Noen sletter apper, andre går sammen i grupper og har lengre perioder der de er totalt frakoblet sosiale medier.

Mobiltelefoner

Om lag 3 av 10 ungdommer bruker mer enn 4 timer foran en skjerm hver dag, utenom skoletiden ifølge tall fra Bufdir.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Forskningsprosjektet er finansiert av blant annet Norsk forskningsråd med ti millioner kroner. Målet med prosjektet er å finne ut mer om hva «digitox» er, ifølge Syvertsen.

–Er «digitox» en sosial bevegelse, trend eller politisk reaksjon? Det skal vi finne ut mer om.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.