Hopp til innhold

Finner de Norges neste målvakt?

Håndballtrener Anja Andersen og Stabæk-spiss Daniel Nannskog skal hjelpe keepertrener Frode Grodås med å finne det som kan bli Norges største keepertalent.

Anja Andersen, Daniel Nannskog og Frode Grodås

Tidligere håndballstjerne Anja Andersen, Stabæk-spiss Daniel Nannskog og tidligere landslagskeeper Frode Grodås jakter på Norges neste keepertalent.

Foto: Inger-Marit Sæby/NRK.no

Anja Andersen, Frode Grodås og Daniel Nannskog, Nummer 1

Anja Andersen, Frode Grodås og Daniel Nannskog er juryen i NRK-programmet «Nummer 1», der de skal finne «Norges største keepertalent».

Foto: Inger-Marit Sæby/NRK.no

– Jeg har jo spilt fotball i snart 30 år, og store deler av karrieren som spiss, så jeg vet godt hva slags keeper jeg ikke vil møte, sier Daniel Nannskog til NRK.no.

I dette tilfellet betyr det en målvakt som redder skuddene og gjør en god jobb, og er akkurat det Frode Grodås, Stig Inge Bjørnebye, Daniel Nannskog og Anja Andersen skal lete etter i NRK-programmet «Nummer 1».

Les også: TV-jakt på «Nummer1» - skal finne Norges nye keepertalent

Til Liverpool eller Arsenal

Elleve ungdommer er blitt plukket ut til å delta i programmet, og det største keepertalentet blant disse får dra på en toukers treningsleir hos Liverpool eller Arsenal.

– Det er noe jeg definitivt kunne tenkt meg som 17-åring. Ungdommene fikk ikke vite om premien før i forrige uke, og ble om mulig enda mer motivert til å prestere enn de hadde vært tidligere, forteller Frode Grodås.

Innspillingen startet forrige uke, og allerede er to av elleve deltagere sendt hjem fra «treningsleiren» utenfor Hønefoss. I oktober vil en jente eller gutt stå igjen som vinneren, men TV-seerne får ikke vite hvem dette blir før «Nummer 1» sendes på NRK i 2011.

– Hvordan reagerer 15- til 17-åringer på å bli luket ut en etter en fordi de ikke er gode nok?

– Det er ikke så brutalt som det høres ut, vi forbereder dem godt. De vet jo alle hva som kreves av dem, sier Grodås.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nummer 1, Frode Grodås

Stemningen er god i leiren, selv om to allerede har måttet dra hjem. – Ingen har klaget over hjemlengsel ennå, sier sportslig ansvarlig Frode Grodås.

Foto: Inger-Marit Sæby/NRK.no

Mental styrke

Mens fotballspillerne Grodås og Nannskog leter etter den målvakten med best teft og ballkontroll, er Anja Andersens innfallsvinkel å finne ut hvilke av ungdommene som har de mentale fordelene som trengs for å prestere på toppnivå.

Som verdens beste håndballspiller på 90-tallet, og deretter trener for danske toppklubber, vet hun hva som kreves av mental styrke for å nå langt.

– Jeg ser etter hvordan de utvikler seg underveis, og om de har det som skal til. Blir de for eksempel bedre eller dårligere av å tape? Vi skal finne et talent som kanskje ikke når toppen før om 10 år, så det er snakk om et stort tidsperspektiv her, sier Andersen til NRK.no.

Flere med potensial

Nummer 1, Frode Grodås

Keepertalentene får instruksjoner av Frode Grodås.

Foto: Inger-Marit Sæby/NRK.no

Hun understreker at selv om de i serien kommer til å kåre en vinner, blir det veien videre som avgjør om den unge målvakten virkelig blir Norges største keepertalent.

– Men jeg ser allerede et par stykker med potensial til å spille på toppnivå, avslører håndball-legenden.

300 unge fotballspillere møtte opp da NRK i samarbeid med Dinamo Story arrangerte auditions før sommerferien. 40 ble plukket ut til ytterligere testing, mens elleve kom videre til finalerundene. Harald Thingnes er programleder for serien, som skal bestå av ti episoder.

I tillegg til alle fotballøvelsene, vil TV-kameraene også følge ungdommene på fritiden og andre utfordringer utenfor gressbanen.

– Med serien håper vi å vise hvor moro det egentlig er å stå i mål. Det skal være god underholdning for familien, samtidig som vi håper på enda større rekruttering til keeperjobben, avslutter Frode Grodås.

Frode Grodås, nummer 1

Frode Grodås har ikke glemt gamle kunster, selv om fotballen er byttet ut med en tennisball for anledningen.

Foto: Inger-Marit Sæby/NRK.no

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober